Art

Jesienna lista zakupów

11.11.2015
Jesienna lista zakupów

Jesienią w warzywniaku można znaleźć wiele cennych produktów, które wzmocnią odporność i pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Sezonowe warzywa i owoce są dla nas najcenniejszym źródłem witamin i minerałów. Najlepiej kupować je u sprawdzonych rolników, uprawiane w naszym regionie. Nie tylko są dla nas najlepsze, ale też jest to lepsze dla środowiska, ponieważ nie wymaga długiego transportu.

Po jakie owoce i warzywa warto wybrać się na targ?

Jabłka to najpopularniejsze jesienne owoce, którymi możemy zajadać się przez kilka najbliższych miesięcy. Są bogate w błonnik, który jest rozpuszczalny w wodzie i obniża poziom cholesterolu. Zawieraja cenne witaminy, a także antyoksydanty, które są szczegónie wazne dla osób aktywnych.

Można wybrać ulubone spośród wielu odmian i jeść 1-2 jablka każdegi dnia. Można jeść je same, dodawać do owocowaych koktajli. Sok z jabłek także jest zdrowy, jednak jest pozbawiony cennego błonnika.

Dynia jest niskokaloryczna i można przygotować z niej niezliczoną ilość potraw. Najcenniejsza jest surowa dynia, którą można użyć do surówki, zmiksować w koktajlu czy wypić w postaci soku. Zawiera dużą dawkę witaminy A oraz B-karotenu. Działa odkwaszająco na organizm i wzmacnia odporność. Jest smaczna i w zależności od odmiany można wykorzystać ją na wiele sposobów. Warto spróbować zupę dyniową, ale też puree, czy pieczone frytki z dyni.

Pestki dyni można obrać samodzielnie po wydobyciu ich w wnętrza dyni. Świeże smakują najlepiej. Dostarczają cennych minerałów- cynku, żelaza, magnezu i miedzi. Pestki można jeść same, dodać do kremu z dyni, owsianki, sałatek. Mała garstka pestek wystarczy, żeby dostarczyć wiele składników odżywczych.

Orzechy włoskie w porówaniu z innymi orzechami wypadają najkorzystkiej jeśli chodzi o nasze zdrowie. Zawierają dużo kwasów alfa-linolenowych (omega-3). Korzystnie wpływają na układ nerwowy, serce i mózg. Kilka orzechów dziennie może być dobra przekąską, nie należy jednak przesadzać z ich ilością.

Brukselka jak inne rośliny kapustne zawiera sporo glukozynolanów czyli substancji sprzyjających profilaktyce antynowotworowej. Brukselka zawiera ich najwięcej.

 

Autorka: Daria Występek

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

10 zalet BURAKA

08.11.2015
10 zalet BURAKA

Burak to często niedoceniane warzywo, a ma przecież tak wiele dobroczynnych właściwości... Poznajcie zalety buraka, by przekonać się, że warto wprowadzić go do diety!

10 zalet buraka

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Witamina K - musisz to wiedzieć!

02.11.2015
Witamina K - musisz to wiedzieć!

Jakie znaczenie dla naszego zdrowia ma witamina K?

Jakie są symptomy jej niedoboru?

W których produktach spożywczych jej szukać, by uzupełnić braki?

Przygotowaliśmy dla Was garść informacji w postaci infografiki!

Witamina K

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się