Kolendra i jej właściwości
Nasiona i listki kolendry to dobrze znana przyprawa, która ma także właściwości zdrowotne. Napar z jej nasion może być remedium na problemy z niestrawnością czy wzdęciami. Właściwości lecznicze i wspomagające prace układu pokarmowego były znane i wykorzystywane już w starożytności.
Kolendra ma silny i charakterystyczny zapach dzięki dużej zawartości olejków eterycznych. Zawiera też kwasy tłuszczowe, między innymi kwas linolowy (omega 6), kwas palmitynowy, kwas oleinowy, które działają leczniczo i obniżają stężenie cholesterolu LDL we krwi.
Olejki eteryczne działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowe i antygrzybiczne. Olejek eteryczny z kolendry jest polecany przy stanach zapalnych, skurczach i nadmiernym napięciu mięśni, a także na bóle reumatyczne. Jest to często składnik maści i żeli łagodzących stany zapalne mięśni. W domu można stosować okłady z dodatkiem olejku.
Dzięki dużej zawartości błonnika, kolendra wspomaga perystaltykę jelit i poprawia trawienie. Nie podrażnia przy tym błony śluzowej żołądka. Dodatkowo poprawia apetyt.
Właściwości zdrowotne kolendry
Jest źródłem wielu pierwiastków, zawiera miedź, żelazo, potas, wapń, mangan, magnez i cynk. Napar z nasion kolendry ma duże właściwości zdrowotne, wzmacnia organizm, działa wykrztuśnie, pomaga w wielu schorzeniach dróg oddechowych. Jest zalecany przy przeziębieniach i przewlekłym kaszlu.
W kuchni stosowana jest najczęściej w potrawach Indyjskich, jednak dzięki łatwej dostępności staje się coraz bardziej popularna także u nas. Najczęściej spotkać można nasiona kolendry oraz świeże liście. To drugie są szczególnie aromatyczne i nadają ciekawy smak. Dobrze komponują się z mięsem, grzybami i wieloma daniami wegetariańskimi. Można dodawać ją także do sosów i sałatek.
Warto urozmaicać swoją dietę i dodawać do niej różne świeże zioła. Dzięki temu można poznać wiele nowych smaków i wypróbować nieznane dotąd połączenia. Kolendrę i inne zioła warto hodować w domu. Mając je pod ręką, na pewno częściej będziesz po nie sięgać.
Daria Występek
Komentarzy: 0