Art

Masaż Marma

06.07.2016
Masaż Marma

To masaż wywodzący się z ajurwedy, jest znany bardzo chętnie stosowany przez osoby praktykujące zasady ajurwedy na co dzień. To masaż, który pobudza organizm do samoleczenia, pozwala się wyciszyć, wspomaga regeneracją, a także pozytywnie wpływa na samopoczucie. Warto czerpać wiedzę w mądrości ajurwedy, proste zasady wprowadzona do codziennego życia, mogą być bardzo korzystne dla zdrow

Ajurweda to holistyczny system leczenia i poprawy zdrowia, pozwala także zachować równowagę w onanizmie. Skupia się nie tylko na ciele, ale na oddechu, spokoju ducha i podkreśla ścisły związek ciała z umysłem. Jako skuteczne metoda terapii wielu schorzeń w 1979 roku została uznana przez Światową Organizację Zdrowia.

Masaż Marma polega na opracowaniu punktów, zwanymi punktami życia i śmierci. Znajdują się one na skrzyżowaniu układów nerwowego, limfatycznego i krwionośnego. Delikatny dotyk w odpowiednim punkcie oraz koncentracja pomagają wprowadzić w stan głębokiego relaksu. Dzięki temu jet to skuteczna metoda wyciszenia organizmu i złagodzeniu nadmiernego stresu. To także rodzaj medytacji, zarówno dla osoby masowanej, jak i dla masażysty.

Dzięki uciskom odpowiednich punktów w czasie masażu odblokowane zostają nieharmonijnie pracujące układy i narządy. Następuje odblokowanie, dzięki któremu przepływy w organizmie wracają do normy. Tkanki są lepiej odżywione, skóra dotleniona. Wpływa to na lepszy wygląd i dobre samopoczucie. To remedium na lepszy wygląd i młodziej wyglądającą skórę. Po kilki zabiegach można obserwować mniej widoczne zmarszczki.

Masaż zapewnia także wzmocnienie całego organizmu. Po masażu często zauważalne jest pobudzenie i przypływ energii. Jest to równoznaczne z wyciszeniem i pozbyciem się negatywnych emocji. Podobnie jak po masażu relaksacyjnym mamy większe poczucie bezpieczeństwa. Masaż koi układ nerwowy i pozytywnie wpływa na wiele aspektów zdrowotnych.

Masaż Marma to nie tylko masaż w klasycznym ujęciu. W drugiej części zabiegu to stan głębokiej relaksacji, dzięki temu masaż ten jest wyjątkowy i często przypomina medytację. Najczęściej masaż wykonywany jest przy użyciu naturalnych ajurwedyjskich kosmetyków, które dodatkowo korzystnie wpływają na skórę.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Czy owoce tuczą?

05.07.2016
Czy owoce tuczą?

Cukier zawarty w owocach to fruktoza, która niesłusznie zostaje wkładana do jednego worka z cukrem rafinowanym i innymi sztucznymi słodzikami. Fruktoza w naturalnej postaci nie jest dla nas szkodliwa. Owoce są naturalnym pożywieniem o wysokiej gęstości odżywczej. Mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek, mają przy tym niewiele kalorii.

Co z fruktozą?


Ten cukier rozkładany jest inaczej niż inne węglowodany. Fruktoza w pierwszej kolejności odbudowuje zapasy glikogenu wątrobowego, a w następnej kolejności mięśniowego. Dzięki temu słodkie owoce jak banany czy daktyle są polecane tuż po treningu, w celu odbudowania zapasów glikogenu. Oczywiście nadprogramowa ilość cukru jest odkładana w postaci tłuszczu, jednak trzeba zjeść bardzo dużo owoców, żeby uzyskać nadwyżkę kalorii. Banan w zależności od wielkości zawiera 5-10 g fruktozy, dzienna dawka tego cukru to 50 g. Przytyć od owoców jest naprawdę ciężko.

Problemem jest cukier przetworzony i oczyszczony głownie w postaci syropu glukozowo- fruktozowego. Jest on nagminnie dodawany do żywności, często także "zdrowej". Syrop dodawany jest do napojów, ciastek, cukierków, pieczywa, alkoholu, keczupu, dżemów, płatków śniadaniowych...lista właściwie nie ma końca. Ze względu na to bardzo łatwo przekroczyć zalecaną dzienną dawkę. Często owocom przypisuje się dodatkowe kilogramy, prawda jest taka, że odpowiada za to przetworzona żywność pełna oczyszczonej fruktozy. Pół litra napoju gazowanego dostarcza tyle fruktozy ile koktajl z 5-7 bananów. Napój poza pustymi kaloriami nic nie daje.

Spożycie owoców jest ciągle bardzo małe, mit o nie jedzeniu ich po 14 też jest przesadzony. Nie ma nic złego w dodaniu banana do kolacji czy zjedzeniu jabłka przed snem- zawarty w nim tryptofan ułatwia zasypianie. Lepsze to niż ciastko czy słone przekąski.
Jeśli nie będziemy w ciągu dnia przejadać się przetworzonym pożywieniem nic nam nie będzie. Problemem jest przetworzone jedzenie nie owoce. Intuicyjnie po większą ilość owoców sięgamy rano, kiedy potrzebujemy dużej dawki energii, ale mniejsze ilości nie zaszkodzą także wieczorem. Warto porównać ilość cukru w bananie, pomarańczy czy gruszce z tą w batonikach czekoladowych...

Większą ilość owoców trzeba traktować jako posiłek, a nie przekąskę. Jedząc duże ilości owoców między regularnymi posiłkami można zapewnić sobie nadwyżkę kalorii. Jedząc je z głową nie trzeba się ograniczać.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Skuteczne sposoby na organiczenie soli

04.07.2016
Skuteczne sposoby na organiczenie soli

Sól i zawarty w niej sód jest powodem wielu chorób, głównie układu krążenia. Potęguje nadciśnienie tętnicze, co w konsekwencji może prowadzić do udaru mózgu, czy zawału serca. Zbyt duże spożycie soli może być też przyczyna otyłości, dlatego nie należy ignorować problemu.

Sól spożywamy nie tylko wtedy kiedy dodajemy ją do posiłków. Jest ona obecna w większości przetworzonych produktów spożywczych. Znajdziemy ją w pieczywie, serach, wędlinie, w puszkach, produktach gotowych do spożycia, sosach, ketchupie czy musztardzie. W ciągu dnia można zjeść jej całkiem sporo, dlatego warto czytać etykiety i sprawdzić zawartość soli w kupowanych produktach. Zdecydowanie najwięcej soli znajduje się w wędlinach, na drugim miejscu są sery żółte i pleśniowe. Jeśli ciężko całkowicie z nich zrezygnować, lepiej ograniczyć ich spożycia do 2-3 raz w tygodniu. Warto też przestać używać soli na jakiś czas, nawet jeśli początkowo potrawy będą wydawały się bez smaku, to po kilku dniach odzyskamy naturalny smak. Nawyk dosalania potraw zanim jeszcze się ich spróbuje też trzeba eliminować.

Sól jest także ukryta w wielu popularnych produktach. Bardzo duże soli znajduje się w sosie sojowym, gotowych sosach sałatkowych czy kostkach rosołowych. Warto być świadomym kupując te produkty. Sos sojowy można rozcieńczać z wodą, sałatki doprawiać oliwą, sokiem z cytryny i dodatkiem świeżych ziół. Taka zmiana wyjdzie na dobre całej rodzinie.

Ogranicz sól

W czasie gotowania sól potrawy dopiero na końcu. Zacznij stosować zioła, wiele z nich ma bardzo intensywny smak i aromat. Poznaj ich działanie i skorzystaj w właściwości leczniczych. Wiele ziół wspomaga trawienie i wpływa pozytywnie na zdrowie. Wart mieć w kuchni czosnek, oregano, majeranek, rozmaryn, tymianek, bazylią, kozieradkę czy kminek. W zależności od tego jakie potrawy lubisz, możesz dobrać odpowiednie przyprawy. Wiele z nich możesz hodować w domu, albo na balkonie. Świeże zioła są bardzo aromatyczne i zdrowe. Mając je pod ręką chętniej będziesz ich używać i dodawać do potraw.

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się