Jedz tylko dojarzałe owoce
Owoce zawierają wiele witamin i minerałów, dlatego warto jeść je każdego dnia. Warto wybierać różnorodne owoce, które zapewnia zbilansowana dietę. Najlepiej spożywać je na surowo, wtedy zapewniamy sobie najwięcej witamin i minerałów. Są lekkostrawne i pomagają zapewnić lepsze zdrowie. Jest wiele mitów dotyczących spożywania owoców. Jedzone w niedojrzałe, w nieodpowiedniej porze może wywołać niepożądane dolegliwości. Nie ma konieczności rezygnacji z ich jedzenia, ale znajomość podstawowych reguł łączenia owoców i ich spożywania. Wiele osób obwinia owoce za wzdęcia czy bóle brzucha. Wprowadzając owoce do diety można poprawić zdrowie i samopoczucie.
Dojrzałe owoce
Kiedy owoc zostaje zerwany czy zebrany, zaczyna wydzielać etylen, czyli gaz który aktywuje enzymy obecne w owocach. Enzymy rozkładają pektyny i skrobię zawarte w owocach. Dojrzałe owoce zawierają enzym, który rozkłada skrobię, ten są enzym zawiera nasza ślina. Enzym ten sprawia, że dojrzałe owoce są o wiele łatwiejsze do strawienia przez nasz układ pokarmowy. Dodatkowo dojrzałe owoce zawierają więcej cukrów prostych, dzięki którym owoce są słodsze i bardziej aromatyczne. Dochodzi także do rozkładu pektyn, dzięki którym owoce staja się miękkie. Dzięki tym przemianom i dojrzewaniu owoców są one łatwo przyswajalne przez organizm. Niedojrzałe owoce są niejadalne i nie powinny być spożywane. Mogą powodować uczucie niestrawności, a także dolegliwości bólowe.
Jak przyspieszyć dojrzewanie owoców?
Co zrobić kiedy kupimy niedojrzałe awokado, mango czy banany? Aby przyspieszyć ich dojrzewanie włóż owoc do szczelnie zamkniętej, papierowej torby, lub połóż go obok innych dojrzałych owoców (głównie jabłka i banany). Dzięki temu zwiększysz stężenie etylenu w powietrzu, a to przyspieszy dojrzewanie owoców. Owoce przechowywane w lodówce dojrzewają wolniej. Wielu z nich, np. cytrusów w ogóle nie należy przechowywać w chłodniach, ponieważ mogą one prowadzić do utraty wilgotności owoców. Daria Występek
Komentarzy: 0