Minerały - Czym są i do czego są nam potrzebne? Część 2.
Składnikami mineralnymi organizmów roślinnych i zwierzęcych nazywa się te składniki, które po spaleniu pozostają w postaci popiołu. Na masę ciała składa się około 4% minerałów. Ta z kolei zawiera 46 składników, z czego 30 z nich uważa się za niezbędne do życia. Składniki mineralne przyjmuje się prawie wyłącznie z pożywieniem, gdyż podobnie jak witaminy, nie są wytwarzane przez organizm człowieka - tak jak wspominaliśmy w Części 1.Jak rozróżniamy mikro- i makroelementy? Podstawowego podziału tych pierwiastków dokonuje się na podstawie dobowego zapotrzebowania na nie. Granicę wyznacza dawka 100 miligramów. Jeśli zapotrzebowanie przekracza ją, to minerały te nazywamy makroelementami, jeśli natomiast nie osiąga progu, mówimy o mikroelementach, czyli pierwiastkach śladowych. Mikroelementy (pierwiastki śladowe)
Żelazo (Fe)
Funkcje w organizmie:
- Składnik hemoglobiny i mioglobiny oraz wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu;
- Udział w syntezie DNA;
- Dostarczanie tlenu do komórek.
Źródła pokarmowe:
- Twaróg, orzechy, mleko, jaja, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak.
Cynk (Zn)
Funkcje w organizmie:
- Właściwego rozwój płodu;
- Prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego;
- odczuwanie smaku i zapachu;
- synteza DNA i RNA, białek, insuliny i nasienia;
- gojenie się ran.
Źródła pokarmowe:
- Mleko, jaja, mąka pełnoziarnista, orzechy, żywność pochodzenia morskiego.
Miedź (Cu) Funkcje w organizmie:
- Wchodzi w skład enzymów oddechowych;
- Metabolizm żelaza oraz kwasów tłuszczowych;
- Przeciwutleniacz; Wytwarzanie energii;
- Utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, tkankę łączną oraz włókna nerwowe;
- Reguluje poziom cholesterolu.
Źródła pokarmowe:
- Orzechy, warzywa strączkowe, zboża, kasza gryczana, jaja, czekolada gorzka, awokado.
Mangan (Mn)
Funkcje w organizmie:
- Prawidłowe funkcjonowanie mózgu;
- Wzrost kości;
- Ważny w procesach reprodukcji oraz prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego;
- Budowa enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe.
Źródła pokarmowe:
- Orzechy, herbata, mąka pełnoziarnista, zielone warzywa, groszek, buraki, fasola, szpinak.
Molibden (Mo)
Funkcje w organizmie:
- Przemiany metaboliczne tłuszczów i węglowodanów;
- Przyswajanie żelaza;
- Ochrona przed próchnicą zębów;
- Pomaga zapobiegać impotencji.
Źródła pokarmowe:
- Mleko, fasola, czerwona kapusta, zielone części roślin, mąka pełnoziarnista, ryż naturalny, nasiona roślin strąkowych, sery.
Jod (I)
Funkcje w organizmie:
- Kontrola temperatury
- Prawidłowe działanie tarczycy, układu nerwowego i mięśni
- Zapobiega występowaniu wola
- Spala nadmiar tłuszczu
Źródła pokarmowe:
- Sól jodowana, drożdże, morszczyn, cebula.
Fluor (F)
Funkcje w organizmie:
- Tworzy szkliwo zębów;
- Występuje w kośćcu;
- Zapobiega chorobom serca;
- Chroni przed osteoporozą i leczy ją;
- W okresie ciąży pomaga we wchłanianiu żelaza i zapobiega niedokrwistości.
Źródła pokarmowe:
- Produkty pochodzenia morskiego, czarna herbata, orzechy włoskie, soja, mleko, rośliny strączkowe, woda mineralna.
Chrom (Cr)
Funkcje w organizmie:
- Wpływa na produkcję insuliny;
- Obniża poziom cholesterolu we krwi;
- Zmniejsza łaknienie;
- Zwalcza zmęczenie;
- Opóźnia proces starzenia się.
Źródła pokarmowe:
- Orzechy, mąka pełnoziarnista, grzyby, rośliny strączkowe, szparagi, brokuły.
Selen (Se)
Funkcje w organizmie:
- Regeneracji DNA;
- Przemiana hormonów tarczycy;
- Potrzebny dla zdrowia układu odpornościowego;
- Wspomaga męska potencję i popęd seksualny;
- Wspomaga funkcje wątroby;
- Zapobiega wielu formom raka.
Źródła pokarmowe:
- Żywność pochodzenia morskiego, kukurydza, mąka pełnoziarnista, warzywa strączkowe.
Autorka: Clementine Zielińska
viola4
02.05.2017Tylko naturalne witaminy nie syntetyki w tabsach