Koktajle, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu
Cholesterol to duży problem w naszych czasach. Z jego podwyższony poziom odpowiada głównie zła dieta i brak aktywności fizycznej. Zbyt duży poziom cholesterolu zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca i udaru mózgu.
Cholesterol występuje w większości organów, głównie w układzie nerwowym, mięśniach, skórze, jelitach, sercu i wątrobie. Wyróżniamy cholesterol HDL i LDL, istotne są ich prawidłowe proporcje. LDL nazywany potocznie złym podwyższa rośnie przy nieodpowiedniej diecie. Mocno obciążające jest jedzenie smażone, słodycze, produkty przetworzone, tłuszcze. Cholesterol HDL ma za zadanie wyłapywanie złego cholesterolu z krwi, a następnie transportowanie go do wątroby skąd jest usuwany z organizmu. Dlatego właśnie HDL nazywany jest dobrym.
Najlepszym sprzymierzeńcem dobrego poziomu cholesterolu jest dieta uboga w tłuszcze z dużą ilością świeżych warzyw i owoców. Dlatego osoby będące na diecie roślinnej nie mają problemów ze zbyt dużym poziomem cholesterolu. Warto wziąć sobie to do serca i ograniczyć spożywanie mięsa, nawet 2-3 raz w tygodniu. Dobrym sposobem jest przygotowywanie domowych soków i koktajli, które są bogatym źródłem witamin i minerałów. Mogą zastąpić posiłek, a przede wszystkim niezdrowe przekąski.
Soki i koktajle zadziałają korzystnie na profil lipidowy, jeśli zachowamy zasady zdrowego odżywiania w ciągu całego dnia. Dodatkowo wpłyną pozytywnie na wzrost odporności.
Jakie owoce i warzywa wybierać?
Jabłka, gruszki i pietruszka
Zmiksuj 2 jabłka i 2 gruszki i garścią świeżej natki pietruszki. Możesz wycisnąć sok z owoców i liści, albo zmiksować koktajl dodając dodatkowo szklankę wody.
Zdrowe cytrusy
Zmiksuj 3 pomarańcze i 2 kiwi ze szklanką wody.
Marchewka ze szpinakiem
Zielone soki mają najwięcej wartości odżywczych. Ich właściwości pomagają regulować poziom cholesterolu, ale też oczyszczać organizm z toksyn i poprawiają ogólny stan zdrowia. Spróbuj soku z 5 marchewek i dużej garści szpinaku.
Wszystkie soki i koktajle należy przygotowywać na bieżąco, najlepiej wypijać je tuż po przygotowaniu, wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych. Ewentualnie można przechowywać je w lodówce przez 24 godziny.
Daria Występek
Komentarzy: 0