Art

Kilka zasad mądrego podjadania

24.08.2014
Kilka zasad mądrego podjadania

Kilka zasad mądrego podjadania:


  1. Sięgaj po jedzenie kiedy jesteś głodna. Najkorzystniej jest jeść małe porcje co 3-4 godziny, tak żeby nie dopuszczać to wielkich napadów głodu. Przekąski między posiłkami powinny być niewielkie, wystarczy owoc, albo kilka migdałów. Nawet jeśli wydaje się to niewystarczające po pewnym czasie organizm przystosuje się do takich porcji.


 

  1. Jedz kiedy czujesz spadek energii. Niewystarczająca ilość kalorii w diecie prowadzi do częstego spadku koncentracji w ciągu dnia. Warto jeść regularnie, żeby zachować dobry nastrój i energię przez cały dzień.


 

  1. Nie podjadaj kiedy jesteś znudzona, smutna lub przerażona. Jeśli jedzenie uspokaja i pomaga rozładować emocje warto poszukać przyczyny takiego zachowania. Unikaj takich sytuacji, obserwuj swoje zachowanie i staraj się znaleźć rozwiązanie. Jedzenie nie jest pomocą na zmartwienia i gorsze chwile, zwłaszcza że zwykle po takim jedzeniu czujesz się jeszcze gorzej.


 

  1. Wybieraj przekąski świadomie. Często automatycznie sięgamy po niezdrowe przekąski, są ogólnie dostępne i z reguły dobrze smakują. Zwykle za sprawą  tłuszczu i cukru, których jest sporo w ich składzie. Zacznij wybierać przekąski świadomie, poznaj zdrowe alternatywy. Kiedy masz ochotę coś przekąsić zastanów się czy rzeczywiście czujesz głód, czy może wystarczy się czegoś napić.


 

  1. Spróbuj zastąpić wszystkie przekąski warzywami i owocami. Owoce najlepiej spożywać w pierwszej połowie dnia, gdyż zawierają dużo cukrów prostych. Warzywa można jeść bezkarnie w ciągu całego dnia. W warzyw i owoców można zrobić wiele ciekawych przekąsek, warto dodać też trochę orzechów. Warzywne ciasteczka i owocowo- orzechowe  babeczki to tylko niektóre propozycje tego co można z nich zrobić. Warto próbować nowych połączeń i smaków.


 

  1. Kiedy masz zaplanowany cały dzień poza domem, przygotuj wcześniej i  spakuj swoje jedzenie i przekąski na cały dzień. W małych pojemniczkach ułóż owoce, pokrojone warzywa, orzechy i jedz je kiedy zgłodniejesz. Często sięgamy po cokolwiek kiedy dopada nas głód. Warto przewidzieć takie sytuacje i przygotować się, żeby zawsze mieć pod ręką coś zdrowego. Nie oszukuj się, że znajdziesz wartościowe i zdrowe przekąski w każdym sklepie.


 

Nie musisz wprowadzać wszystkich zmian od razu, wybierz jedną,  z czasem wprowadzaj kolejne. Z czasem uporasz się z podjadaniem niezdrowych przekąsek.

Autorka: Daria Występek

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

EKO Moda

23.08.2014
EKO Moda

Oto kilka sposobów, by wprowadzić ideologie eko do swojej garderoby.
Zanim jednak do nich przejdziemy warto pamiętać o najważniejszej zasadzie: Re-Think, czyli zanim połasisz się na nowe ubranie zastanów się czy rzeczywiście go potrzebujesz! Jeśli tak, zapraszam do lektury. :)

Sposób 1
Kupuj odzież Organic!
Materiały i tkaniny, które posłużyły do wykonania ubrań pochodzą z upraw ekologicznych, gdzie bardzo surowo przestrzegano, by nie zostały użyte pestycydy, ani żadna szkodliwa chemia przyczyniająca się do skażenia ziemi i wody.
Energia wykorzystana w procesie produkcji pochodzi z odnawialnych źródeł, a do barwienia i końcowej obróbki nie użyto żadnych sztucznych barwników, ani substancji chemicznych, które miałyby źle wpłynąć na środowisko.

Sposób 2
Wieloosobowe życie jednego ubrania, czyli Reuse – nie chcesz, nie(z)nosisz, przekaż dalej!
Coraz większym powodzeniem cieszą się imprezy domowe połączone z giełdą odzieży. W trakcie przyjęcia następuje wymiana oraz sprzedaż jej za niewygórowaną cenę.
Jeśli pozbywasz się garderoby, a nie ma nikogo zainteresowanego, po prostu wrzuć ją do pojemnika PCK! Nic prostszego, by zachować planetę w zdrowiu!
Istnieje również bardziej designerska odmiana reuse, polegająca na zmianie przeznaczenia ubrania. Używa się do niej odzieży, która zostaje pocięta i przetransformowana w zupełnie inną kreację. W ten sposób spodnie mogą stać się koszulą, a sweter w umiejętnym połączeniu z bluzą może przeistoczyć się w sukienkę. Wszystko zależy od fantazji i pomysłowości projektanta, którym może stać się każdy z nas.

 

Sposób3
Recycling przedmiotu, czyli nowe życie starego!
Już ok. 20 butelek PET to bluza polarowa!
Jeśli segregujesz śmieci nadajesz im nowe życie. Plastik użyty do produkcji butelki w kolejnym wcieleniu może być ubraniem, ponieważ przetapiany zostaje na inne przedmioty. Mogą nimi być guziki, suwaki i inne przydatne w ubraniu gadżety, a także włókna, które posłużą za wypełnienia kurtki lub po prostu zostaną z nich wytworzone tkaniny do ich uszycia.

 

Czy wiesz, że…


  • Ze względu na różne zużycie energii oraz ilość CO2 uwalnianego do atmosfery najlepiej wybierać ubrania w podanej kolejności.

  • Barrwniki naturalne, pochodzenia roślinnego są przyjazne środowisku i równie kolorowe co syntetyczne.


 

Autorka: Clementine Zielińska

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Warto pić sok z jabłek! W dodatku to temat na czasie:)

22.08.2014
Warto pić sok z jabłek! W dodatku to temat na czasie:)

Sok jabłkowy jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych. Warto jednak wiedzieć, że w  sklepach najczęściej można dostać soki pozbawione wartości, dodatkowo dosładzane i nie zbyt korzystne dla naszego zdrowia. Znacznie zdrowsze są naturalnie mętne soki jabłkowe, które można znaleźć w szklanych butelkach, lub dużych kilkulitrowych opakowaniach. Takie są wyjątkowo korzystne dla naszego zdrowia. Jeśli nie mamy czasu i ochoty przygotowywać soku w domu, wybierajmy te najbardziej naturalne, z krótkim terminem do spożycia.   Naturalnie mętny sok jabłkowy zawiera duże ilości polifenoli, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwalergiczne. Inne soki nie mają takich właściwości, dlatego zaleca się wypijać dziennie 1-2 szklanki mętnego soku z jabłek. Jabłka dzięki zawartości czynnych biologicznie związków obniżają poziom cholesterolu, jest on wiązany przez błonnik. Udowodniono, że spożywanie  100 g jabłek dziennie zmniejsza o 50% ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego u mężczyzn. Owoce te przyczyniają sią także do zmniejszenia ryzyka astmy, cukrzycy i otyłości. Ciężko jest jednak codziennie spożywać duże ilości jabłek, dlatego warto sięgać po sok, który zrobiony jest z co najmniej kilku owoców. Mętny sok jabłkowy jest bogaty w przeciwutleniacze, w odróżnieniu od soków klarownych nie są pozbawione pektyn, witaminy C oraz licznych polifenoli. Jest nazywany „eliksirem młodości”. Ułatwia przyswajanie wapnia, wzmacnia włosy i paznokcie. Jest niskokaloryczny w szklance soku znajduje się około 115 kcal. Można też rozcieńczać go w wodą. Jabłka i sok z nich chronią mózg i zmniejszają ryzyko zachorowalności na chorobę Parkinsona i Alzheimera. Mętne soki tłoczone są bez obróbki enzymatycznej i filtracji, dlatego zachowują więcej składników odżywczych. Można przygotować go samodzielnie w domu, lub jeśli nie mamy sokowirówki czy wyciskarki kupić gotowy sok. Największe korzyści przyniesie regularne picie soku z jabłek. Można wzbogacać go o różne przyprawy np. imbir, cynamon, kardamon, żeby smak się nie znudził. Przyprawy dodatkowo wzbogacą sok i zadziałają pobudzająco na układ trawienny. Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się