Jak przygotować warzywa, żeby zachować wszystkie wartości odżywcze?
Sezonowe warzywa to bogactwo cennych składników odżywczych i witamin. W ich przygotowaniu bardzo dużą rolę odgrywa sposób obróbki. W niektórych przypadkach umiejętne przygotowanie może zwiększyć ilość wartości odżywczych. Warto poszerzać swoją wiedzę i próbować nowych rozwiązań w kuchni.
Długie gotowanie warzyw w wysokiej temperaturze sprawia, że warzywa tracą wiele swoich właściwości, a sporo składników odżywczych wylewamy razem z wodą. Jednak nie zawsze obróbka termiczna działa niekorzystnie na żywność. Niektóre składniki między innymi biała zawarte w warzywach potrzebują obróbki, żeby były lepiej przyswajalne. Podobnie jak fermentacja, kiszone warzywa to jedne z najzdrowszych pokarmów. Kiszona kapusta i ogórki to zdecydowanie najpopularniejsze kiszonki, ale warto spróbować też marchwi, buraków, papryki, a nawet jabłek.
Zdrowsze gotowane?
Gotowana marchewka zapewnia o wiele więcej łatwiej przyswajalnego beta-karotenu niż surowa. Proces gotowania rozmiękcza błony komórkowe, co sprawia że przeciwutleniacze lepiej się wchłaniają. Beta- karoten jest istotnym składnikiem zapewniającym zdrowy wzrok, ładną skórę. To jeden z zalecanych składników w leczeniu trądziku czy innych zmian skórnych. Przeciwutleniacze są niezbędne z diecie osób z nowotworem, są zalecane także osobom z grupy podwyższonego ryzyka.
Innymi warzywami, które wymagają obróbki są brokuły i kalafior, dzięki temu witaminy w nich zawarte są przyswajane o wiele lepiej. Jednak należy pamiętać, że najzdrowsze są warzywa ugotowane na parze, na pół twardo. Dzięki takiemu przygotowaniu nie wylejemy najcenniejszych składników z wodą.
Żywność fermentowana
To jeden z najzdrowszych sposobów obróbki warzyw. Kiszone warzywa zawierają dużą dawkę kwasu mlekowego, który ma wiele korzyści dla zdrowia. Wzbogaca florę jelitową, wspomaga trawienie, oczyszcza organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Kiszonki zawierają też dużo witaminy C, a także witamin z grupy B, A oraz K. Dostarczają wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Są przy tym niskokaloryczne i zawierają niewiele cukru. Są uznawane za naturalne probiotyki, które są niezbędne po przebytej antybiotykoterapii.
Domowy ketchup
Pomidory są skarbnicą likopenu, czyli barwnika, który nadaje im czerwoną barwę. To jednocześnie silny przeciwutleniacz. Ma korzystne działanie na skórę, wzrok, serce, leczenie osteoporozy a także leczenie chorób onkologicznych. Jego poziom jest znacznie wyższy w skoncentrowanym przecierze pomidorowym lub ketchupie. W czasie obróbki termicznej struktury białkowe zostają przerwane i uwalniają likopen. Dobre wchłanianie tego składnika warunkuje niewielka ilość tłuszczu. Warto przygotowywać przecier pomidorowy lub ketchup w domu bez zbędnych sztucznych dodatków.
Daria Występek
mrogowski
29.09.2016warto dbać o wątrobę