Indyk w żurawinie dla malucha
Danie będące prawdziwą bombą zdrowia. Jakże prosty jego skład, a jak bogaty. Szybkie w przygotowaniu, uwielbiany przez dużych i małych. Kilka słów o składnikach i ich właściwościach.
Żurawina - tak niedoceniana w polskiej kuchni. Idealnie komponuje się z mięsem indyka. Źródło witaminy C, B1, B2, kwasu cytrynowego i jabłkowego oraz soli mineralnych, takich jak: wapń, miedź, fosfor, jod. Wspaniale wspomaga organizm w walce z infekcjami układu moczowego. Podawanie żurawiny maluchom można rozpocząć już od 11 miesiąca życia.
Indyk to mięso bardzo niedoceniane, a chciałoby się powiedzieć najzdrowsze z powszechnie dostępnych w sklepach. Jako jedyny z drobiu nie przyjmuje do mięsa antybiotyków i hormonów. Jest lekkostrawny i dietetyczny. Tylko nieliczni wiedzą, że mięso indycze ma właściwości uspokajające. Polecany kobietom w ciąży oraz maluchom.
Marchewka jest niesamowicie zdrowym warzywem dostępnym przez cały rok. Skarbnica witamin (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwasu foliowego oraz soli mineralnych, takich jak: potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt. Wspomaga organizm w walce z przeziębieniem, blokuje związki rakotwórcze, chroni wzrok, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca. Marchew przywraca równowagę po przebytej biegunce. Jej spożywanie pomoże również matkom karmiącym borykającym się z niedoborem mleka.
Składniki:
300 g indyka (pierś, udziec bez kości)
4 średniej wielkości marchewki
Garść żurawiny
2 łyżeczki majeranku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka wody
Jako dodatek do wyboru: ryż, kasza, makaron
Indyka kroimy na około 3 cm kawałki, wkładamy do szklanej miski z oliwą i majerankiem. Wstawiamy na czas marynowania do lodówki na minimum pół godziny. Marchewkę obieramy i kroimy na talarki. Do naczynia żaroodpornego z przykrywką wkładamy marchewkę i posypujemy żurawiną. Na tak przygotowane warzywa wykładamy kawałki indyka. Wszystko zalewamy szklanką wody. Zamknięte naczynie wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę 180’C (termo obieg). Czas pieczenia to 1 godzina lub dłużej (zależy od piekarnika). Podajemy na ciepło z ryżem ugotowanym na sypko, kaszą jaglaną lub makaronem.
Szybkie, zdrowe danie dla całej rodziny, które pokochają nawet największe niejadki. Żurawina i marchewka łącząc się z majerankiem tworzą wspaniały, słodki sos. Posiłek idealny do przygotowania wieczorem dnia poprzedniego.
Autorka: Matvijewna Grządkowska
Komentarzy: 0