Art

Koktajle, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu

16.11.2016
Koktajle, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu

Cholesterol to duży problem w naszych czasach. Z jego podwyższony poziom odpowiada głównie zła dieta i brak aktywności fizycznej. Zbyt duży poziom cholesterolu zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca i udaru mózgu.

 

Cholesterol występuje w większości organów, głównie w układzie nerwowym, mięśniach, skórze, jelitach, sercu i wątrobie. Wyróżniamy cholesterol HDL i LDL, istotne są ich prawidłowe proporcje. LDL nazywany potocznie złym podwyższa rośnie przy nieodpowiedniej diecie. Mocno obciążające jest jedzenie smażone, słodycze, produkty przetworzone, tłuszcze. Cholesterol HDL ma za zadanie wyłapywanie złego cholesterolu z krwi, a następnie transportowanie go do wątroby skąd jest usuwany z organizmu. Dlatego właśnie HDL nazywany jest dobrym.

 

Najlepszym sprzymierzeńcem dobrego poziomu cholesterolu jest dieta uboga w tłuszcze z dużą ilością świeżych warzyw i owoców. Dlatego osoby będące na diecie roślinnej nie mają problemów ze zbyt dużym poziomem cholesterolu. Warto wziąć sobie to do serca i ograniczyć spożywanie mięsa, nawet 2-3 raz w tygodniu. Dobrym sposobem jest przygotowywanie domowych soków i koktajli, które są bogatym źródłem witamin i minerałów. Mogą zastąpić posiłek, a przede wszystkim niezdrowe przekąski.

Soki i koktajle zadziałają korzystnie na profil lipidowy, jeśli zachowamy zasady zdrowego odżywiania w ciągu całego dnia. Dodatkowo wpłyną pozytywnie na wzrost odporności.

 

Jakie owoce i warzywa wybierać?

 

Jabłka, gruszki i pietruszka

Zmiksuj 2 jabłka i 2 gruszki i garścią świeżej natki pietruszki. Możesz wycisnąć sok z owoców i liści, albo zmiksować koktajl dodając dodatkowo szklankę wody.

 

Zdrowe cytrusy

Zmiksuj 3 pomarańcze i 2 kiwi ze szklanką wody.

 

Marchewka ze szpinakiem

Zielone soki mają najwięcej wartości odżywczych. Ich właściwości pomagają regulować poziom cholesterolu, ale też oczyszczać organizm z toksyn i poprawiają ogólny stan zdrowia. Spróbuj soku z 5 marchewek i dużej garści szpinaku.

 

Wszystkie soki i koktajle należy przygotowywać na bieżąco, najlepiej wypijać je tuż po przygotowaniu, wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych. Ewentualnie można przechowywać je w lodówce przez 24 godziny.

 

Daria Występek

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Kadriowerter - defibrylator

15.11.2016
Kadriowerter - defibrylator

W skrócie nazywany ICD to urządzenie, które staje się coraz bardziej popularnym sprzętem wszczepianym w ramach profilaktyki w chorobach sercowo-naczyniowych. Jest rekomendowany w przypadku ryzyka śmierci wywołanej zatrzymaniem pracy serca.

 

Jak to działa?

W momencie kiedy pojawia się nagła zagrażająca życiu arytmia komorowa, kardiowerter wysyła impulsy, które mają za zadanie unormować pracę serca. Dzięki temu serce wraca do miarowych uderzeń i życiu nie zagraża niebezpieczeństwo. Przed założeniem aparatu konieczna jest dokładna diagnostyka, która pomoże dobrać odpowiednie ustawienia urządzenia.

 

Komu jest zalecany?

Jego wszczepienie zaleca się głównie pacjentom, którzy mieli już incydenty nagłego zatrzymanie krążenia. A także osobom po przebytym zawale mięśnia sercowego i poważną niewydolnością serca.

Takie urządzenie nie pozwala całkowicie wyeliminować leczenia farmakologicznego, ale na pewno pozwoli ją zoptymalizować.

 

Jak wygląda urządzenie?

Jest wielkości pudełka od zapałek i posiada możliwość wykonywania kardiowersji i defibrylacji, stąd jego nazwa. Jest dostosowane do wielu jednostek chorobowych, zarówno do arytmii jak i bradykardii, czyli zwolnienia pracy serca.

Urządzenie wprowadza się do organizmu z znieczuleniu ogólnym. Kardiowerter umieszcza się w klatce piersiowej i łączy z sercem za pomocą elektrod. Po zabiegu nie jest wymagana długo rekonwalescencja.

Po zabiegu trzeba unikać zabiegów z użyciem silnego pola magnetycznego.

 

Najlepsze rozwiązanie?

Nowe rozwiązania zawsze rozbudzają nadzieje, ale też powodują wiele wątpliwości i obaw. Jednym zagrożeń jest możliwość zakażenia w czasie wykonywania zabiegu. To jednak jedno z głównych zagrożeń w przypadku każdej operacji.

Większym problemem są częste stymulacje elektryczne, które mogą wywoływać szok w organizmie. Urządzenie jest jeszcze nowe i brakuje długoletnich badań sprawdzających ich działanie. Niektórzy lekarze przestrzegają przed możliwymi stanami lękowymi, jeśli pacjent będzie źle znosił działanie urządzenia.

 

Daria Występek

 

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Dlaczego tak ciężko pozbyć się cukru z diety?

14.11.2016
Dlaczego tak ciężko pozbyć się cukru z diety?

Dieta bez cukrowa to jedno z największych wyrzeczeń, mimo wielu zdrowszych zamienników cena cukru często jest decydująca. Cukier jest dodawany do większości produktów spożywczych, żeby polepszyć ich smak i mocniej uzależnić konsumenta.

 

Cukier jest głównym czynnikiem wywołujących wiele chorób. Zalicza się do nich głównie próchnicę, ale też cukrzycę, nowotwory czy choroby serca. Cukier jest też jednym z powodów otyłości, podwyższonego poziomu cholesterolu, nadciśnienia, astmy i alergii. Powoduje też ogólne osłabienia organizmu, wypłukując z niego wiele witamin i minerałów. Dzieci które jedzą za dużo cukru mają problemy z koncentracją i osiągają gorsze wyniki w nauce.

 

Uzależnienie od cukru

To bardzo poważny problem naszych czasów. Nawyk jedzenia cukru mają już niemowlaki, ważne jest żeby cukier dziecko zjadło jak najpóźniej. Kiedy przyzwyczai się do tego przyjemnego smaku często nie chce jeść innych, wytrawnych potraw, a nawet owoce są za mało słodkie. 

 

Węglowodany, do których należy cukier stanowią jeden z najważniejszych składników odżywczych i energetycznych. Kierując się zasadami zdrowego odzywania należy ograniczyć kalorie pochodzące z cukru do minimum, a skupić się na dobrych węglowodanach- produktach z pełnego ziarna, kasz i zbóż. Nie są one tak atrakcyjne jak kolorowe napoje słodzone, batony czy inna przetworzona żywność, jednak warto mieć na uwadze własne zdrowie. Podążając za reklamą, często zagłuszamy swoje świadome wybory i potrzeby.

 

Słabość do słodyczy

Nawet jeśli wydaje ci się, że nie dasz rady wytrzymać bez cukru zrób próbę. Odstaw go na kilka dni, może na tydzień. Pod pojęciem cukier kryje się wiele produktów jak np. musztarda, ketchup, sosy, gotowe dania, dlatego szukaj cukru w składzie i staraj się całkowicie eliminować go z diety. Z czasem będzie to o wiele łatwiejsze. Kontrola tego aspektu ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i jakość życia.

 

Dobre węglowodany

To preferowane przez organizm źródło egerii, warto sięgać po dobre produkty jak ziemniaki, kasze, ryż, warzywa, owoce. Dzięki temu problem nadmiaru cukrów prostych w diecie nie będzie nas dotyczył.

Świadomi konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to co jedzą, dlatego producenci mylnie oznaczają produkty. Nie daj się zwieźć zielonym opakowaniom i „zdrowym” słodkościom. Słodki smak często uzyskuje się przez dodanie syropów, głównie glukozowo- fruktozowego, który jest tak samo szkodliwy jak cukier.

Zacznij troszczyć się o swoje zdrowie wybierając zdrowe produkty i unikając cukru.

 

Daria Występek

 

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Copyright ©2017 RankingLekarzy.pl

Zapytaj lekarzaStrefa lekarza Zaloguj się