Dzika róża
Zimą cytrusy zajmują czołowe miejsce wśród owoców, są uznawane za najlepsze źródło witaminy C. Nie jest to jednak prawda, mamy nasz rodzimy owoc, który ma jej o wiele więcej.
Dzika róża występuje w Polsce w wielu odmianach, jej owoce i kwiaty są bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają zdecydowanie najwięcej witaminy C, około 40 razy więcej niż cytrusy. Są także cennym źródłem witamin A, B1,B2,C oraz K, a także karotenoidów, kwasu foliowego, kwasów organicznych, flawonoidów i pektyn. Szczególnie zalecana jest w okresie wzmożonego narażanie na choroby i przeziębienia. Działa wzmacniająco na organizm, a także przeciwzapalnie, jest zalecana w chorobach układu krążenia. Płatki i owoce dzikiej róży można suszyć samodzielnie, najlepszy czas na to przypada od sierpnia do października. Można także kupić gotowy susz w skalpach zielarskich. Można przygotować na ich bazie herbatę, lub w postaci zmielonej dodawać do pitej wody czy koktajli. W przemyśle kosmetycznym olejek z owoców róży jest jednym z najcenniejszych. Uzyskiwany ze świeżych płatków, jest bardzo drogi i chętnie dodawany do kremów, mydeł czy perfum. Ten ekskluzywny składnik bardzo podnosi jakość kosmetyków. Woda różana powstała w procesie destylacji to bardzo dobry tonik do twarzy. Róża jest odpowiednia do każdego rodzaju skóry, na właściwości kojce, nawilżające i normalizujące skórę. Warto przekonać się o jej działaniu. Olej z dzikiej róży jest świetnym kosmetykiem pielęgnacyjnym do ciała i twarzy.
Sposoby na dziką różę
Cukier różany
Świeże płatki róż można utrzeć z cukrem, otrzymany cukier różany świetnie nadaje się do ciast, deserów, ale też do herbaty. Jest bardzo aromatyczny i pięknie pachnie.
Nalewka z owoców dzikiej róży
Można przygotować ją z około 500 gram suszonych owoców, zapytujemy je szklanką cukru i dodajemy około 750 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach w ciepłym miejscu należy odcedzić nalewkę i przechowywać w lodówce w szklanej butelce lub słoiku. Ma ona działanie wzmacniające, poprawiające trawienie, a także wzmagające apatyt.
Daria Występek
Komentarzy: 0