Art

II miesiąc ciąży

29.04.2015
II miesiąc ciąży

II miesiąc ciąży

Jeśli nie ogłosiłaś tej wspaniałej nowiny światu, nikt nawet nie domyśla się, że jesteś w ciąży. Ty wiesz o tym doskonale, bo z każdym dniem twoje ciało daje ci to do zrozumienia coraz bardziej. Uczucie ciągłego zmęczenia, nieustanna bieganina do toalety i nudności trwające nawet cały dzień utwierdzają cię w przekonaniu, że zabawa zaczęła się na dobre. Co słychać u malucha?

5 tydzień

Maluszek przypomina kijankę wielkości pestki cytryny. W tym tygodniu wykształci się pierwszy i najważniejszy układ – krwionośny. Maleńkie serduszko jest niewiele większe niż ziarnko maku i już bije. Zobaczyć to będziesz mogła podczas badania usg. Powstanie też cewa nerwowa, z której wykształci się mózg oraz kręgosłup.

6 tydzień

Mierząc od czubka głowy do pośladków kruszyna ma około 0,5 cm. Pomiar wykonywany jest w ten sposób, ponieważ później wykształcone nóżki są tak maleńki i zgięte, że trudno byłoby dokładnie określić ich wielkość. W tym tygodniu powstaną policzki, szczęki, podbródek, nerki, płuca i wątroba. W zagłębieniach po obu stronach głowy wytworzą się przewody słuchowe, a czarne kropeczki zamienią się w oczy. Małe serduszko pracuje już bardzo intensywnie i uderza 80 razy na minutę.

7 tydzień

W tym tygodniu nerki rozpoczynają samodzielne wydalanie niepotrzebnych produktów przemiany materii. Dziecię jest już 10 tyś razy większe niż w momencie poczęcia i ma około 1 cm długości. Mózg rozwija się w zawrotnym tempie i w ciągu godziny przybywa w nim 6 tyś komórek. Powstają usta i język oraz zalążki rączek i nóżek.

8 tydzień

Dziecko ma już około 1,3 cm. Wykształcają się wargi, nos, powieki, nóżki i plecy. Serduszko bije z częstotliwością 150 uderzeń na minutę. Choć jeszcze tego nie czujesz, maluch wykonuje pierwsze spontaniczne ruchy, takie jak poruszanie kończynami i skręcanie tułowia.

W trakcie tych tygodni możesz zauważyć:


  • Zmęczenie, senność

  • Częste oddawanie moczu

  • Nudności, którym mogą towarzyszyć wymioty

  • Zawroty i bóle głowy

  • Zgadę

  • Zaparcia

  • Awersje i zachcianki jedzeniowe

  • Uczucie ciężkości piersi

  • Mleczną wydzielinę z pochwy

  • Lekkie zaokrąglenie brzucha

  • Niestabilność emocjonalną


W drugim miesiącu niektóre mamy skarżą się na poczucie tzw. „braku ciąży”. Nie należy się martwić. Już niebawem nieustanne nudności rozwieją wszelkie wątpliwości. Szczęśliwe te, których dolegliwość ta nie dotknie.

Autorka: Matvijewna Grządkowska

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Rozciąganie izometryczne

28.04.2015
Rozciąganie izometryczne

Rozciągnie mięśni jest bardzo ważną częścią treningu. Ćwiczenia tlenowe i siłowe są często meczące i kolejny etap czyli rozciąganie wielu osobom może wydać się zbędny. Jednak często pomijany może doprowadzić do trwałych przykurczów mięśniowych i ograniczenia ruchomości. Same ćwiczenia wzmacniające nie wystarczą, żeby mięśnie były sprawne, konieczne jest do tego rozciąganie.

Prawidłowy trening zawsze poprzedzony jest rozgrzewką, która może zawierać elementy rozciąganie dynamicznego, a kończyć się statycznym rozciąganiem mięśni. Elementy rozciągania można też wplatać w trening po wykonywaniu ćwiczeń na konkretne większe partie mięśniowe, np. kończyny dolne czy grzbiet.

Korzyści wynikających z rozciągania jest wiele:

- poprawia gibkość,

- zwiększa ruchomość stawów i mięśni,

- zwiększa siłę mięśni, ścięgien i więzadeł,

- zmniejsza się ryzyko kontuzji,

- zmniejsza poziom stresu i napięcia mięśniowego,

- przyspiesza regenerację po wysiłku,

- pomaga się wyciszyć.

Rozciągnie warto wprowadzić nie tylko po treningu, ale także rozciągać się przez kilka minut każdego ranka. Wystarczy kilka głębszych przeciągnięć  na boki, w przód i tył, co zagwarantuje nam gibkość, lepsze dotlenienie organizmu i dobre samopoczucie od samego rana.

Rozciąganie nie powinno sprawiać bólu, nie staramy się na siłę zwiększyć zakresu ruchu. Wymaga to systematycznego i regularnego treningu. Najlepsze efekty osiągniemy ćwicząc codziennie, ale dla optymalnego efektu wystarczy ćwiczyć przez 10-20 minut 3-4 razy w tygodniu.

Jest kilka metod rozciągania, jedną z najbardziej efektywnych jest rozciąganie izometryczne. Polega na rozciągnięciu mięśnia do granicy własnych możliwości, a następnie napięcia na około 3 sekundy i odprężenia mięśnia w tej pozycji. Rozciągnięcie mięśnia powinno być utrzymane przez około 20-30 sekund, taką sekwencję powtarzamy kilka razy. Kolejność wykonywania ćwiczeń rozciągających jest dowolna, warto pamiętać o wszystkich grupach mięśniowych i rozciągać się zawsze symetrycznie, tak samo na każdą stronę, nawet jeśli jedna strona jest bardziej rozciągnięta.

To bardzo skuteczna metoda, jednak wymaga silnych mięśni, żeby zminimalizować ryzyko kontuzji. Metoda ta jest szczególnie polecana osobom ćwiczącym regularnie od dłuższego czasu. Warto poświęcić kilka minut na rozciąganie po każdym treningu, pozwoli to zachować lepszą sprawność organizmu.

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Ciecierzyca

27.04.2015
Ciecierzyca

Ciecierzyca jest nazywana inaczej cieciorką lub grochem włoskim. Kształtem przypomina nieco niewielki orzech laskowy, w smaku odbiega od gruchu i innych roślin strączkowych, ma lekko orzechowy posmak. Jest bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu, u nas też zdobywa coraz większą popularność. Głównie  dzięki kuchni wegetariańskiej i wegańskiej gdzie ciecierzyca ma wiele zastosowań. Jest dobrym źródłem białka, co potwierdziły liczne badania naukowe. W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka. Powinni sięgać po nią także osoby jedzące mięso.

Ciecierzyca ma dużą zawartość wielu witamin i składników  odżywczych, znajdziemy w niej między innymi:  żelazo, potas, cynk, fosfor, błonnik i większość witamin z grupy B. Jest zalecana przy łamliwości paznokci, nadmiernym wypadaniu włosów, a także przy przeziębieniu  i bólach głowy i gardła. Napar z cieciorki pobudza procesy trawienne, pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ze względu na dużą zawartość błonnika jest zalecana przy dietach odchudzających oraz chorym z cukrzycą. Dodatkowo jej spożywanie jest zalecane osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość, ze względu na dużą zawartość żelaza. Zaleca się ją także kobietom w czasie miesiączki.
Sposoby na ciecierzycę

Można kupić ją gotową w puszce, jednak najzdrowiej ugotować ją samodzielnie. W tym celu ziarna ciecierzycy moczymy w wodzie przez około 12 godzin, po tym czasie odlewamy wodę i zalewamy ją świeżą, zimną wodą. Gotujemy ją bez soli, jedynie z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej przez około 40-60 minut. Po tym czasie powinna być miękka i gotowa do przyrządzenia.

Najpopularniejszą potrawą z ciecierzycy jest hummus, czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem  sezamu, oliwy, soku z cytryny i przypraw. Warto jej spróbować, może zastąpić pasty do kanapek, albo być z jedzona jako dip do warzyw.

Kotlety i pasztety z ciecierzycy są kolejnym dobrym pomysłem na obiad, można ją dodawać do domowych zup, gulaszów, sałatek. Ponadto z ciecierzycy można uzyskać mąkę i wykorzystać ją do zrobienia chleba, ciast czy naleśników. Nie posiada glutenu i jest odpowiednia dla alergików.

Zastosowań jest wiele, warto wyszukiwać ciekawych przepisów i urozmaicać swoje odżywianie.

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się