Art

Dzika róża

02.02.2016
Dzika róża

Zimą cytrusy zajmują czołowe miejsce wśród owoców, są uznawane za najlepsze źródło witaminy C. Nie jest to jednak prawda, mamy nasz rodzimy owoc, który ma jej o wiele więcej.

Dzika róża występuje w Polsce w wielu odmianach, jej owoce i kwiaty są bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają zdecydowanie najwięcej witaminy C, około 40 razy więcej niż cytrusy. Są także cennym źródłem witamin A, B1,B2,C oraz K, a także karotenoidów, kwasu foliowego, kwasów organicznych, flawonoidów i pektyn. Szczególnie zalecana jest w okresie wzmożonego narażanie na choroby i przeziębienia. Działa wzmacniająco na organizm, a także przeciwzapalnie, jest zalecana w chorobach układu krążenia. Płatki i owoce dzikiej róży można suszyć samodzielnie, najlepszy czas na to przypada od sierpnia do października. Można także kupić gotowy susz w skalpach zielarskich. Można przygotować na ich bazie herbatę, lub w postaci zmielonej dodawać do pitej wody czy koktajli. W przemyśle kosmetycznym olejek z owoców róży jest jednym z najcenniejszych. Uzyskiwany ze świeżych płatków, jest bardzo drogi i chętnie dodawany do kremów, mydeł czy perfum. Ten ekskluzywny składnik bardzo podnosi jakość kosmetyków. Woda różana powstała w procesie destylacji to bardzo dobry tonik do twarzy. Róża jest odpowiednia do każdego rodzaju skóry, na właściwości kojce, nawilżające i normalizujące skórę. Warto przekonać się o jej działaniu. Olej z dzikiej róży jest świetnym kosmetykiem pielęgnacyjnym do ciała i twarzy.

Sposoby na dziką różę

Cukier różany

Świeże płatki róż można utrzeć z cukrem, otrzymany cukier różany świetnie nadaje się do ciast, deserów, ale też do herbaty. Jest bardzo aromatyczny i pięknie pachnie.

Nalewka z owoców dzikiej róży

Można przygotować ją z około 500 gram suszonych owoców, zapytujemy je szklanką cukru i dodajemy około 750 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach w ciepłym miejscu należy odcedzić nalewkę i przechowywać w lodówce w szklanej butelce lub słoiku. Ma ona działanie wzmacniające, poprawiające trawienie, a także wzmagające apatyt.  

 

Daria Występek  

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Jagody acai

01.02.2016
Jagody acai

Jagody Acai pochodzą z lasów Amazonii, tamtejsza ludność co dziennie je świeże owoce, które zapewniają im zdrowie i witalność. Wierzą, że chronią ich przed chorobami. Owoce acai są małe i mają nielewe miąższu. W naszym klimacie nie można ich spróbować. Do Europy jagody acai docierają w postaci soku, suszonych owoców, albo sproszkowanych owoców. Każda z tych form jest dobrze przyswajana i ma korzystny wpływ na organizm. Wchłaniają się o wiele lepiej niż suplementy.

Dlaczego warto jeść acai?

Wyróżniają się bardzo wysokim stężeniem antyoksydantów. Są również źródłem witaminy E, która hamuje procesy starzenia, a także witamin A, B1, B2,B3 oraz C. Jagody Acai zawierają flawonoidy działające korzystnie na pracę serca. Są bogate w wapń.

Acai działają odtruwająco i oczyszczająco na organizm. Nie bez powodu jagody acai stały się tak popularne. Są promowane jako owoce młodości, środek na odchudzanie, poprawę witalności.

Acai chronią nasze komórki spowalniając proces utleniania i starzenia się organizmu. Naturalizują wolne rodniki i pomagają uniknąć wielu chorób, między innymi zapobiegają nowotworom i chorobom układu krążenia.

Jagody zaliczane są do grupy superfoods, czyli żywność najbardziej naturalna i wartościowa, z różnych zakątków świata. Warto sięgać po takie produkty, zawierają one wiele witamin, pierwiastków, antyoksydantów, protein, enzymów a także dobrych tłuszczów niezbędnych do zachowania zdrowia. Wszystkie składniki są w nich zawarte w stężeniu ponadprzeciętnym. Jedzenie ich codziennie w niewielkich ilościach pozwoli zapewnić naszemu ciału wszystko co najlepsze. Jedzenie super żywności da nam o wiele lepszy efekt niż sztucznie wytwarzane witaminy. Wiele osób przyznaje, że dzięki takiemu pożywieniu wyleczyli cukrzycę, choroby układu krążenia, alergie a nawet nowotwory.

Jesień i zima to czas kiedy mamy niewiele sezonowych owoców i warzyw, warto wspomagać się naturalnymi produktami, które mają dobry wpływ na zdrowie. To dobre uzupełnienie odpowiednio zbilansowanej diety. Acai można dodać do owocowych koktajli, soków, deserów, np. budyniu z kaszy jaglanej.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Czy można pić wodę z kranu?

31.01.2016
Czy można pić wodę z kranu?

Woda jest nam niezbędna do życia, codziennie musimy po nią sięgać, żeby zachować zdrowie, dobre samopoczucie i lepszy wygląd. Jest nam niezbędna do życia i dlatego warto dobrze ją wybrać. Każdy ma swoje preferencje, jedni lubię gazowaną, inni lekko gazowaną czy mineralizowaną. Ważne, żeby pić ją w odpowiedniej ilości, około 1,5-2 litry każdego dnia. Od jakiegoś czasu wiele mówi się o wodzie z kranu. Są akcje promujące jej walory smakowe, ale też potwierdzające zdatność do picia. Nasuwa się jeszcze jeden ekologiczny aspekt związany z ilością plastiku jaką produkujemy wybierając wodę butelkowaną. Mimo, że można go segregować, ilość wytwarzanych każdego dnia smieci warto zredukować. Przy okazji wybierając wodę z kranu możemy sporo oszczędzić.

Woda w większości polskich miast nadaje się do picia, jednak niewiele osób ją pije. Pokutują stare przekonania, że trzeba ją przegotować i nie jest dobra dla nas. Budzi obawy czy na pewno jest czysta, zdrowa i nie zawiera substancji chemicznych. Woda w kranie musi spełniać surowe wymogi, stawiane przez Rozrządzenie Ministra Zdrowia z 29 marca 2007 roku. Mówi ono o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, w związku z tym woda, dostarczana do naszego domu musi spełniać różne kryteria u jest dla nas bezpieczna.

Woda mineralizowana dodatkowo dostarcza nam mikroelementy, jednak te sprzedawane w plastikowych butelkach mogą też zawierać szkodliwe dla nas substancje. Żeby znaleźć złoty środek warto kupić filtr do wody. Może być on zamontowany przy kranie, albo mieć formę dzbanka z wymiennym wkładem. W takim wypadku także istnieje możliwość mineralizowania wody. Jest to wygodne i takie rozwiązanie. Nie będzie już problemu z noszenia ciężkich zgrzewek z wodą, uda się sporo zaoszczędzić, a dodatkowo dbać o środowisko.

Woda powinna być niezbędnym elementem naszej zbilansowanej diety. Jest niezbędna dla dzieci, dorosłych i starszych. Najlepiej mieć ją zawsze pod ręką i pić w niewielkich ilościach przez cały dzień. Filtrowaną wodę można zabierać ze sobą w bidonie, są także butelki z filtrem wielorazowego użytku. Możliwości jest wiele, warto się tym zainteresować.

 

Daria Występek

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się