Jak dieta wpływa na mózg dziecka?
Mózg to genialny narząd naszego organizmu. Pracuje nieustannie: odbiera, przetwarza, wszelkie informacje ; jest odpowiedzialny za umiejętności uczenia się i pamięci.
Mózg jest aby prawidłowo funkcjonował nieustannie potrzebuje dostarczenia odpowiedniej ilości glukozy i tlenu.
Coraz częściej mówi się o związku pożywienia z koncentracją i nadpobudliwością.
Główną przyczyną zaburzeń funkcjonowania mózgu jest zachwianie równowagi między stężenia glukozy we krwi, niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i substancji mineralnych a nadmiarem spożywania produktów wysoko przetworzonych z zawartością sztucznych barwników i konserwantów.
Układając menu dla dzieci warto wziąć pod uwagę Indeks Glikemiczny IG, który określa procentowo stosunek szybkości wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Przykładowo u dzieci, które spożywają na śniadanie białą bułkę z kremem czekoladowym lub słodkie płatki śniadaniowe z mlekiem dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi tzw : hipoglikemii, co dalej powoduje gwałtowny wyrzut insuliny z trzustki i natychmiastowe zmniejszenie ilości glukozy we krwi. W konsekwencji takiego żywienia dziecko nie jest w stanie skupić swojej uwagi, jest rozdrażnione, może też dojść do pogorszenia możliwości intelektualnych.
Zupełnie inaczej sytuacja wygląda gdy dzieci mają w swoim jadłospisie posiłki oparte na pełnoziarnistych produktach węglowodanowych, dzięki którym poziom glukozy do krwi uwalniany jest powoli na stałym poziomie, a jednocześnie są źródłem niezbędnych minerałów. Przygotowując na śniadanie owsiankę z ziarnami czy orzechami i owocami wiemy, że nasze dzieci będą mogły skorzystać z zajęć dydaktycznych w przedszkolu. W ciągu dnia używajmy pełnoziarnistych kasz, makaronów, pieczywa.
Bardzo istotne do rozwoju i zdrowego funkcjonowania układu nerwowego, mózgu są nienasycone kwasy tłuszczowe omega -3. Nasz organizm nie wytwarza tych tłuszczów dlatego muszą być dostarczane z dietą. Najcenniejszym źródłem kwasów są tłuste ryby jako DHA i EPA. Kolejnym dobrym źródłem jest siemię lniane i z niego olej, oraz ziarna i orzechy.
Przykładowo dając dzieciom jako przegryzkę nasiona dyni zapewniamy dawkę cynku, istotnego dla zwiększenia pamięci i umiejętności myślenia.
Orzechy są nie tylko źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych ale również witaminy E, która pomaga chronić błony nerwowe.
Witaminy E, C, β- karoten Antyoksydacyjne witaminy takie jak witamina E, C i β- karoten dostarczymy w diecie bogatej w kolorowe warzywa i owoce.
W diecie naszych dzieci bardzo cenne są też ekologiczne jajka, które są źródłem białka, a żółtka to bogactwo choliny, która jest pomocna w rozwoju pamięci.
Do prawidłowej pracy mózgu, jak i całego systemu układu nerwowego, niezbędne są neuroprzekaźniki, które są odpowiedzialne za przenoszenie informacji pomiędzy neuronami, czyli komórkami nerwowymi. Najbardziej znanymi neuroprzekaźnikami są katecholaminy, kwas γ-aminomasłowy (GABA), serotonina i acetylocholina. Niezbędne substancje - aminokwasy do wytworzenia neuroprzekaźników dostarczymy przygotowując posiłki z jajek, fasoli, ryb, awokado orzechów, dobrej jakości ekologiczne mięso, ekologiczny nabiał.
Nie możemy zapomnieć o najbardziej istotnym produkcie jakim jest woda, która stanowi ok 80% mózgu. To od wody zależy przewodzenie impulsów nerwowych. Zbyt niska ilość spożywanej wody może mieć wpływ na jakość pracy mózgu. Dobrym zwyczajem jest nauczyć dzieci pić codziennie niegazowaną wodę.
Artykuł pochodzi z zaprzyjaźnionego serwisu www.przedszkoland.pl - najlepsze przedszkola i żłobki
Komentarzy: 0