Art

Dlaczego tak ciężko pozbyć się cukru z diety?

14.11.2016
Dlaczego tak ciężko pozbyć się cukru z diety?

Dieta bez cukrowa to jedno z największych wyrzeczeń, mimo wielu zdrowszych zamienników cena cukru często jest decydująca. Cukier jest dodawany do większości produktów spożywczych, żeby polepszyć ich smak i mocniej uzależnić konsumenta.

 

Cukier jest głównym czynnikiem wywołujących wiele chorób. Zalicza się do nich głównie próchnicę, ale też cukrzycę, nowotwory czy choroby serca. Cukier jest też jednym z powodów otyłości, podwyższonego poziomu cholesterolu, nadciśnienia, astmy i alergii. Powoduje też ogólne osłabienia organizmu, wypłukując z niego wiele witamin i minerałów. Dzieci które jedzą za dużo cukru mają problemy z koncentracją i osiągają gorsze wyniki w nauce.

 

Uzależnienie od cukru

To bardzo poważny problem naszych czasów. Nawyk jedzenia cukru mają już niemowlaki, ważne jest żeby cukier dziecko zjadło jak najpóźniej. Kiedy przyzwyczai się do tego przyjemnego smaku często nie chce jeść innych, wytrawnych potraw, a nawet owoce są za mało słodkie. 

 

Węglowodany, do których należy cukier stanowią jeden z najważniejszych składników odżywczych i energetycznych. Kierując się zasadami zdrowego odzywania należy ograniczyć kalorie pochodzące z cukru do minimum, a skupić się na dobrych węglowodanach- produktach z pełnego ziarna, kasz i zbóż. Nie są one tak atrakcyjne jak kolorowe napoje słodzone, batony czy inna przetworzona żywność, jednak warto mieć na uwadze własne zdrowie. Podążając za reklamą, często zagłuszamy swoje świadome wybory i potrzeby.

 

Słabość do słodyczy

Nawet jeśli wydaje ci się, że nie dasz rady wytrzymać bez cukru zrób próbę. Odstaw go na kilka dni, może na tydzień. Pod pojęciem cukier kryje się wiele produktów jak np. musztarda, ketchup, sosy, gotowe dania, dlatego szukaj cukru w składzie i staraj się całkowicie eliminować go z diety. Z czasem będzie to o wiele łatwiejsze. Kontrola tego aspektu ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i jakość życia.

 

Dobre węglowodany

To preferowane przez organizm źródło egerii, warto sięgać po dobre produkty jak ziemniaki, kasze, ryż, warzywa, owoce. Dzięki temu problem nadmiaru cukrów prostych w diecie nie będzie nas dotyczył.

Świadomi konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to co jedzą, dlatego producenci mylnie oznaczają produkty. Nie daj się zwieźć zielonym opakowaniom i „zdrowym” słodkościom. Słodki smak często uzyskuje się przez dodanie syropów, głównie glukozowo- fruktozowego, który jest tak samo szkodliwy jak cukier.

Zacznij troszczyć się o swoje zdrowie wybierając zdrowe produkty i unikając cukru.

 

Daria Występek

 

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Dieta hipotoksyczna w chorobach tarczycy

13.11.2016
Dieta hipotoksyczna w chorobach tarczycy

Choroby tarczycy dotykają coraz młodsze osoby, jedną z najczęściej diagnozowanych dolegliwości jest Hashimoto, która może występować jako nadczynność i niedoczynność tarczycy. Duże znaczenie w leczeniu tych chorób ma odpowiednia dieta.

 

Objawy choroby

Hashimoto charakteryzuje się wieloma objawami, które może zaobserwować u siebie. Należą do nich między innymi apatia, uczucie ciągłego zmęczenia, przybieranie na wadze, pobudzenie i nerwowość, przyspieszona akcja serca. Nie zawsze muszą być to objawy ze strony tarczycy, ale zawsze warto to sprawdzić wykonując badania.

 

Po zdiagnozowaniu często poza systematycznym braniem hormonów, nie myśli się o innych zmianach. Jednak zawsze duże znaczenie ma dieta i nasz styl życia. Zbyt duża, albo zbyt mała ilość hormonów tarczycy nie zawsze świadczy o chorobie tarczycy. Hormon tarczycowy T3 jest w 80% produkowany w jelitach, a tylko w 20% w gruczole tarczycy. Dlatego nieprawidłowości w jego ilości w organizmie mogą świadczyć o zaburzeniach flory jelitowej.

 

Jedna w holistycznych teorii dotyczących zdrowia mówi, że przyczyną Hashimoto może być drażniony przez lata układ immunologiczny, a konkretnie jego komórki znajdujące się  w jelitach. Drażniące są składniki na które możemy być uczuleni, np. gluten, ale też zbyt duża ilość cukru w diecie. W takim wypadku chora tarczyca jest zazwyczaj jedną w dolegliwości i sygnałem ostrzegawczym.

 

Mamy duży wpływ na swoje zdrowie. Codziennie decydujemy o tym co ląduje na naszym talerzu i to właśnie jest jeden z ważniejszych aspektów który warto kontrolować. Dbanie o zdrowe, zbilansowane i świeże posiłki w połączeniu w odpowiednio dobranymi suplementami mogą zdziałać  więcej niż myślisz. Coraz więcej osób opisuje swoją drogę do zdrowia i przekonuje że tarczycę można wyleczyć za pomocą diety. Jakie zasad warto się trzymać?

 

1. Zrezygnuj z przetworzonej żywności i fast foodów. Zadbaj o florę bakteryjną jelit i postaw na zdrową dietę pełną świeżych i sezonowych owoców i warzyw, kiszonek, kasz i produktów pełnoziarnistych.

2. Odstaw używki, szczególnie alkohol, kawę, czarna herbatę i napoje energetyczne. Nie nadużywaj tez leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych.

3. Zrób badania i sprawdź czy nie masz niedoborów witamin A, C, E i koenzymu Q10, które obniżają zbyt wysoki poziom hormonów.

4. Warto sprawdzić też poziom pierwiastków takich jak magnez, jod, selen i cynk, które mają istotny wpływ na gruczoł tarczycy.

 

Zalecana jest dieta hipotaktyczna, która przynosi bardzo dobre rezultaty, dzięki temu że działa przeciwzapalnie. Będąc na takiej diecie należy jeść jak najwięcej świeżych i suszonych owoców, produktów pełnoziarnistych, świeżych, pieczonych i gotowanych na parze warzyw. Ważne jest też wypijanie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia i stosowanie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe.

 

Daria Występek

 

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Badania krwi, które warto zrobić

11.11.2016
Badania krwi, które warto zrobić

Zwykła morfologia nie mówi wiele o stanie zdrowia i jeśli chcemy dokładniej prześledzić swój stan zdrowia warto poszerzyć zakres badań. Jak wybrać ten najbardziej wartościowe? Oto kilka propozycji, które warto rozpatrzeć przed pójściem na badania.

 

Ferrytyna

To białko, którego rolą jest magazynowanie żelaza w organizmie. To badanie powiem nam więcej sprawdzenie jedynie poziomu żelaza. Zbyt niska wartość świadczy o niedoborze żelaza i o ryzyku anemii, albo już istniejącej niedokrwistości. Niski wskaźnik także może mieć negatywny wpływ na ogólne samopoczucie. Zbyt wysoki wynik może stanowić ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych, a nawet cukrzycy typu 2. Wynika to z toksycznego działania nadmiaru żelaza w organizmie. To bardzo wartościowy wskaźnik, dlatego warto wykonać to badanie.

 

Kwas moczowy

To badanie poleca się szczególnie osobom z ryzykiem zachorowania na dnę moczanową. Zwiększony poziom kwasu moczowego przyczynia się do powstania tej choroby. Może to być także przyczyną nadciśnienia tętniczego.

 

Insulina

W czasach kiedy cukrzyca dotyka także wiele młodych osób warto badać poziom cukru i insuliny. Badanie określa wrażliwość tkanek organizmu na insulinę co może zasygnalizować nadchodzącą chorobą. Cukrzycę typu 2 lub insulinooporność.

 

Białko CRP

To białko tzw. ostrej fazy, które pozwala wychwycić stan zapalny w organizmie. Często stany zapalne przebiegają bezobjawowo i łatwo je przeoczyć. Zdiagnozowany problem można sprawdzić za pomocą dalszej diagnostyki. Większość chorób immunologicznych  objawia się stanem zapalnym. CPR nie powinno przekraczać 10 mg/l, jeśli jest większe konieczne są kolejne badania.

 

Niezależnie od tego czy decydujesz się na morfologie czy także sprawdzenie innych parametrów pamiętaj, żeby zawsze wykonywać ja kiedy jesteś zdrowy i wypoczęty, Nawet drobne przeziębienie czy przemęczenie organizmu może pogorszyć wyniki i nie dać prawdziwego obrazu stanu zdrowia. Warto o tym pamiętać, a badania wybrać do swoich potrzeb.

 

Daria Występek

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Copyright ©2017 RankingLekarzy.pl

Zapytaj lekarzaStrefa lekarza Zaloguj się