Art

Naturalne sposoby na zwalczenie migreny

06.10.2014
Naturalne sposoby na zwalczenie migreny

Migrenowe bóle głowy to jeden z najczęstszych powodów dla którego sięgamy po tabletki przeciwbólowe. Częściej dotyczą kobiet w wieku od 18- 45 lat, jednak może pojawić się w każdym wieku nie tylko u kobiet. Jeśli migrena występuje regularnie przynajmniej 2 razy w miesiącu mówimy o chronicznych migrenach. Istnieje wiele leków i terapii pomagających je zwalczać. Warto jednak sprawdzić kilka naturalnych sposobów, które mogą przynieść ulgę w uciążliwym bólu głowy.

Sposoby zaczerpnięte z medycyny naturalnej mają działanie potwierdzone naukowo, mogą zredukować częstość występowania migren i dzięki temu znacznie poprawić samopoczucie.


  1. Lepiężnik to roślina mająca silne działanie zapobiegające występowaniu migreny. To bylina występująca w południowo-zachodniej Azji, Europie i północnej Afryce. Korzeń to najbardziej pożądana część, która jest skutecznym remedium na ból głowy. Wiele badań wykazało, że dzienne dawki wyciągu z korzenia lepiężnika zmniejszają częstotliwość migren mniej więcej o połowę u prawie 80% badanych.


Surowa roślina zawiera alkaloidy pirolizydynowe, które są one toksyczne dla ludzi, szkodzą szczególnie wątrobie. Nabywając produkty z lepiężnika należy się upewnić, że są oznaczone jako nie zawierające tych związków.

 


  1. Magnez to pierwiastek, jakiego zwykle brakuje osobom, u których występują migreny. Terapia nim przynosiła dobre efekty w wielu przypadkach i udowodniono jej działanie. Musi być ona jednak przeprowadzona pod kontrolą specjalisty, zarówno niedobór jak i nadmiar magnezu nie jest korzystny dla zdrowia.


 

  1. Złocień maruna to zioło, po które watro sięgnąć jeśli mamy tendencje do migreny. Od wieków ta roślina była wykorzystywana do leczenia bólu i zawrotów głowy. Napary były skutecznym lekarstwem. Teraz złocień maruna jest składnikiem wielu leków zwalczających migreny, warto sięgać też po herbatki z tego zioła.


 

  1. Korzeń imbiru ma liczne zastosowania z medycynie Ayurwedyjskiej i Chińskiej. Jest to dobre „lekarstwo” zapobiegające i łagodzące bóle głowy. Zapobiegająco działają napary z imbiru, a kiedy ból już się pojawi zaleca się umieścić kawałek imbiru pod językiem na kilka minut.


 

 


  1. Joga. Jest wiele assan- pozycji stosowanych w jodze, które są zalecane przy bólu głowy. Pomagają odprężyć nadmiernie napięte mięśnie, dodatkowo stosuje się opaskę na oczy. Odcina dostęp światła, a dodatkowo jej ciężar pomaga zmniejszyć napięcie oczu, skroni i czoła.


Odpowiednie techniki oddechowe stosowane w jodze lepiej dotleniają organizm i także przyczyniają się do zmniejszenia bólu głowy.

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Słonecznikowa pasta ze słonecznika, czyli masło maślane

05.10.2014
Słonecznikowa pasta ze słonecznika, czyli masło maślane

Wczoraj jakoś tak mnie naszło, więc zalałam pestki wodą, zostawiłam na noc i dzisiaj z samego rana na szybko przygotowałam pastę na kanapki. Wiem, że pasta ze słonecznika brzmi trochę dziwnie, ale zanim zacznie się wydziwianie - trzeba spróbować! Pasta najlepiej smakuje z pieczoną papryką, ale z racji braku piekarnika w moim "Domku na Drzewie", poradziłam sobie ze słodką sproszkowaną papryką.   Składniki:

  • 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
  • odrobina oliwy z oliwek

    Przygotowanie: Pesteczki zalewamy na noc wodą i zostawiamy do rana. Blendujemy dolewając oliwę i przyprawy aż do uzyskania pożądanej konsystencji - u mnie zawsze zostaje trochę do gryzienia... Doprawiamy solą i pietruszką - ja lubię dużo. V'olia!   Najlepiej sprawdza się na tostach - polecam!   Autorka: Zu Shamanka, Tekst pochodzi z zaprzyjaźnionego serwisu http://sojosveganos.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Zwyrodnienie stawów: spróbuj glukozaminy i chondroityny

04.10.2014
Zwyrodnienie stawów: spróbuj glukozaminy i chondroityny

Na problemy ze stawami wiele sklepów internetowych poleca glukozaminę i chondroitynę.

Obie te nazwy odstraszają, ponieważ bardziej kojarzą się z produktami chemicznymi lub niezbyt naturalnymi dodatkami. A jednak są to naturalne składniki płynu omywającego stawy, zwanego płynem maziowym.

 

Jak białko jaja


Płyn maziowy określany jest w języku francuskim przymiotnikiem „synovial”, z greckiego syn-ovial, co znaczy „jak jajo”. Ten płyn jest bowiem podobny do surowego białka jaja: lepki, przezroczysty i lekko żółtawy.

Jak już wyjaśniałem wielokrotnie, chrząstka stawowa jest żywą substancją zbudowaną z odnawiających się komórek. Wyróżnia się tym, że nie ma żadnych naczyń krwionośnych.

Jeśli nie ma krwi, nie ma też pożywienia dla komórek! Jednak natura jest doskonała. Do odżywiania komórek chrząstki wykorzystywane są składniki odżywcze znajdujące się właśnie w płynie maziowym.

Chrząstka stawowa jest nieco miękka i gąbczasta. Za każdym razem, gdy wykonujesz jakieś ruchy, w stawach następuje uciśnięcie chrząstki, a niewielka ilość płynu maziowego przenika do niej, odżywiając komórki. Dlatego chrząstka zużywa się szczególnie wtedy… gdy nie jest używana.

Gdy się nie poruszasz, płyn maziowy staje się galaretowaty. Ale kiedy się ruszasz, przybiera postać płynną, i co ważne, wzrasta jego ilość.

Rozgrzewka przed ćwiczeniami pobudza wytwarzanie płynu maziowego. To zmniejsza nacisk na stawy w trakcie ćwiczeń i obniża ryzyko urazów. Dodatkowo, im więcej płynu maziowego, tym lepsze odżywienie komórek chrząstki stawowej.

Dlatego u osób, które obawiają się artrozy (choroby zwyrodnieniowej stawów, polegającej na bolesnym zużywaniu się i destrukcji chrząstki), bardzo ważna jest aktywność fizyczna, z uprzednią staranną rozgrzewką. Zwykle jest tak, że osoby chorujące na artrozę odczuwają zmniejszenie dolegliwości, jeśli się ruszają. To może wydawać się sprzeczne, ale za chwilę przekonasz się, jakie jest tego wyjaśnienie.

 

Ruszaj się, aby odżywić chrząstkę stawową


Wróćmy do naszej glukozaminy i chondroityny. Te dwie substancje znajdują się w płynie maziowym. Kiedy się ruszasz, wnikają do chrząstki i umożliwiają wytwarzanie proteoglikanów.

Proteoglikany to kluczowe składniki komórek tkanki chrzęstnej. Pełnią rolę „pułapki na wodę” i niczym gąbki zatrzymują płyn maziowy w stawie. Im bardziej chrząstka jest zdolna zatrzymać wodę, tym lepiej jest nawodniona i tym bardziej elastyczna i giętka.

Zawartość glukozaminy i chondroityny w płynie maziowym zmniejsza się niestety wraz z wiekiem. To dlatego chrząstka może twardnieć, trzeszczeć i wywoływać ból.

Badania wykazały, że w czasie zażywania tych suplementów, czyli chondroityny i glukozaminy, stwierdza się ich obecność w płynie maziowym.

W badaniu przeprowadzonym w 2007 r. w USA wykazano, że glukozamina jest naturalnym suplementem najpowszechniej stosowanym, zaraz za omega-3 (ekstrakt z oleju rybnego). Wśród osób zażywających suplementy niemal 20% zażywa glukozaminę.

Jednak trwają intensywne dyskusje na temat rzeczywistej skuteczności tych produktów.

 

Skuteczne na bóle „umiarkowane do silnych”


Skuteczność tych produktów jest przedmiotem sporu. W dużym badaniu o nazwie Glucosamine/chondroitin Arthritis Intervention Trial (GAIT), przeprowadzonym w 16 ośrodkach na terenie Stanów Zjednoczonych i opublikowanym w „New England Journal of Medicine”wykazano, że przyjmowanie tych substancji nie spowodowało znaczącego zmniejszenia objawów artrozy u 1600 pacjentów.

Jednakże, szczegółowa analiza jednej podgrupy badawczej złożonej z pacjentów cierpiących na bóle umiarkowane do silnych, wykazała, że połączenie glukozaminy i chondroityny dało znaczące zmniejszenie objawów choroby zwyrodnieniowej.

Co więcej, według bardzo popularnego francuskiego portalu Passeport-Santé, badania kliniczne wykazały, że:


  • glukozamina umożliwia również zahamowanie rozwoju choroby zwyrodnieniowej;

  • chondroityna jest skuteczna w redukcji bólu związanego ze zwyrodnieniem oraz spowalnia rozwój choroby. Sprzyja odbudowie chrząstki i pozwala na częściowe zahamowanie działania hialuronidazy, enzymu odpowiedzialnego za niszczenie chrząstki1.


Zaleca się zażywanie 1500 mg siarczanu glukozaminy, w jednej lub w kilku dawkach, podczas posiłku, oraz 800 mg do 1200 mg chondroityny dziennie, w jednej lub w kilku dawkach. Aby odczuć pełne działanie tych produktów, potrzeba od 2 do 8 tygodni.

 

Działanie przeciwstarzeniowe


Taka kuracja może dodatkowo przynieść jeszcze jedną nieoczekiwaną korzyść.

Według badania opublikowanego w „Nature Communications” w kwietniu 2014 r., glukozamina daje efekty podobne do stosowania diety ubogiej w węglowodany i wydłuża średnią oczekiwaną długość życia o 10% u myszy2. Ta nowina spotkała się z entuzjazmem w sieci i jeden z portali zatytułował ją „Glukozamina, nowe źródło młodości?”:

Dłuższe życie dzięki suplementowi diety, który jest dostępny dla każdego, to może być możliwe dzięki glukozaminie! Szwajcarscy i niemieccy naukowcy publikują w Nature Communications obiecujące wyniki, jakie otrzymali, badając ten składnik na nicieniach Caenorhabditis elegans oraz na myszach w zaawansowanym wieku.3

Warto zauważyć, że glukozamina i chondroityna są uznawane przez instytucje zdrowia publicznego za produkty bezpieczne. Zaobserwowane skutki uboczne występują rzadko i są łagodne (mdłości).

Niektóre produkty zawierające glukozaminę są wytwarzane na bazie skorupiaków. Osoby uczulone na skorupiaki muszą więc unikać takich produktów.

****************

Artykuł pochodzi z newslettera Poczta Zdrowia, przekazującego najnowsze, potwierdzone badaniami naukowymi, informacje o naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom. Można go  bezpłatnie  zaprenumerować na stronie www.PocztaZdrowia.pl

 

Źródła:

1. Arthrose: 5 méthodesnaturelles pour apaiser la douleur http://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers
/DossierComplexe.aspx?doc=arthrose-5-methodes-naturelles-apaiser-
douleur-la-glucosamine-et-la-chondroitine

2. Sandra Weimer, Josephine Priebs, Doreen Kuhlow, Marco Groth, Steffen Priebe, Johannes Mansfeld, Troy L. Merry, SébastienDubuis, BeateLaube, Andreas F. Pfeiffer, Tim J. Schulz, ReinhardGuthke, Matthias Platzer, Nicola Zamboni, Kim Zarse& Michael Ristow. D-Glucosamine supplementation extends life span of nematodes and of ageing mice. Nature Communications. 2014 Apr 8;5:3563. doi:10.1038/ncomms4563

3. La glucosamine, nouvelle fontaine de Jouvence?

http://www.lanutrition.fr/les-news/la-glucosamine-nouvelle-fontaine-de-jouvence.html

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się