Głóg
Sezon na głóg trwa, jego pięknie pachnące kwiaty są miłym aromatem, często kojarzącymi się z nadchodzącą wiosną. Drzewka i krzewy głogu rosną w nasłonecznionych miejscach, często przy drogach, na skraju lasu i na nieużytkach. To jedne bardzo powszechnych roślin, które zawsze były w starych sadach.
Jak rozpoznać głóg?
Szukajcie białych kwiatów, przypominających te z krzewów agrestu. Uważajcie na ostre ciernie, które mogą pokaleczyć dłonie. Na zbiory warto zabrać grube bawełniane rękawice i ostry nóż, albo nożyce ogrodowe.
Co zrobić z głogiem?
Głóg można wykorzystać na wiele sposobów, wartościowe są zarówno kwiaty, liście jak i owoce. Mają wysoką zawartość flawonoidów, które dobrze działają na naczynia wieńcowe. Napary, wywary i nalewki z głogu działają wzmacniająco na serce. Można stosować je profilaktycznie, a po konsultacji z lekarzem także włączyć je do stałego leczenia. Roślina to wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego. Nie jest zalecany osobom z niskim ciśnieniem, jednak nie powinien wyrządzić krzywdy. Głóg jest uznawany za jedno z najbezpieczniejszych ziół. Jest dobrze tolerowane przez organizm i nie powoduje skutków ubocznych. Szczególnie zalecany jest osobom starszym z nadciśnieniem tętniczym.
Młode liście i kwiaty można spożywać na surowo. Zaleca się dodawanie ich do sałatek, omletów, ciast i deserów. Mają słodki aromat, który dobrze komponuje się ze słodyczami. Najbardziej popularne jest przyrządzanie naparów czy herbatek ziołowych i napojów. Nalewki, wina, maceraty czy marynaty to drugi najbardziej znany sposób, do tych wyrobów używa się głównie paków kwiatowych.
Liście czy wity można także zasuszyć i zrobić zapas na późniejsze miesiące. Własny susz jest o wiele bardzie wartościowy niż ten kupiony.
Napar w liści czy kwiatów jest bardzo prosty do przygotowania. Zaparzamy około 1-2 łyżeczki liści lub kwiatów, po około 5-7 minutach napar jest gotowy.
Warto korzystać z naturalnych lekarstw i wspomagać swoje zdrowie sezonowymi ziołami. Zbiory mogą być też okazją to wyprawy poza miasto, a rozpoznawanie kwiatów może ułatwić atlas roślin.
Daria Występek
Komentarzy: 0