Mniszek lekarski
Bardzo popularny mlecz to jedna z najbardziej cenionych roślin w medycynie ludowej. O jego działaniu leczniczym po raz pierwszy wspomniano w pracach arabskich lekarzy w dziesiątym i jedenastym wieku. Nazywano go wtedy dziką cykorią, a z jego korzenia produkowano kawę.
Mniszek lekarski tradycyjnie stosowany jest jako środek żółciotwórczy, wzmagający wydzielanie moczu, pobudzający przemianę materii, odtruwający i poprawiający trawienie.
Mniszek lekarski w 100 gramach zawiera:
- 9% błonnika pokarmowego,
- 19% witaminy B6,
- 20% ryboflawiny
- 58 % witaminy C,
- 338% witaminy A,
- 649% witaminy K,
- 39% żelaza
- 19% wapnia.
Odpowiednio przygotowany napar z mniszka reguluje wypróżnienia i wspomaga leczenie chorób skórnych, a także otyłości. Obniża poziom cukru we krwi, dlatego zalecany u osób z cukrzyca, oraz przy nieprawidłowej tolerancji glukozy. Liście mniszka mają także działanie przeciwmiażdżycowe. Napar z mniszka zapobiega odkładaniu złogów, kamieni żółciowych i zastojom żółci. Chroni wątrobę przed uszkodzeniem, marskością i stłuszczeniem. Herbatka z kwiatów mniszka reguluje miesiączkowanie i łagodzi napięcie przedmiesiączkowe.
Inne właściwości ma korzeń, który ma działanie prebiotyczne.
Suszone liście mniszka można kupić w formie herbaty, w sklepach zielarskich. Z kolei młode listki można zaparzać świeże, albo jeść je na surowo. Dobrze sprawdzają się z sałatkach. Działają oczyszczająco i odtruwająco na organizm. Można wykorzystywać je do detoksykacji wątroby i zmniejszyć w ten sposób skutki uboczne stosowania leków i innych obciążających wątrobę substancji, np. alkoholu. Świeże liście mniszka i korzenie zawierają cenne składniki, które są znane silne przeciwutleniacze, wzmacniają organizm i zapobiegają przeziębieniom. Są bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak potas, wapń, mangan, żelazo i magnez.
Mniszka można zbierać samodzielnie w bezpiecznych terenach, oddalonych od miasta i dróg. W przeciwnym wypadku zanieczyszczona roślina może nam zaszkodzić. Mniszka można ususzyć i przechowywać jako herbatę. Świeże listki można dodawać do sałatek, lub przygotowywać soki i koktajle owocowe z dodatkiem zielonych listków mniszka lekarskiego. Warto korzystać z darów natury, które mamy pod ręką. Warto wybrać się za miasto w poszukiwaniu roślin i ziół, z których możemy skorzystać za darmo.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0