Art

Jaki miód wybrać?

13.11.2015
Jaki miód wybrać?

Miód ma wielu zwolenników, a jesienią i zimą staje się szczególnie pożądany, ze względu na swoje właściwości. Gryczany, wielokwiatowy i akocjowy to najpopularniejsze odmiany. Można smarować nimi kapapki, dodawać do deserów czy napojów, żeby wspomóc swoją odporność. Należy jedak pamiętać, że zalany gorącą wodą tracy swoje właściwości lecznicze. Temperatura wody nie powinna przekraczać 40 stopni, jeśli chcemy żeby miód w niej rozpuszczony zadziałał leczniczo.

Oprócz najbardziej znanych odmian jest też kilka innych, których także warto spróbować. Oto kilka z nich:


  • Miód z lipy wąskolistnej


Ma jasnobursztynową barwę i jest dość ostry w smaku. Działa rozkurczowo i uspokajająco. Koi układ nerwowy, jest zalecany przy stresie, bezsenności, a także nadmiernej potliwości. Wspomaga leczenie chorób układu krwionoścnego, nieznacznie obniża ciśnienie krwi. Działa moczopędnie i dzięki temu pomaga pozbyć się uciążliwych obrzęków. 

  • Miód lawendowy


Ma złociste zabarwienie i delikatny aromat lawendy. W smaku dość intensywnie można wyczuć kwiaty lawendy, to dzieki dużej warartości olejów eterycznych. Ma działanie uspokajające i antyseptyczne. Wspomaga serce i układ krążenia. Zaleca się go także przy bezsenności i migrenach. Wspomaga serce i uład krążnienia, zwiększa siłę skurczu, rozszerza naczynia kwrionośne i usprawnia przepływ krwi.

Połączenie miodu i lewendy przyspiesza gojenie wielu ran, szczególnie oparzeń. Łagodzi także skaleczenia skóry i ukąszenia owadów. Jest zalecany dla wszystkich i warto spróbować tego wyjątkowego miodu.


  • Miód koniczynowy


Może być przygotowany z koniczyny czerwonej lub białej, przez co może mieć różną barwę. Jest wyjątkowo słodki i łagodny. Zawiera dużo witamin, alkaloidów i glikozydów. Działa uspokajajądo i wykrztuśnie. Wykazuje działanie przeciwzapalne i moczopędne. Jego stosowanie zaleca się przy biegunkach i zapeleniu oskrzeli. Szczególnie zalecany jest dla osób osłabionych, z anemią oraz przemęczonych.

  • Miód wrzosowy


To miód o rubinowym odcieniu, jest bardzo esencjonalny. Ma lekko gorzkawy posmak, od razu można wyczuć wrzosowy aromat. Zawiera wiele olejków eterycznych działających przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspomaga leczenie przeziębień, zapaleń gardła i błony śluzowej jamy ustnej. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, kamicy nerkowej, biegunkach, prostaty, stawach zapalnych żołądka i jelit, a także w chorobach reumatycznych.

Miody najelpiej kupować od lokalnych producentów, te z rejonu w którym mieszkamy działają na nas najskuteczniej. W okresie wzmożonych zachorowań powinien znaleźć się w każdym domu.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Sezon na śliwki

12.11.2015
Sezon na śliwki

Jesień to czas, w którym możemy cieszyć się sezonowymi owocami. Jest ich mniej niż latem, jednak kilka z nich jest szczególnie wartościowych. Świeże śliwki dostarczają wielu witamin, ale też reguluja trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a  także mają sporo błonnika. Właśnie dlatego warto jeść je codziennie, zanim sezon na nie się skończy.

W 100 gramach świeżych śliwek niezależnie od odmiany znajduje się około 45 kalorii. Zawierają dużo błonnika, który razem z kwasami organicznymi dziaja oczyszczjąco na układ pokarmony. Najbardziej wartościowe są śliwki węgierki, a także renklody. Suszone owoce zawierają około 5 razy więcej błonnika, należy jednak wybierać je uważnie. Najzdrowsze są te suszone na słońcu lub w dehydratorze bez dodatku substancji konserwujących. Często dodaje się do nich siarkę, która jest toksyczna. Dym, którym często wędzone są śliwki także nie jest zdrowy. Można suszyć śliwki samodzielnie w domu przy uzyciu piekarnika. W około 50-60 stopniach przez około 24 godziny.

Jakie wartości mają śliwki?

Znajdziemy w nich sporo witaminy C, A oraz E, które są cennymi antyoksydantami. Zawierają róznież magnez, potas, wapń, żelazo i fosfor. Dzięki zawartości witamin z grupy B wpływają korzystnie na układ nerwowy i samopoczucie.

Duża zawartość błonnika wspomaga trawienie, właśnie dlatego śliwki są zalecane osobom, które mają problem z zaparciami. Zawrówno świeże jak i suszone śliwki dodane do wielu potraw nie tylko wzbogacają smak, ale też ułatwiają trawienie.

W sezonie warto sięgać po kilka sztuk każdego dnia. Nie można przesadzać z ich ilością, ponieważ może prowadzić to do rozwolnienia. To samo tyczy się suszonych śliwek, kilka dziennie w zupełności wystarczy. Dobrym sposobem na poprawę trawienia jest też picie soku z suszonych śliwek, który zawiera dużą ilośc błonnika. Sok nie powonien być dodatkowo dosładzany.

Na bazie śliwek warto przygotować przetwory, który pomogą nam zachować ich wyjątkowy smak na dłużej. Warto wykorzystać czas kiedy jest ich pod dostatkiem. Najcenniejsze wartości mają sezonowe owoce.

 

Autorka: Daria Występek

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Jesienna lista zakupów

11.11.2015
Jesienna lista zakupów

Jesienią w warzywniaku można znaleźć wiele cennych produktów, które wzmocnią odporność i pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Sezonowe warzywa i owoce są dla nas najcenniejszym źródłem witamin i minerałów. Najlepiej kupować je u sprawdzonych rolników, uprawiane w naszym regionie. Nie tylko są dla nas najlepsze, ale też jest to lepsze dla środowiska, ponieważ nie wymaga długiego transportu.

Po jakie owoce i warzywa warto wybrać się na targ?

Jabłka to najpopularniejsze jesienne owoce, którymi możemy zajadać się przez kilka najbliższych miesięcy. Są bogate w błonnik, który jest rozpuszczalny w wodzie i obniża poziom cholesterolu. Zawieraja cenne witaminy, a także antyoksydanty, które są szczegónie wazne dla osób aktywnych.

Można wybrać ulubone spośród wielu odmian i jeść 1-2 jablka każdegi dnia. Można jeść je same, dodawać do owocowaych koktajli. Sok z jabłek także jest zdrowy, jednak jest pozbawiony cennego błonnika.

Dynia jest niskokaloryczna i można przygotować z niej niezliczoną ilość potraw. Najcenniejsza jest surowa dynia, którą można użyć do surówki, zmiksować w koktajlu czy wypić w postaci soku. Zawiera dużą dawkę witaminy A oraz B-karotenu. Działa odkwaszająco na organizm i wzmacnia odporność. Jest smaczna i w zależności od odmiany można wykorzystać ją na wiele sposobów. Warto spróbować zupę dyniową, ale też puree, czy pieczone frytki z dyni.

Pestki dyni można obrać samodzielnie po wydobyciu ich w wnętrza dyni. Świeże smakują najlepiej. Dostarczają cennych minerałów- cynku, żelaza, magnezu i miedzi. Pestki można jeść same, dodać do kremu z dyni, owsianki, sałatek. Mała garstka pestek wystarczy, żeby dostarczyć wiele składników odżywczych.

Orzechy włoskie w porówaniu z innymi orzechami wypadają najkorzystkiej jeśli chodzi o nasze zdrowie. Zawierają dużo kwasów alfa-linolenowych (omega-3). Korzystnie wpływają na układ nerwowy, serce i mózg. Kilka orzechów dziennie może być dobra przekąską, nie należy jednak przesadzać z ich ilością.

Brukselka jak inne rośliny kapustne zawiera sporo glukozynolanów czyli substancji sprzyjających profilaktyce antynowotworowej. Brukselka zawiera ich najwięcej.

 

Autorka: Daria Występek

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się