Masło klarowane
Jest jednym z najlepszych tłuszczów do smażenia, ma bardzo długi okres przydatności i warto mieć je w swojej kuchni. Zwłaszcza, że ma o wiele korzystniejszy wpływ na nasze zdrowie niż margaryna czy oleje rafinowane. Masło klarowane je tłuszczem zwierzęcym, łatwo można przygotować je samodzielnie. To nic innego jak masło pozbawione substancji stałych pochodzących z mleka. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia nadaje się zarówno do gotowania, duszenia, pieczenia, smażenia jak i do kanapek. Ma delikatny smak i złotą barwę. Tradycyjne indyjskie masło klarowane nazywa się ghee, robi się je z mleka bawolic, jednak z powodzeniem można przygotować je z masła robionego z krowiego mleka. W Indiach tłuszcz maślany uważany jest za środek odmładzający. Właściwie przygotowany jest lekko strawny i wzmacnia układ trawienny. Jak przygotować masło klarowane?
- Kostkę masła kroimy i wrzucamy do suchego garnka. Na bardzo małym ogniu roztapiamy całkowicie masło, nie mieszamy go w trakcie rozpuszczania.
- Kiedy na powierzchni masła pojawi się biała piana delikatnie zaczynamy ją zbierać łyżką kuchenną. Uważając żeby nie zmącić osadu, który wytworzył się na dole garnka.
- Gotowe masło klarowane ma złocisty kolor.
- Masło przelewamy do innego naczynia, np. słoika, za pomocą chochelki, bez substancji, które wytworzyły się na dole garnka.
- Gotowe masło klarowane odstawiamy do wystygnięcia, następnie przykrywamy i przechowujemy je w lodówce.
Właściwości masła klarowanego: - jest lekkostrawne, a nawet przyspiesza metabolizm i wspomaga trawienie, - działa przeciwzapalnie, - wzmacnia odporność organizmu, - wspomaga przyswajanie witamin A,D,E,K, które są rozpuszczalne w tłuszczach, - jest bogate w antyoksydanty, - korzystnie działa na wzrok, - pomaga obniżyć poziom cholesterolu, - ma właściwości antywirusowe, - pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, - ma właściwości kojące i wygładzające na skórę, stosowane zewnętrznie przyspiesza gojenie ran i oparzeń. Masła klarowanego można używać kilkakrotnie do smażenia, jednak trzeba oddzielić je od resztek smażonego jedzenia. Jest przydatne do użycie dopóki zachowuje swoją jasną barwę. Sprawia, że potrawy są łatwiej przyswajalne. Warto przygotowywać je regularnie i zastąpić nim inne oleje. Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0