Dlaczego tak ciężko pozbyć się cukru z diety?
Dieta bez cukrowa to jedno z największych wyrzeczeń, mimo wielu zdrowszych zamienników cena cukru często jest decydująca. Cukier jest dodawany do większości produktów spożywczych, żeby polepszyć ich smak i mocniej uzależnić konsumenta.
Cukier jest głównym czynnikiem wywołujących wiele chorób. Zalicza się do nich głównie próchnicę, ale też cukrzycę, nowotwory czy choroby serca. Cukier jest też jednym z powodów otyłości, podwyższonego poziomu cholesterolu, nadciśnienia, astmy i alergii. Powoduje też ogólne osłabienia organizmu, wypłukując z niego wiele witamin i minerałów. Dzieci które jedzą za dużo cukru mają problemy z koncentracją i osiągają gorsze wyniki w nauce.
Uzależnienie od cukru
To bardzo poważny problem naszych czasów. Nawyk jedzenia cukru mają już niemowlaki, ważne jest żeby cukier dziecko zjadło jak najpóźniej. Kiedy przyzwyczai się do tego przyjemnego smaku często nie chce jeść innych, wytrawnych potraw, a nawet owoce są za mało słodkie.
Węglowodany, do których należy cukier stanowią jeden z najważniejszych składników odżywczych i energetycznych. Kierując się zasadami zdrowego odzywania należy ograniczyć kalorie pochodzące z cukru do minimum, a skupić się na dobrych węglowodanach- produktach z pełnego ziarna, kasz i zbóż. Nie są one tak atrakcyjne jak kolorowe napoje słodzone, batony czy inna przetworzona żywność, jednak warto mieć na uwadze własne zdrowie. Podążając za reklamą, często zagłuszamy swoje świadome wybory i potrzeby.
Słabość do słodyczy
Nawet jeśli wydaje ci się, że nie dasz rady wytrzymać bez cukru zrób próbę. Odstaw go na kilka dni, może na tydzień. Pod pojęciem cukier kryje się wiele produktów jak np. musztarda, ketchup, sosy, gotowe dania, dlatego szukaj cukru w składzie i staraj się całkowicie eliminować go z diety. Z czasem będzie to o wiele łatwiejsze. Kontrola tego aspektu ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i jakość życia.
Dobre węglowodany
To preferowane przez organizm źródło egerii, warto sięgać po dobre produkty jak ziemniaki, kasze, ryż, warzywa, owoce. Dzięki temu problem nadmiaru cukrów prostych w diecie nie będzie nas dotyczył.
Świadomi konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to co jedzą, dlatego producenci mylnie oznaczają produkty. Nie daj się zwieźć zielonym opakowaniom i „zdrowym” słodkościom. Słodki smak często uzyskuje się przez dodanie syropów, głównie glukozowo- fruktozowego, który jest tak samo szkodliwy jak cukier.
Zacznij troszczyć się o swoje zdrowie wybierając zdrowe produkty i unikając cukru.
Daria Występek
Komentarzy: 0