Jedzenie regularne - jak sobie z tym poradzić?
Systematyczność pomaga nam w wielu sytuacjach życiowych. Dotyczy to również jedzenia. Organizm przyzwyczaja się do takich nawyków, a dzięki temu nasz organizm może w pełni i zdrowo funkcjonować. Dlatego spożywanie posiłków o regularnych porach wpływa na jakość naszego życia na wszystkich płaszczyznach.
Powinno się jeść 5 razy w ciągu dnia. Odstępy pomiędzy posiłkami najlepiej jakby wynosiły ok. trzech godzin. Dzięki temu nie odczuwa się głodu. Organizm pracuje wydajniej, bez uczucia osłabienia, czy wyczerpania. Człowiek czuje się w pełni sił i ma mnóstwo energii. Jednak w dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć czas, by przyrządzać sobie dobrze zbilansowane jedzenie. Jak więc się do tego zabrać?
Przede wszystkim, wszystko sobie dokładnie zaplanuj. Zrób listę potrzebnych składników na najbliższe kilka dni. Po przyjściu z pracy i odpoczynku przygotuj sobie posiłki lub produkty, które chcesz spożyć następnego dnia. Nie zostawiaj wszystkiego na rano, bo możesz się nie wyrobić. Zapisz sobie godziny spożywania posiłków, a później trzymaj się tych ustaleń.
Posiłki, które zabierasz do pracy lub w podróż przechowuj w plastykowych pojemnikach. Nie zapominaj o jedzeniu nawet podczas wyjazdów służbowych. Możesz miksować ugotowane produkty, żeby zmieściły się do pojemniczków. Zabieraj ze sobą sztućce.
Zawsze kupuj warzywa, tak by mieć zapas na kilka dni. Gdy posiadasz miejsce do ich przetrzymywania, wtedy możesz kupić np. od rolnika cały worek warzyw lub owoców. Będzie taniej i zaoszczędzisz czas.
Gotuj zupę w większym garnku. Możesz potem przechowywać ją w słoikach i dodawać do różnych posiłków. W ten sposób nie trzeba będzie codziennie spędzać zbyt wiele czasu przy sporządzaniu sobie posiłków.
Zaplanuj sobie jadłospis z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu nie będziesz musiał w ostatniej chwili zamartwiać się co zjeść. Umów się z domownikami, żeby wzajemnie przygotowywać sobie posiłki. Możecie wyznaczać sobie dyżury. W ten sposób odciążycie się nawzajem w obowiązkach.
Dopilnuj żeby zawsze mieć w lodówce produkty, z których możesz przyrządzić zbilansowany posiłek. Ciesz się jedzeniem i eksperymentuj w kuchni. Nie dojadaj i pij ok. 2 litrów płynów. Jedz tylko w porach posiłków.
Jarosław Cieśla
MeA
28.03.2017Eh wiem że regularne jedzenie jest zdrowe, ale potrzeba na to duuużo czasu, żeby przygotować. To jest mój główny problem....