Art

Minerały - Czym są i do czego są nam potrzebne? Część 2.

12.09.2014
Minerały - Czym są i do czego są nam potrzebne? Część 2.

Składnikami mineralnymi organizmów roślinnych i zwierzęcych nazywa się te składniki, które po spaleniu pozostają w postaci popiołu. Na masę ciała składa się około 4% minerałów. Ta z kolei zawiera 46 składników, z czego 30 z nich uważa się za niezbędne do życia. Składniki mineralne przyjmuje się prawie wyłącznie z pożywieniem, gdyż podobnie jak witaminy, nie są wytwarzane przez organizm człowieka - tak jak wspominaliśmy w Części 1.Jak rozróżniamy mikro- i makroelementy? Podstawowego podziału tych pierwiastków dokonuje się na podstawie dobowego zapotrzebowania na nie. Granicę wyznacza dawka 100 miligramów. Jeśli zapotrzebowanie przekracza ją, to minerały te nazywamy makroelementami, jeśli natomiast nie osiąga progu, mówimy o mikroelementach, czyli pierwiastkach śladowych.   Mikroelementy (pierwiastki śladowe)

Żelazo (Fe)

Funkcje w organizmie:

  • Składnik hemoglobiny i mioglobiny oraz wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu;
  • Udział w syntezie DNA;
  • Dostarczanie tlenu do komórek.

Źródła pokarmowe:

  • Twaróg, orzechy, mleko, jaja, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak.

Cynk (Zn)

Funkcje w organizmie:

  • Właściwego rozwój płodu;
  • Prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego;
  • odczuwanie smaku i zapachu;
  • synteza DNA i RNA, białek, insuliny i nasienia;
  • gojenie się ran.

Źródła pokarmowe:

  • Mleko, jaja, mąka pełnoziarnista, orzechy, żywność pochodzenia morskiego.

 

Miedź (Cu) Funkcje w organizmie:

  • Wchodzi w skład enzymów oddechowych;
  • Metabolizm żelaza oraz kwasów tłuszczowych;
  • Przeciwutleniacz; Wytwarzanie energii;
  • Utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, tkankę łączną oraz włókna nerwowe;
  • Reguluje poziom cholesterolu.

Źródła pokarmowe:

  • Orzechy, warzywa strączkowe, zboża, kasza gryczana, jaja, czekolada gorzka, awokado.

 

Mangan (Mn)

Funkcje w organizmie:

  • Prawidłowe funkcjonowanie mózgu;
  • Wzrost kości;
  • Ważny w procesach reprodukcji oraz prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego;
  • Budowa enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe.

Źródła pokarmowe:

  • Orzechy, herbata, mąka pełnoziarnista, zielone warzywa, groszek, buraki, fasola, szpinak.

 

Molibden (Mo)

Funkcje w organizmie:

  • Przemiany metaboliczne tłuszczów i węglowodanów;
  • Przyswajanie żelaza;
  • Ochrona przed próchnicą zębów;
  • Pomaga zapobiegać impotencji.

Źródła pokarmowe:

  • Mleko, fasola, czerwona kapusta, zielone części roślin, mąka pełnoziarnista, ryż naturalny, nasiona roślin strąkowych, sery.

Jod (I)

Funkcje w organizmie:

  • Kontrola temperatury
  • Prawidłowe działanie tarczycy, układu nerwowego i mięśni
  • Zapobiega występowaniu wola
  • Spala nadmiar tłuszczu

Źródła pokarmowe:

  • Sól jodowana, drożdże, morszczyn, cebula.
  •  

Fluor (F)

Funkcje w organizmie:

  • Tworzy szkliwo zębów;
  • Występuje w kośćcu;
  • Zapobiega chorobom serca;
  • Chroni przed osteoporozą i leczy ją;
  • W okresie ciąży pomaga we wchłanianiu żelaza i zapobiega niedokrwistości.

Źródła pokarmowe:

  • Produkty pochodzenia morskiego, czarna herbata, orzechy włoskie, soja, mleko, rośliny strączkowe, woda mineralna.

Chrom (Cr)

Funkcje w organizmie:

  • Wpływa na produkcję insuliny;
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi;
  • Zmniejsza łaknienie;
  • Zwalcza zmęczenie;
  • Opóźnia proces starzenia się.

Źródła pokarmowe:

  • Orzechy, mąka pełnoziarnista, grzyby, rośliny strączkowe, szparagi, brokuły.

Selen (Se)

Funkcje w organizmie:

  • Regeneracji DNA;
  • Przemiana hormonów tarczycy;
  • Potrzebny dla zdrowia układu odpornościowego;
  • Wspomaga męska potencję i popęd seksualny;
  • Wspomaga funkcje wątroby;
  • Zapobiega wielu formom raka.

Źródła pokarmowe:

  • Żywność pochodzenia morskiego, kukurydza, mąka pełnoziarnista, warzywa strączkowe.

Autorka: Clementine Zielińska

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Kotlety z kalafiora

11.09.2014
Kotlety z kalafiora
..a dokładnie z kalafiora i ziemniaków polecają się na obiad !   Jakiś czas temu mój ukochany Pan Piotruś z przy-blokowego warzywniaczka zmartwił się widząc moje zakupy :) Patrzył i patrzył spode łba jak ładuję kolejne papryki i pomidory aż w końcu nie wytrzymał i zapytał: Strasznie dużo tych warzyw Pani je, ale mięska żadnego nie widzę.. No bo ja Panie Piotrusiu mięska nie jadam.  "To tak można?"    

Składniki :

 1/2  kalafiora

5-7 ziemniaków

płatki owsiane

mąka gryczana (może być ziemniaczana)

łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżki oliwy z oliwek

odrobina wody

siemie lniane

sezam

sół

pieprz

koperek

 

mogą być zioła prowansalskie / tymianek / majeranek

  Przygotowanie:   Ziemniaki kroję w kostkę, kalafiora na różyczki i gotuję w osolonej wodzie (ale nie do miękkości). Zostawiam do przestygnięcia. Blenduję na masę - oczywiście jak zwykle wedle uznanaia, ja wolę taką nie do końca zmieloną :) Dodaję koperek, oliwę, siemię (powiedzmy 3 łyżki), płatki owsiane i mąkę - tyle, żeby masa była zwarta. Można dorzucić sodę, wtedy szybciej będą się smażyły. Na talerzyku wysypuję sezam, obtaczam kotleciki w sezamie (może być równiez bułka tarta) i wrzucam na rozgrzaną patelnię.   Świetnie się prenentują w sosie grzybowym :)   Autorka: Zu Shamanka, Tekst pochodzi z zaprzyjaźnionego serwisu http://sojosveganos.blogspot.com/
Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Preparaty multiwitaminowe podwyższają inteligencję

09.09.2014
Preparaty multiwitaminowe podwyższają inteligencję

Zdaniem brytyjskich naukowców, codzienne zażywanie suplementów witaminowych może poprawić funkcje poznawcze (koncentrację, pamięć, szybkość procesów myślowych…) zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.

 

W serii artykułów opublikowanych w The British Journal of Nutrition, Psychopharmacology oraz Human Psychopharmacology zespoły neurobiologów z Wielkiej Brytanii opisały wpływ preparatów wielowitaminowych na samopoczucie, poziom stresu i funkcje poznawcze.

Chociaż opisane badania trwały zaledwie od czterech do dwunastu tygodni, to efekty były widoczne już po pierwszych tygodniach:

- mężczyźni zażywający kompleksy witamin z grupy B zauważyli poprawę swoich funkcji poznawczych, odczuwali mniejsze zmęczenie psychiczne i mieli więcej wigoru;

- kobiety zażywające suplementy witaminowo-mineralne wykazywały większą precyzję, a także szybkość w wykonywaniu różnorodnych zadań;

- dzieci w wieku od 8 do 14 lat przejawiały większą zdolność koncentracji.

 

Nierówności w podaży witamin

 

Badania z dziedziny żywienia przeprowadzone w krajach uprzemysłowionych wykazują, że przeważająca część populacji cierpi na niedobory większości witamin.

 

Program studiów medycznych często upowszechnia błędne przekonanie, że z niedoborem witaminy D nie mamy do czynienia, dopóki nie rozwinie się krzywica, a witaminy C nie jest za mało, póki pacjent nie zachoruje na szkorbut.

 

Nic bardziej mylnego! Tak naprawdę wymienione choroby są już skrajnym objawem niedoboru witamin, a ciało i umysł przestają funkcjonować w sposób optymalny jeszcze na długo przed ich wystąpieniem. Zdaniem profesora Davida Kennedy’ego z Uniwersytetu Northumbria w Newcastle, „optymalne stężenie witamin jest znacznie wyższe niż minimum, przy którym można uniknąć zachorowania”.

 

Wielu chorobom można zapobiec i wiele też można wyleczyć dzięki większej podaży najważniejszych składników odżywczych.

 

Zatem, jeśli:

stosujesz dietę bogatą w świeże produkty, prowadzisz zdrowy tryb życia (regularna aktywność fizyczna, przebywanie na świeżym powietrzu, spotkania towarzyskie), a także zażywasz suplementy zawierające składniki mineralne, witaminy i niezbędne kwasy tłuszczowe, poprawiasz swój stan zdrowia, wzmacniasz układ odpornościowy, rzadziej chorujesz, szybciej zdrowiejesz oraz cieszysz się wszystkimi zaletami sprawniejszego ciała i umysłu.

 

Rozpoznanie ewentualnych niedoborów

 

Inny powszechny błąd to przekonanie, że właściwe stężenie witamin można osiągnąć, spożywając codziennie określoną ilość każdej witaminy. Tak zwane „zalecane dzienne spożycie” to bajeczka, którą dzieci mogą sobie przeczytać na opakowaniu płatków lub kakao.

 

W rzeczywistości liczy się nie tyle ilość tych witamin i minerałów, które spożywasz, lecz tych obecnych w Twoim organizmie w formie biodostępnej.

 

Dlatego, wybierając preparat witaminowy, warto zdecydować się na taki, który zawiera dużo kofaktorów, czyli mikroelementów i minerałów wspomagających absorpcję witamin.

 

Jakie masz stężenie witamin w surowicy?

 

Kompetentny lekarz zaleci Ci dawkowanie zależne od stężenia witamin w surowicy, czyli rzeczywistego ich stężenia w organizmie człowieka. Surowica jest płynną frakcją krwi, pozbawioną krwinek, płytek, fibrynogenu i czynników krzepnięcia.

 

Najważniejsze jest stężenie witaminy D

 

Moi Czytelnicy wiedzą, jak ważną rolę odgrywa witamina D w zapobieganiu wielu chorobom. Optymalne stężenie witaminy D w surowicy wynosi 50 ng/ml (nanogramów na mililitr).

 

Zauważysz, że jest to poziom niezwykle trudny do osiągnięcia, jeśli zadowolisz się 200 j.m. zalecanymi do dziennego spożycia w Polsce i w całej Unii Europejskiej… Ja zalecam spożycie pięciokrotnie wyższe, tj. 1000 j.m. dziennie, a do tego obowiązkowo opalanie się przy ładnej pogodzie! (To dlatego, że witamina ta wytwarza się w sposób naturalny w Twojej skórze pod wpływem promieni słonecznych).

 

Autor: Zbigniew Hamer, Tekst pochodzi z zaprzyjaźnionego serwisu

http://sekretyzdrowia.blogspot.com/

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 1

viola4

02.05.2017

Tylko naturalne witaminy nie syntetyki w tabsach

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się