Dieta roślinna dla każdego
Wegetarianie i weganie mogą pochwalić się szczuplejszą sylwetką, lepszym zdrowiem, a często też kolorowymi i zdrowymi posiłkami na co dzień. Mięso nie jest konieczne do życia, jego spożywanie wynika raczej z przyzwyczajenia i tradycji. Próbując roślinnego odżywiania można obserwować swój oranizm i przekonać się czy takie jedzenie dobrze na nas wpływa. Obawy o niedobory skłaników pokarmowych nie powinny odstraszyć od roślinnych posiłków.
Cenne białko znajduje się w roślinach, zielonych liściach i strączkach. Do tego zdrowe oleje- awokado i orzechy, a także węglowodany, najlepiej pełnoziarniste kasze i zborza. Podstawą są oczywiście świeże warzywa i owoce, które dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Wiele osób po odstawieniu mięsa boi się uczucia głodu, nie jest to problem. W zamian, żeby zapewnić sobie odpowiadnią kaloryczność wystaczy dołozyć zdrowych węglowodanów, które nie sprawią, że przytyjesz. Wręcz przeciwnie, wiele osób przechodzących na dietę roślinną traci na wadze. Mimo to styl życia wege nie powinien być traktowany jak dieta odchudzająca.
To styl życia pomagający odzyskać zdrowie. Jedząc więcej suworych owoców zaspokojony zostaje „głód” na słodycze. Jest to też zasługa pożywienia bogatego w węlowodany złożone, które zapobiegają nagłym skokom glukozy we krwi.
Dobrze skomponowana dieta oparta na pokarmach roślinnych dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Pomaga pozbyć się problemów z trawieniem, sprawia, że mamy więcej energii.
Strączki są cennym żódłem białka, jednak nie trzeba jeść ich codziennie. Można przygotować z nich wiele ciakwych potraw, które nie raz mogą zaskoczyć. Pasztet z soczewicy w smaku jest bardzo podobny to tego mięsnego, podobnie jak smalec z białej fasoli. Warto probować nowe smaki i dzięki temu dostarczać sobie wartościowych składników odżywczych. Mają one niski indeks glikemiczny, więc są odpowienia dla osób z nadwagą czy cukrzycą. Warto połączyć je do menu 2-3 razy w tygodniu jak dodatek do zup, sałatek lub przygotować z nich ciekawe dania.
Bez wątpienia dieta roślinna jest dla każdego, warto spróbować. Nawet jeśli nie wybrażasz sobie całkowitego porzucenia mięsa zrób sobie 2-3 dni na diecie roślinnej w każdym tygodniu. Warto odkrywać nowe smaki i dać odpocząć układowi trawiennemu.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0