Art

Jedz tylko dojarzałe owoce

27.06.2016
Jedz tylko dojarzałe owoce

Owoce zawierają wiele witamin i minerałów, dlatego warto jeść je każdego dnia. Warto wybierać różnorodne owoce, które zapewnia zbilansowana dietę. Najlepiej spożywać je na surowo, wtedy zapewniamy sobie najwięcej witamin i minerałów. Są lekkostrawne i pomagają zapewnić lepsze zdrowie. Jest wiele mitów dotyczących spożywania owoców. Jedzone w niedojrzałe, w nieodpowiedniej porze może wywołać niepożądane dolegliwości. Nie ma konieczności rezygnacji z ich jedzenia, ale znajomość podstawowych reguł łączenia owoców i ich spożywania. Wiele osób obwinia owoce za wzdęcia czy bóle brzucha. Wprowadzając owoce do diety można poprawić zdrowie i samopoczucie.

Dojrzałe owoce

Kiedy owoc zostaje zerwany czy zebrany, zaczyna wydzielać etylen, czyli gaz który aktywuje enzymy obecne w owocach. Enzymy rozkładają pektyny i skrobię zawarte w owocach. Dojrzałe owoce zawierają enzym, który rozkłada skrobię, ten są enzym zawiera nasza ślina. Enzym ten sprawia, że dojrzałe owoce są o wiele łatwiejsze do strawienia przez nasz układ pokarmowy. Dodatkowo dojrzałe owoce zawierają więcej cukrów prostych, dzięki którym owoce są słodsze i bardziej aromatyczne. Dochodzi także do rozkładu pektyn, dzięki którym owoce staja się miękkie. Dzięki tym przemianom i dojrzewaniu owoców są one łatwo przyswajalne przez organizm. Niedojrzałe owoce są niejadalne i nie powinny być spożywane. Mogą powodować uczucie niestrawności, a także dolegliwości bólowe.

Jak przyspieszyć dojrzewanie owoców?

Co zrobić kiedy kupimy niedojrzałe awokado, mango czy banany? Aby przyspieszyć ich dojrzewanie włóż owoc do szczelnie zamkniętej, papierowej torby, lub połóż go obok innych dojrzałych owoców (głównie jabłka i banany). Dzięki temu zwiększysz stężenie etylenu w powietrzu, a to przyspieszy dojrzewanie owoców. Owoce przechowywane w lodówce dojrzewają wolniej. Wielu z nich, np. cytrusów w ogóle nie należy przechowywać w chłodniach, ponieważ mogą one prowadzić do utraty wilgotności owoców.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Ból głowy u dzieci - poznaj najczęstsze przyczyny

26.06.2016
Ból głowy u dzieci - poznaj najczęstsze przyczyny

Ból głowy dotyczy nawet niemowląt, które nie mogą go zakomunikować. Zdarza się on także u starszych dzieci. Przyczyny mogą być różne, najczęstszej są łatwe do eliminacji. Watro dowiedzieć się jakie mogą być powody takich dolegliwości, żeby szybko móc przynieść ulgę dziecku. Przyczyny bólu głowy i dzieci:

- Odwodnienie to jedna z najczęstszych przyczyn. Dziecko w ciągu dnia powinno wypijać 3-4 szklanki wody. Możesz dodawać do niej owoce, albo miksować kolorowe owocowe koktajle. Dobre nawodnienie organizmu to podstawa.

- Zbyt dużo czasu przed komputerem czy telewizorem może powodować ból głowy, a także problemy z zaśnięciem.

- Wady wzroku mogą powodować stałe, albo powracające często bóle głowy. Konieczna jest konsultacja z okulistą.

- Zapalenie zatok wywołuje ból u nasady nosa i nasila się w ciągu dnia przy pochylaniu głowy.

- Stres, który może być spowodowany niechęcią do przedszkola czy szkoły. Najczęściej umiejscawia się na czole lub potylicy.

- Infekcje. W czasie przeziębiania często dochodzi do bólu głowy. Towarzysz temu często kaszel i katar, a nawet podwyższona temperatura.

- Uraz głowy. Ból po uderzeniu może utrzymywać się nawet przez kilka dni. Po uderzeniu konieczne jest zrobienie prześwietlenia i konsultacja z lekarzem.

- Migrena. Zdarza się rzadko, ale bóle migrenowe pojawiają się także u małych dzieci.

- Zatrucie. Ból może być wywołany no. Zatruciem tlenkiem węgla, ale tez wielu innych szkodliwych substancji.

Ból głowy u dziecka zawsze wywołuje niepokój. Jeśli występuje regularnie i w dużym natężeniu należy zgłosić się do lekarza. Ból może być objawem choroby, którą trzeba jak najszybciej zdiagnozować, żeby wyeliminować problem. Konieczna jest konsultacja z pediatrą, a w razie potrzeby z lekarzami innych specjalizacji.

Szybka reakcja to klucz do rozwiązania problemu bez szkody dla dziecka. Przewlekły ból może mieć wiele groźnych konsekwencji. Ponadto odbiera dziecku chęć do zabawy, przebywania z innymi dziećmi, jedzenia i wielu innych aktywności.  

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Kakao i karob

25.06.2016
Kakao i karob

Kakao to dobrze znany ciemny proszek, który po przyrządzeniu daje aromatyczny napój. Ma gorzkawy smak, który wynika z zawartości flawonoidów, które są cennymi przeciwutleniaczami. Wspomagają one pracę mózgu, chronią układ krążenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób i dobrze wpływają na wygląd skóry.

Zawiera także tryptofan, z którego powstaje serotonina. Dzięki temu wpływa bezpośrednio na poprawę nastroju i działa kojąco. Tryptofan ułatwia też zasypianie.
Kakao dodaje energii i poprawia samopoczucie i jest zdrowe. Zawiera wiele cennych składników- żelazo, fosfor, chrom, magnez, a także witaminy A, B, C i E.

Kakao ma też wady. Działa stymulująco, zawiera kofeinę i teobrominę. Wpływaj one na układ krążenia, a także drogi oddechowe. Szczególnie teobromina, której w kakao jest o wiele więcej niż kofeiny, rozszerza naczynia krwionośne, działa na układ nerwowy, a w większych dawkach może osłabiać koncentrację. Może także wywoływać uczucie głodu czy bólu żołądka, ponieważ zwiększa aktywność kwasu żołądkowego. Nie jest jednak groźne kiedy spożywa się je w niewielkich ilościach.
Kakao może być także alergenem, osoby uczulone zdecydowanie powinny go unikać. Zwiera sporą ilość kwasów tłuszczowych, dlatego jest kaloryczne, w 100 g około 400 kalorii.

Karob jest trochę jaśniejszy od kakao. Różni się także smakiem, karob jest słodkawy i mniej intensywny.Jest też nazywany mączką chleba świętojańskiego.  Przy jego uprawie nie stosuje się środków chemicznych, co często jest konieczne przy uprawie kakao, które w klimacie wilgotnym jest podatne na infekcje roślinne.
Nie zawiera stymulantów jak kofeina, dlatego jest bezpieczny dla dzieci i nie uzależnia.
Zawiera cenne składniki odżywcze- żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, mangan, sód, bar, nikiel, miedź, a także witaminy- A, B, D, E.

Karob zawiera więcej naturalnych cukrów niż kakao, jednak zdecydowanie mniej tłuszczu. Zmniejsza to jego kaloryczność- w 100 g ma około 220 kalorii, czyli prawie połowę mniej niż kakao. Zawiera także 2 razy więcej błonnika.
Jest zalecany cukrzykom, pomaga regulować poziom glukozy we krwi, a także obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera sporo przeciwutleniaczy eliminujących wolne rodniki.
Karob wspomaga naturalną odporność organizmu, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Ma także właściwości wykrztuśne dzięki czemu jest zalecany w infekcjach dróg oddechowych, stosuje się go w syropach przeciwkaszlowych.
Produkuje się z niego czekoladki, cukierki, dodaje do ciast czy napojów. Warto go spróbować.

Zarówno kakao jak i karob są dobrymi składnikami zróżnicowanej diety. Można używać ich na wiele sposobów. Karob jest dobrą alternatywa dla alergików i osób, które liczą kalorie.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się