Melasa - naturalny cukier
Melasa
To naturalny cukier o konsystencji gęstego, słodkiego syropu. Ma ciemnobrązowy kolor i dlatego nazywa się ją „czarnym złotem”. To dobry i naturalny zamiennik cukru, który ma też wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki coraz większemu zainteresowaniu zdrowym odżywianiem melasa jest o wiele łatwiej dostępna i warto jej spróbować.
Co ciekawe melasa powstaje jako produkt uboczny w czasie produkcji cukru spożywczego. Można spotkać dwie odmiany melasy, buraczaną (z cukru buraczanego) lub trzcinową (z cukru trzcinowego). Zawiera około 20 % wody, poza tym znajdziemy z niej sacharozę, aminokwasy, związki azotowe czy cukry redukujące.
Dlaczego wybrać melasę?
Jedna łyżeczka melasy to około 20 kalorii i zero tłuszczu. To dobry zamiennik białego rafinowanego cukru i syntetycznych słodzików.
To produkt bogaty z cenne witaminy i związki mineralne. Melasa jest źródłem niehemowego żelaza, które jest najtrudniej wchłaniane. Zawiera także magnez, potas, wapń, sód, miedź, fosfor, chrom, cynk oraz witaminy z grupy B – B1, B2, B3 (niacynę) B6 oraz kwas foliowy.
Polecana jest każdemu, także sportowcom, osobom starszym, a także kobietom w ciąży. Dzięki licznym składnikom mineralnym korzystnie wpływa na układ trawienny, odpornościowy i nerwowy. Spora zawartość żelaza reguluje poziom krwinek i zapobiega anemii. Chrom jest ważnym pierwiastkiem u osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, a także pomaga zregenerować trzustkę.
Jak jeść melasę?
Melasa jest stopniowo wprowadzana do przemysłu spożywczego. Jest droższa od tradycyjnego cukru, jednak można spotkać ją w wyrobach cukierniczych, w produkcji kwasów organicznych, a także w alkoholu.
W domu tez znajdzie szerokie zastosowanie. Ma płynną konsystencję dlatego można zastąpić nią wszelkie słodkie syropy, np. z agawy, a także miód. Można słodzić nią napoje, dodawać do wypieków, jogurtów i wszystkich słodkich potraw.
Wpływ melasy na zdrowie
Potwierdzono, że melasa wspomaga obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu LDL. Jest także pomocna w procesie odchudzania, w badaniach udowodniono, że spożywając pokarmy z melasą w czasie trawienia organizm wchłaniał mniej kalorii. Zaleca się ją osobom z anemią, a także osobom chorującym na astmę, alergię i z osłabioną odpornością.
Nie należy nadużywać cukru i substancji słodzących, jednak sięgając po nie lepiej wybrać takie z których będziemy mieć korzyści zdrowotne.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0