Jak mrozić sezonowe warzywa i owoce?
Lato to czas wysypu świeżych owoców i warzyw. Jest ich mnóstwo i mają bardzo korzystne ceny. Trzeba je jeść, ale warto też robić domowe zapasy i przygotowywać własne mrożonki. Pozwolą zachować smak lata na dłużej, ale też zaoszczędzić na sklepowych mrożonkach w późniejszym okresie. Możemy być pewni, że we własnych mrożonkach nie znajdziemy zbędnych dodatków i konserwantów.
Mrożenie to jedna z najlepszych form przechowywania żywności, dzięki temperaturze poniżej -18 stopni Celsjusza blokujemy dostęp bakterii i enzymów, które powodują psucie się warzyw i owoców. Zachowują większość witamin i składników odżywczych, proces mrożenia nie narusza struktury białek. Zazwyczaj smak i kolor też niewiele się zmienia.
Co i jak zamrażać?
W ten sposób przechowywać można prawie wszystko, poza sałatą, cebulą, czosnkiem i rzodkiewką. Do zamrożenia należy wybierać świeże, zdrowe i nieuszkodzone warzywa i owoce. Przed schowaniem do zamrażarki należy je dokładnie opłukać i osuszyć. Dzięki mrożeniu na tackach owoce, grzyby czy zioła zachowają kształt i nie będą posklejane. Kiedy stwardnieją można przesypać je do woreczków lub pojemników.
Blanszowanie
Niektóre warzywa i owoce wymagają blanszowania przed zamrożeniem. Pozwala to zachować kolor i konsystencję warzyw i owoców w czasie mrożenia. Polega to na obgotowaniu przed kilka minut we wrzątku, lub na parze, a następnie schłodzeniu w lodowatej wodzie przez około 5 minut. Blanszowania wymagają- cząstki jabłek i gruszek, grzyby, bób, zielony groszek, papryka, marchewka, kalafior brokuły, fasolka, szparagi, buraczki, brukselka, włoszczyzna, szpinak, szczaw i kukurydza. Jeśli produkty nie są przechowywane dłużej niż 2 tygodnie blanszowanie nie jest konieczne.
Co z ziołami?
Koperek, natkę pietruszki wszystkie zioła przed zamrożeniem należy wypłukać i osuszyć. Następnie posiekać, przełożyć do małych pojemników i szczelnie zamknąć.
Jak długo można przechowywać mrożonki?
Około 8-12 miesięcy, jedynie takie warzywa jak papryka, ogórki i pomidory, a także zioła nie powinny być przechowywane dłużej niż 6 miesięcy. Wyższa temperatura zamrażania wydłuża możliwy czas przechowywania mrożonek.
Należy pamiętać, żeby nigdy nie zamrażać produktów ciepłych, ani gorących. Jeśli coś zostało odmrożone, nie należy tego zamrażać ponownie, bo może się to skończyć zatruciem. Zachowując te zasady możemy przygotować sobie pełnowartościowe mrożonki, które pozwolą cieszyć się smakiem letnich owoców i warzyw kiedy nie będą już dostępne.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0