Art

Jak przygotować warzywa, żeby zachować wszystkie wartości odżywcze?

28.09.2016
Jak przygotować warzywa, żeby zachować wszystkie wartości odżywcze?

Sezonowe warzywa to bogactwo cennych składników odżywczych i witamin. W ich przygotowaniu bardzo dużą rolę odgrywa sposób obróbki. W niektórych przypadkach umiejętne przygotowanie może zwiększyć ilość wartości odżywczych. Warto poszerzać swoją wiedzę i próbować nowych rozwiązań w kuchni.

 

Długie gotowanie warzyw w wysokiej temperaturze sprawia, że warzywa tracą wiele swoich właściwości, a sporo składników odżywczych wylewamy razem z wodą. Jednak nie zawsze obróbka termiczna działa niekorzystnie na żywność. Niektóre składniki między innymi biała zawarte w warzywach potrzebują obróbki, żeby były lepiej przyswajalne. Podobnie jak fermentacja, kiszone warzywa to jedne z najzdrowszych pokarmów.  Kiszona kapusta i ogórki to zdecydowanie najpopularniejsze kiszonki, ale warto spróbować też marchwi, buraków, papryki, a nawet jabłek.

 

Zdrowsze gotowane?

Gotowana marchewka zapewnia o wiele więcej łatwiej przyswajalnego beta-karotenu niż surowa. Proces gotowania rozmiękcza błony komórkowe, co sprawia że przeciwutleniacze lepiej się wchłaniają. Beta- karoten jest istotnym składnikiem zapewniającym zdrowy wzrok, ładną skórę. To jeden z zalecanych składników w leczeniu trądziku czy innych zmian skórnych. Przeciwutleniacze są niezbędne z diecie osób z nowotworem, są zalecane także osobom z grupy podwyższonego ryzyka.

 

Innymi warzywami, które wymagają obróbki są brokuły i kalafior, dzięki temu witaminy w nich zawarte są przyswajane o wiele lepiej. Jednak należy pamiętać, że najzdrowsze są warzywa ugotowane na parze, na pół twardo. Dzięki takiemu przygotowaniu nie wylejemy najcenniejszych składników z wodą.

 

Żywność fermentowana

To jeden z najzdrowszych sposobów obróbki warzyw. Kiszone warzywa zawierają dużą dawkę kwasu mlekowego, który ma wiele korzyści dla zdrowia. Wzbogaca florę jelitową, wspomaga trawienie, oczyszcza organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Kiszonki zawierają też dużo witaminy C, a także witamin z grupy B, A oraz K. Dostarczają wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Są przy tym niskokaloryczne i zawierają niewiele cukru. Są uznawane za naturalne probiotyki, które są niezbędne po przebytej antybiotykoterapii. 

 

Domowy ketchup

Pomidory są skarbnicą likopenu, czyli barwnika, który nadaje im czerwoną barwę. To jednocześnie silny przeciwutleniacz. Ma korzystne działanie na skórę, wzrok, serce, leczenie osteoporozy a także leczenie chorób onkologicznych. Jego poziom jest znacznie wyższy w skoncentrowanym  przecierze pomidorowym lub ketchupie. W czasie obróbki termicznej struktury białkowe zostają przerwane i uwalniają likopen. Dobre wchłanianie tego składnika warunkuje niewielka ilość tłuszczu. Warto przygotowywać przecier pomidorowy lub ketchup w domu bez zbędnych sztucznych dodatków.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Układ pokarmowy- drugi mózg?

27.09.2016
Układ pokarmowy- drugi mózg?

Od dłuższego czasu naukowcy przyglądali się neuronom w układzie pokarmowym i ich roli. Układ pokarmowy jest połączony z układem nerwowym. Można odczuć to kiedy ze stresu zaciska się nam żołądek, albo czujemy ból brzucha. Okazuje się, że układ pokarmowy ma swój własny układ nerwowy, dlatego powstała nowa gałąź medycyny- neurogastrologia. Zajmuje się ona sprawdzaniem jaki wpływ ma trawienie i nastrój i stan psychiczny. Okazuje się, że jest to ze sobą mocno związane.

 

Nasze jelita są pokryte siecią komórek nerwowych identycznych jak te, które tworzą korę mózgową i odpowiadają za pamięć i inteligencję. Komórki nerwowe zlokalizowane w jelitach mogą działać niezależnie od mózgu, było to ogromnym naukowym odkryciem. Praca układu pokarmowego- trawienie, wchłanianie składników odżywczych i wydalenie resztek to bardzo wymagające zadania. Z biegiem ewolucji układ pokarmowy wytworzył swój własny system nerwowy, żeby całkowicie zarządzać tymi procesami.

 

Naukowcy od dawna nazywają układ pokarmowy „drugim mózgiem”. Znajduje się tam około 100 milionów neuronów. Naukowcy stwierdzili, że to za dużo to spełniania zadań jedynie w układzie pokarmowym. Badanie potwierdziły ich przypuszczenia. Układ pokarmowy pracuje samodzielnie, mózg nie kontroluje tempa przemiany materii czy ilości wydzielanych soków trawiennych. Układ pokarmowy jest ściśle połączony z mózgiem i przejmuje niektóre bodźce, między innymi reakcje na stres, kontroluje barierę ochronną organizm, a także podejmuje rekcje w przypadku zagrożeń. Układy nerwowe przesyłają sobie informacje za pośrednictwem nerwu błędnego. Co ciekawe 90% informacji przebiega z jelit do mózgu, a tylko 10% z mózgu do jelit.

 

Przełomowe odkrycie

Bardzo długo szukano powiązań z układem pokarmowym i nerwowym. Wielu pacjentów leczących się na zaburzenia psychiczne miało dodatkowo dolegliwości ze strony jelit. Obecnie wiadomo, że stan jelit znacząco wpływa na pogorszenie stanu psychicznego. Choroby jelit mogą by,c przyczyną przewlekłego stresu, a z czasem prowadzą nawet to depresji. 

 

Silna komunikacja między tymi układami ma wpływ na nasz codzienny nastrój, nawet jeśli jesteśmy zdrowi. Spora część emocji jest związana z pracą jelit. Możliwa jest także odwrotna sytuacja kiedy to nasz stan psychiczny wpływa na funkcjonowanie jelit.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Jedzenie, które służy wątrobie

26.09.2016
Jedzenie, które służy wątrobie

Najczęściej słyszymy co szkodzi wątrobie i jakich produktów trzeba unikać by ją chronić Jest też bardzo dużo produktów, które jej służą.

Wątroba to duży i ważny organ, odpowiada na metabolizm, usuwanie szkodliwych substancji, kontroluje poziom cukru i reguluje magazynowanie tłuszczu.

 

Jak traktować wątrobę dobrze? 

Najważniejszym czynnikiem jest odpowiednia dieta, unikanie produktów smażonych, przetworzonych, alkoholu i innych używek. Ważne jest też utrzymywanie prawidłowej wagi, co zdecydowanie ułatwia proste i zdrowe jedzenie.

Nie czekaj na problemy z wątrobą, tylko zacznij w porę traktować ją dobrze. Co jej służy? Głównie produkty nieprzetworzone, pochodzenia roślinnego. Dobra jakościowo żywność, która pozwoli zachować zdrową wątrobę jak i cały organizm.

 

Kiszonki

Najpopularniejsza jest kiszona kapusta czy ogórki, ale można włączać do posiłków także inne fermentowane warzywa, np. buraki czy marchewkę. Zwierają dużą dawkę witamin i antyoksydantów. Dzięki temu wzmacniają odporność i usprawniają pracę wątroby.

 

Algi morskie

Nori znane dobrze z sushi, ale też inne jak np. wakame i dulse absorbują toksyny i pomagają wydalić je z organizmu. Warto dodawać je do swoich posiłków- zup, sałatek, przekąsek.

 

Ciemno zielone warzywa

To jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Szpinak, jarmuż, natka pietruszki, szczaw, czosnek niedźwiedzi i wiele innych. Zawierają bardzo cenny chlorofil, który pomaga usunąć z organizmu chemikalia, metale ciężkie i pestycydy. Warto wybierać zielone liście pochodzące  pewnych źródeł.

 

Owoce i warzywa

Niektóre z nich szczególnie wspierają pracę wątroby- jabłka, szparagi, awokado, buraki, jagody, maliny, jeżyny, kapusta, marchewka, czosnek, kolendra, grzyby, cebula i pietruszka.

 

Zdrowe oleje

Wybieraj oleje nierafinowane np. olej kokosowy, oliwę z oliwek i inne oleje tłoczone na zimno.

 

Ziarna

Ziarna konopi, chia, dynia, słonecznik to dobry dodatek do śniadania czy sałatki. Dostarczają wielu składników odżywczych i antyoksydantów bardzo korzystnych dla nas.

 

Przyprawy

Niektóre z nich mają leczniczą moc, należą do nich imbir, pieprz cayenne, cynamon i kurkuma. Warto mieć je w kuchni i często stosować w czasie gotowania.

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 1

mrogowski

29.09.2016

warto dbać o wątrobę

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się