Kiełki - Część 2. Mini ogródek na oknie.
W poprzedniej części była mowa o tym, jak zdrowe i bogate w cenne witaminy oraz minerały są kiełki. Zapoznaliśmy się również z historią, jak ludzie zaczęli świadomie korzystać z ich dobrodziejstw, a raczej hodować je. W Europie rozsmakowano się w nich w XVIII w. Dziś również coraz częściej docenia się wartości diety bogatej w kiełki. Powszechnie można już zakupić gotowe w sklepie. Ja zachęcam Was do tego, by udekorować swoje okno własną hodowlą. Dostępne na rynku są specjalnie przeznaczone do tego kilkupiętrowe pojemniki. Z pewnością ułatwiają odpowiednie dozowanie wody, jednak nie są koniecznością. Oto parę sposobów na samodzielne wykiełkowanie nasion: Na sitku: łyżkę wypłukanego ziarna wsypujemy na plastikowe sitko od herbaty, które umieszczamy na szklance. Do niej wlewamy tyle wody, by była blisko, jednocześnie nie zanurzając w niej nasion. Wodę zmieniamy rano i wieczorem. Na ligninie: Na spodeczek wykładamy zwilżony kawałek ligniny i rozsypujemy na nim nasionka. Ważne, by w celu utrzymania wilgotności zraszać naszą mini plantację kilka razy dziennie. Ten sposób polecany jest do kiełkowania drobnych nasionek jak rzeżucha, siemię lniane, czy rzodkiewka. Na gazie: Sposób na grube nasiona typu fasola, ciecierzyca, soja. Moczymy je najpierw przez 12 godzin w letniej wodzie, następnie opłukujemy i odsączmy. Do szerokiego naczynia nalewamy letniej, przegotowanej wody, naciągamy na nie gazę tak, by jedynie jej środek dotykał wody i rozsypujemy na obwodzie nasiona. Ważne, by gaza pozostawała wilgotna. Jednak ziarno nie powinno leżeć w wodzie, uchroni to je przez zgniciem. Długość kiełkowania zależy od sposobu oraz grubości nasion. Średnio wynosi od 3 do 7 dni. A oto cechy kilku wybranych kiełków: Brokuł - zawierają sulforafany likwidujące wolne rodniki, mające zastosowanie w profilaktyce nowotworów. Lucerna - to doskonałe źródło żelaza i łatwo przyswajalnego białka. Soczewica - bogate w kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym oraz żelazo. Słonecznik - to skarbnica cynku i żelaza. Rzeżucha - zawiera dużo siarki, co korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Jak najlepiej jeść? W każdej dowolnej postaci! Kiełki świetnie pasują do kanapek, sałatek oraz efektownie udekorują i wzbogacą w swoje wartości talerz każdego dania, w tym zupy. Świetnie służą również jako przekąska sama w sobie. Nie bójmy się z nimi eksperymentować. Podaję przepis na masełko z rzeżuchą: ¼ kostki masła + 3 łyżki kiełków + szczypta soli, zmiksować lub wymieszać. Można używać zamiast zwykłego masła. Życzymy smacznego i zdrowego! Autorka: Clementine Zielińska
Komentarzy: 0