Jaki miód wybrać?
Miód ma wielu zwolenników, a jesienią i zimą staje się szczególnie pożądany, ze względu na swoje właściwości. Gryczany, wielokwiatowy i akocjowy to najpopularniejsze odmiany. Można smarować nimi kapapki, dodawać do deserów czy napojów, żeby wspomóc swoją odporność. Należy jedak pamiętać, że zalany gorącą wodą tracy swoje właściwości lecznicze. Temperatura wody nie powinna przekraczać 40 stopni, jeśli chcemy żeby miód w niej rozpuszczony zadziałał leczniczo.
Oprócz najbardziej znanych odmian jest też kilka innych, których także warto spróbować. Oto kilka z nich:
- Miód z lipy wąskolistnej
Ma jasnobursztynową barwę i jest dość ostry w smaku. Działa rozkurczowo i uspokajająco. Koi układ nerwowy, jest zalecany przy stresie, bezsenności, a także nadmiernej potliwości. Wspomaga leczenie chorób układu krwionoścnego, nieznacznie obniża ciśnienie krwi. Działa moczopędnie i dzięki temu pomaga pozbyć się uciążliwych obrzęków.
- Miód lawendowy
Ma złociste zabarwienie i delikatny aromat lawendy. W smaku dość intensywnie można wyczuć kwiaty lawendy, to dzieki dużej warartości olejów eterycznych. Ma działanie uspokajające i antyseptyczne. Wspomaga serce i układ krążenia. Zaleca się go także przy bezsenności i migrenach. Wspomaga serce i uład krążnienia, zwiększa siłę skurczu, rozszerza naczynia kwrionośne i usprawnia przepływ krwi.
Połączenie miodu i lewendy przyspiesza gojenie wielu ran, szczególnie oparzeń. Łagodzi także skaleczenia skóry i ukąszenia owadów. Jest zalecany dla wszystkich i warto spróbować tego wyjątkowego miodu.
- Miód koniczynowy
Może być przygotowany z koniczyny czerwonej lub białej, przez co może mieć różną barwę. Jest wyjątkowo słodki i łagodny. Zawiera dużo witamin, alkaloidów i glikozydów. Działa uspokajajądo i wykrztuśnie. Wykazuje działanie przeciwzapalne i moczopędne. Jego stosowanie zaleca się przy biegunkach i zapeleniu oskrzeli. Szczególnie zalecany jest dla osób osłabionych, z anemią oraz przemęczonych.
- Miód wrzosowy
To miód o rubinowym odcieniu, jest bardzo esencjonalny. Ma lekko gorzkawy posmak, od razu można wyczuć wrzosowy aromat. Zawiera wiele olejków eterycznych działających przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspomaga leczenie przeziębień, zapaleń gardła i błony śluzowej jamy ustnej. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, kamicy nerkowej, biegunkach, prostaty, stawach zapalnych żołądka i jelit, a także w chorobach reumatycznych.
Miody najelpiej kupować od lokalnych producentów, te z rejonu w którym mieszkamy działają na nas najskuteczniej. W okresie wzmożonych zachorowań powinien znaleźć się w każdym domu.
Daria Występek
Komentarzy: 0