Muffiny jaglane z żurawiną
W życiu prawie każdego malucha przychodzi moment buntu w kwestii żywienia. Co zrobić w takiej sytuacji? Nie należy załamywać rąk, lecz uciec się do podstępu. Przemycanie kasz, warzyw i owoców w posiłkach może stać się niezłą zabawą. Poniżej przepis na muffiny z kaszy jaglanej.
Kasza jaglana – królowa wśród kasz. Łatwostrawna i dobrze tolerowana przez organizm, ponieważ sama w sobie nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe i pomaga w usuwaniu wilgoci z organizmu, dlatego jej jedzenie jest bardzo ważne w trakcie infekcji. Zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka oraz mało skrobi. Wśród witamin obfituje w B1, B2, B6 oraz żelazo i miedź.
Żurawina – wspaniała w każdej formie. Źródło błonnika, witamin (C, B1, B2, B6, E) oraz minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza. Jej spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy, chorób serca, wrzodów żołądka, a w szczegolności infekcji układu moczowego.
Składniki:
- 1 szklanka mąki jaglanej (można kupić gotową lub samemu zmielić kaszę jaglaną)
- 1 szklanka mielonych ziaren słonecznika
- ½ szklanki cukru, miodu lub syropu z agawy (można pominąć)
- 2 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia
- Odrobina soli
- ¼- ½ szklanki oleju rzepakowego lub ryżowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka, wody lub soku (np. jabłkowego)
- ½ szklanki pestek dyni
- ¾ szklanki suszonej żurawiny
Suche składniki dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z rozmąconym jajkiem. Połączyć suche i mokre składniki. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć łyżką do formy na muffiny zabezpieczonej papilotkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
W wersji dla maluchów można pominąć cukier, ponieważ suszona żurawina sama w sobie jest bardzo słodka. Aby muffiny nie były gorzkie, kaszę jaglaną można podprażyć na patelni do momentu pojawienia się lekko orzechowego zapachu. Po wystygnięciu zmielić na mąkę.
Danie doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i nieskąplikowane. Dzięki papilotkom możemy zabrać smakołyki ze sobą na spacer lub wycieczkę. Zdrowa alternatywa dla przesłodzonych wypieków z białej maki glutenowej.
Zachęcam do wykorzystywania kasz w różnych wypiekach. Na początek radzę zastępować część mąki pszennej równowartością mąki jaglanej czy gryczanej. Jest to cudowna zabawa obfitująca we wspaniałe owoce w formie zdrowych posiłków dających wiele radości i satysfakcji.
Autorka: Matvijewna Grządkowska
Komentarzy: 0