Jedzenie, które działa przeciwazapalnie i przyspiesza proces zdrowienia
Stany zapalne w organizmie nie zawsze muszą prowadzić do poważniejszych schorzeń. Mamy wpływ na to jak silne będzie nasze ciało, a dzięki temu będzie mogło znacznie lepiej radzić sobie w trudnościami na jakie napotka. Najczęstszym powodem stanów zapalnych w naszym ciele jest wysoki poziom stresu, alergie pokarmowe, palenie papierosów, a także inne czynniki środowiskowe. Zdrowe pożywienie może nas w dużym stopniu ochronić przed utratą odporności na te czynniki, a w razie wystąpienia choroby pomoże nam szybciej odzyskać zdrowie. Po jakie produkty najlepiej sięgać? Oto kilka przeciwzapalnych produktów, które warto znać: 1. Zielone liście. Ciemno zielone warzywa liściaste jakie jak np. szpinak, jarmuż, rukola, botwina, i wiele innych są pełne antyoksydantów. Dzięki temu zapewniają zdrowie już na poziomie komórkowym i pomagają zwlalczyć stany zapalne. Duża zawartość witamin i minerałów chroni przed strasem oksydacyjnym. 2. Probiotyki. Żywność fermentowana jest bardzo zdrowa, ze względu na zawartość cennych szczepów bakterii. Kapusta kiszona, ogórki, domowy kefir czy jogurt to najlepsze źródła probiotyków. Są bardzo suteczne w we wzmacnianiu układu odpornościowego, poprawiają także funkcjonowanie układu trawiannego. Warto sięgac po nie często. 3. Orzechy włoskie. To dobre źródło kwasów omega-3 i wielu minerałów. To jedne z najbardziej wartościowych orzechów, zwłaszcza dla mózgu. Dostarczają dobrą kombinację antyoksydantów i odżywiają komórki układu nerwowego. 4. Olej kokosowy. To szczególny rodzaj tłuszczu nasyconego, który jest szczególnie zdrowy, nie prowadzi do miażdżycy. Działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i przeciwbabkeryjnie. Ułatwia trawianie, jest lekkostrawny i odżywia organizm. Ułatwia przyswajanie wielu witamn i minerałów. 5. Buraki. Ich czerwony pigment czyli antocyjany, są bardzo zdrowe i zapewniają lepszą odporność. Dzieki nim zachowujemy młodość na dłużej i zapobiagamu występowniu nowotworów. Sok z bukraków jest najepszym sposobem przyswojenia wszystkich składników, moża też mieszać go z innymi owocowymi lub warzywnymi sokami. Jedna szkalna dziennie uchroni przed przeziębieniem, pomoże obniżyć ciśnienie, dodać energii i uchronić przed anemią. Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0