Art

KAPHA - której doshy macie w sobie najwięcej?

17.06.2014
KAPHA - której doshy macie w sobie najwięcej?

I wreszcie ostatnia, konstytucja KAPHA   Po przypisaniu punktów do każdej pozycji oblicz każdą z konstytucji. Ta, która ma najwięcej punktów jest Twoją konstytucją dominującą.   1. Działam powoli i bez pośpiechu 2. Łatwo przybieram na wadze i trudno tracę na wadze 3. Z natury jestem spokojny i opanowany, rzadko kiedy tracę nad sobą panowanie 4. Bez problemu mogę opuścić dowolny posiłek 5. Jestem skłonny do nadczynności śluzówek, ociężałości, zaparć lub astmy 6. By czuć się dobrze następnego dnia potrzebuję co najmniej 8 godzin snu 7. Mam głęboki, spokojny sen 8. Rzadko kiedy się unoszę 9. Uczę się wolniej od innych ale na dluższą metę mam lepszą pamięć 10. Nie mam żadnych problemów finansowych 11. Nie lubię zimnej i wilgotnej pogody 12. Mam (miałem) gęste, ciemne włosy, falujące, kędzierzawe lub grube 13. Mam miękką, gładką i bladą skórę 14. Mam silną budowę ciała 15. Z natury jestem radosny, łagodny i przyjazny, łatwo wybaczam 16. Mam regularne trawienie i wypróżnienia, również podczas podróży 17. Dysponuję dobrą wytrwałością i odpornością, mój poziom energetyczny jest równomierny 18. Mój chód jest raczej powolny i zrównoważony 19. Skłaniam się ku długiemu spaniu i rano wolno wchodzę na obroty 20. Jem z rozwagą, przy innych czynnościach rownież postępuje wolno i metodycznie   KAPHA    Kapha to ciężka energia wody i ziemi.  Postrzegana jest jako spoiwo, element wiążący . Jest to energia, która w ciele buduje i natłuszcza (mięśnie, stawy, kości). Obejmuje swoim działaniem wszystkie komórki ciała. Ulokowana jest w gardle, płucach, głowie, klatce piersiowej, limfie, tkance tłuszczowej, tkance łącznej, więzadłach oraz ścięgnach. Magazynuje energię, naoliwia, nawilża. Osoby, u których przeważa konstytucja Kapha mają masywną budowę ciała- łatwo przybierają na wadze i mają kłopot ze zrzuceniem zbędnej wagi. Grubokościści, krępi. Skóra gruba, zimna, gładka, blada z tendencją doprzetłuszczania się. Włosy są grube, miękkie, gęste, często falujące, o ciemnym kolorze.  Oczy duże, błyszczące – sarnie J  Bije z nich spokój, rozwaga, zadowolenie. Usta pełne i wydatne. Na języku często da się zauważyć biały nalot. Charakteryzuje ich ociężałość, wyrozumiałość, spokój, powolność, współczucie, niezawodność.  Osoby lubiące harmonię i spokój, rzadko wpadają w gniew. Działają powoli, ale systematycznie aż do skutku. Wytrwałe. Mówią i uczą się powooli, ale w przeciwieństwie do konstytucji Vata mają dobrą pamięć. Nie lubią zimna i deszczu.  Uwielbiają suchy i ciepły klimat – podczas podogy deszczowej często popadają w apatię i mają obniżony nastrój. Apetyt mają umiarkowany, ale metabolizm i trawienie słabe. Sen typ Kapha ma spokojny i głęboki – tak głęboki, że rano bardzo długo dochodzi do siebie :). Często chrapie! Dolegliwości, z którymi się boryka to głównie liczne przeziębienia, infekcje dróg oddechowych, zatokowe bóle głowy, astma, katar sienny, alergie. Wszystko co związane z obecnością flegmy i śluzu w ciele. Często ujawnia się również cukrzyca, choroby serca, grzybica, zatrzymanie wody w organizmie – co objawia się spuchniętym i obrzmiałym ciałem Aby zrównoważyć ospałą Kaphę należy zaaplikować stymulację wszelkiej maści i dużo ruchu. Osoby typu Kapha powinny jeść lekko. Potrawy suche, dobrze przyprawione i ciepłe. Unikać potraw ciężkich, zimnych, słodkich i wodnistych.   Co można, a czego lepiej  unikać Na tak: szparagi, buraki, brokuły, brukselka, kapusta, marchewki, seler, groszek, bakłażany, sałata, papryka, rzodkiewka, szpinak, cukinia, jabłka, morele, groszek, jagody, wiśnie, brzoskwinie, suszone owoce, papaja, jeżyny, granaty, tofu, soczewica, słonecznik, nasiona dyni, proso, kukurydza, żyto, jęczmień, gryka, chude mleko, kozie mleko, wszystkie przyprawy, olej kukurydziany, słonecznikowy, musztardowy, ciepłe napoje, ziołowe herbaty, owocowe i warzywne soki   Na nie: awokado, kukurydza, kalafior, ogórek, grzyby, ziemniaki, dynia, banany, cytrusy, daktyle, kokosy, figi, winogrona, mango, melony, ananasy, śliwki, rabarbar, truskawki, ciecierzyca, fasola, wszystkie orzechy, nasiona sezamu, ryż, makarony, pszenica, owies, większość produktów nabiałowych, sól, większość olejów, napoje gazowane, zimne, mrożone napoje, kawa, herbata, alkohol       Autorka: Zu Shamanka, Tekst pochodzi z zaprzyjaźnionego serwisu http://sojosveganos.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Wino - zdrowe czy nie?

16.06.2014
Wino - zdrowe czy nie?

Wino ma wielu entuzjastów, niektórzy twierdzą, że jest bardzo zdrowe, inni wolą go unikać. Wszystko zależy od tego jakie jest to wino i jak często je spożywamy. Udowodniono jednak  pozytywny wpływ wina na organizm. Spożywane regularnie w niewielkich ilościach może mieć dobry wpływ na zdrowie. Wino samo w sobie nie zapewni nam dobrego stanu zdrowia, jednak w połączeniu ze zdrową dietą, regularnym wysiłkiem fizycznym może być zdrowym dopełnieniem. Co warto wiedzieć o wpływie wina na zdrowie?

  1. Według badań korzystanie na zdrowie wpływa wino wytrawne lub półwytrawne w ilości nie przekraczającej 5 lampek wina tygodniowo. ( 1 lampka to około 200 ml)
  2. Taka ilość wina wiąże się z niższym wskaźnikiem śmiertelności, mniejszym ryzykiem zgonów z powodu chorób serca, cukrzycy, niewydolnością serca i udarów mózgu. Korzyści są łatwiejsze do wykazania u osób powyżej 50 roku życia.
  3. Zwłaszcza kobiety nie powinny przekraczać zalecanej dawki alkoholu. Mają zwykle niższy poziom dehydrogenazy alkoholowej, jest to enzym w wątrobie, który metabolizuje alkohol i dlatego zaleca się picie mniejszych ilości.
  4. Czerwone wino jest szczególnie bogate w polifenole, które są silnymi  przeciwutleniaczem. Działają przeciwzapalne oraz przeciwdziałają powstawaniu płytek miażdżycowych, dzięki temu poprawia czynność tętnic. Wino w umiarkowanych ilościach podwyższa też poziom HDL czyli „dobrego cholesterolu” w organizmie.
  5. Z badań wykonanych na Grekach wynika, że wino w połączeniu ze zdrową dietą śródziemnomorską jest silnym czynnikiem chroniącym przed przedwczesnym zgonem, głównie za sprawą resweratrolu, który odpowiada za usprawnianie pracy układu krążenia. Dzięki temu poprawia się  dokrwienie mózgu, serca i innych narządów.

  Trzeba pamiętać, że alkohol nie służy każdemu, warto słuchać i obserwować  własny organizm. Najważniejsze w zachowaniu zdrowia jest zdrowe odżywanie, regularna aktywność fizyczna, a także umiejętne radzenie sobie za stresem. Wytrawne lub półwytrawne wino jedynie wspomaga zdrowie.   Autorka: Daria Rogowska

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

PITTA - której doshy macie w sobie najwięcej?

16.06.2014
PITTA - której doshy macie w sobie najwięcej?

Ile masz w sobie z konstytucji Pitta? Do każdej odpowiedzi przyporządkuj punkty, od 0 do 6 (od zupełnie się nie zgadzam do zgadzam się w zupełności)

 

1. Uważam się za bardzo wydajnego

2. Jestem dokładny i działam celowo

3. Mam silną wolę i potrafię się przebić

4. Przy gorącej i wilgotnej pogodzie nie czuję się dobrze, łatwo się wtedy męczę

5. Łatwo się pocę

6. Nawet jeśli nie zawsze daję po sobie poznać, szybko popadam w rozdrażnienie lub wręcz wściekłość

7. Jeśli opuszczę jakiś posiłek lub ulegnie on opóźnieniu czuję się niespokojny

8. Moje włosy wskazują przynajmniej jedną z poniższych cech: przedwcześnie siwe, przedwcześnie łysiejące, cienkie, gładkie, czerwonawe

9. Cieszę się dobrym apetytem i potrafię dużo zjeść

10. Niektórzy twierdzą, że jestem uparty

11. Mam regularne trawienie i raczej skłonny jestem do biegunek niż zaparć

12. Łatwo tracę cieprliwość

13. Skłaniam się ku perfekcjonizmowi

14. Szybko wybucham, ale nie jestem pamiętliwy

15. Lubię zimne dania i schłodzone napoje

16. Jestem bardzo bezpośredni i raczej ekstrawertyczny

17. Źle znoszę gorące i ostro przyprawione dania

18. Nie jestem taki tolerancyjny jaki chciałbym być

19. Uwielbiam wszelkie wyzwania i jestem uparty w dążeniu do wyznaczonych sobie celów

20. W stosunku do siebie i innych jestem nastawiony krytycznie

 

PITTA 

Pitta to połączenie wody i ognia. Odpowiada za metabolizm, procesy trawienia, odczuwanie głodu i pragnienia.  Kontroluje temperaturę ciała. Gorąco i ostrość – to jego cechy główne.  Osoby spod znaku Pitta maja średnią budowę ciała, sylwetkę raczej umięśnioną , wzrost średni.

Cera jasna, piegowata lub lekko zaróżowiona, włosy proste i cienkie, blond lub rudawe. Skóra jest delikatna, aksamitna i błyszcząca.

Charakteryzuja się dobrym trawieniem, szybką przemianą materii, dobrym spokojnym snem.  Żle znoszą sytuację, w której zmuszone są opuścić posiłek. Są silne,  pewne siebie, skoncentrowane, lubią rywalizować. Mają dużo cech przywódczych. Zdarza się, że mają napady złego humoru, złości i zniecierplwienia. Na stres reagują agresją. Mają duże libido i apetyt. Lubią dobrze zjeść, dobrze wypić, dobrze się zabawić J Lubią też aktywność fizyczną.

Typ Pitta nie znosi  upałów, letnie dni spędza w cieniu lub w domu pod wiatrakiem ;-)

Jest to typ osoby przedsiębiorczej,zdecydowanej z doskonałą pamięcią oraz silną wolą działania. Zorganizowani i systematyczni. Odważni, ambitni ale również egoistyczni. Mają skłonność do niecierpliwości, złości, nietolerancji. Lubą, kiedy wszystko idzie po ich myśli.

To, co głównie dolega ludziom typu Pitta to stany zapalne skóry, trądzik, czyraki, rak skóry. Często cierpią również na wrzody żołądka, zgagę, nadkwasotę (spowodowane silnym działaniem agni- ognia trawiennego). Brak równowagi u Pitty związany jest  często z przepracowaniem, zmęczeniem, stresem. Silne emocjonalne reakcjeje oraz częste uleganie złości, nienawiści, zazdrości podnoszą ilość Pitty – ogień ogniem pogania J

Osoby, które mają w sobie przewagę tej doshy powinny równoważyć ją poprzez spożywanie posiłków chłodnych, soczystych i słodkich.

Słoną, kwaśną i pikantną żywność należy ograniczyć.

 

Co można, a czego lepiej unikać

 

Na tak: szparagi, brokuły, kapusta, kalafior, seler, kukurydza, ogórek, sałata, grzyby, groszek, ziemniaki, cukinia, dynia, papryka, karczochy, cykoria, kapusta pekińska, słodki groszek, rzeżucha, botwinka, pasternak, kalarepa, jabłka, banany, daktyle, kokosy, winogrona, liczi, mango, melony, gruszki, nektarynki, pomarańcze, śliwki, czeresnie, kaki, arbuz, wszystkie rosliny strączkowe, orzech kokosowy, pestki dyni, nasiona słonecznika, jęczmień, owies, pszenica, ryz, orkisz, musli,maniok, niesolone maśło, sklarowane masło, sklarowane masło, mleko, miękkie sery, lassi, twaróg, kardamon, kolendra, kminek, trawa cytrynowa, mieta, róża, koper, kurkuma, oregano, pietruszka, rozmaryn,szafran, , mieta pieprzowa, olej kokosowy,słonecznikowy, sojowy, lniany,zimne napje, mleko, woda, mleko kokosowe, soki owocowe i warzywne

 

Na nie:  awokado, buraki, marchewki, chilli, bakłażany, oliwki, cebula, pikle, rzodkiewka, pomidor, rzepa, chrzan, zielone oliwki, rukola, kiełki (ostre), rzeżucha, kalarepa, morele, jogody, wisnie, owoce cytrusowe, jezyny, papaja, brzoskwinie, ananasy, rabarbar, grejfruty, kiwi, truskawki, papaja, wisnie, soczewica, sos sojowy, większość orzechów, nasiona sezamu, żyto, kukurydza, proso, gryka, chleb na zakwasie, smietana, jogurt, twarde sery, lody, feta, zsiadłe mleko, maślanka, asafetyda, bazylia, cynamon, czosnek, cebula, pieprz, gałka muszkatołowa, ilośc laurowy, kminek, ostra papryka, kozieradka, szalwia, imbir, ajwan, cząber, gożdziki, liśc laurowy, majeranek, tamarynda, papryka, wszystkie oleje rafinowane, olej migdałowy, kukurydziany, sezamowy, olej z oliwek, orzechy, napoje gazowane, gorące napoje, kawa, herbata, alkohol

 

 

Autorka: Zu Shamanka, Tekst pochodzi z zaprzyjaźnionego serwisu http://sojosveganos.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się