Art

Nie daj się modzie na diety

27.07.2016
Nie daj się modzie na diety

Co roku w okresie wiosennym robi się moda na nowe diety cud. Wiele kobiet przed wakacjami stara się zrzucić zbędne kilogramy i szuka najlepszych dla siebie rozwiązań. Jest to najgorsze możliwe wyjście. Szybka utrata wagi nie prowadzi do niczego dobrego. Najczęściej prowadzi do efektu jojo i powrotu zrzuconych kilogramów z nadwyżką. Zdecydowanie lepiej postawić na zdrową i wolniejszą redukcję, za to z trwałym rezultatem. To o wiele lepsza wizja, zatem do dzieła. Trendy dietetyczne promują różne produkty spożywcze, które są aktualnie na topie. Dietę jednak należy zamienić na zdrowe i racjonalne odżywianie, połączone z aktywnością fizyczną. To jedyna droga do zdrowia. Odżywianie oparte na prostych i nisko przetworzonych produktach jest najlepszym rozwiązaniem. Nie należy ograniczać spożywanie warzyw i owoców, a także pełnych ziaren. Trwała zmiana nawyków to najlepsze rozwiązanie. Pozwoli to nie tylko pozbyć się zbędnych kilogramów, ale także odzyskać energię i dobre samopoczucie.

Poszerzaj wiedzę i poznaj nowe smaki

Na początku jedzenie i przygotowanie posiłków może być czasochłonne, zwłaszcza jeśli wcześniej dieta była uboga w warzywa. Teraz to one powinny być podstawą domowego menu. Jest bardzo wiele możliwości, które będziesz stopniowo odkrywać. Możesz inspirować się kuchnia wegetariańską i wegańską, która proponuje wiele ciekawych rozwiązań. Dieta roślinna jest bardzo różnorodna i urozmaicona. Dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Zdziwisz się ile zdrowych deserów możesz przygotować na bazie owoców. Każdego dnia powinności spożywać minimum 400-700 g warzyw i owoców, w kilku porcjach. Zapewni na to dużą dawkę witamin i minerałów, a także antyoksydantów.

Nie zapominaj o wodzie

Codziennie wypijaj około 1,5 litra płynów w postaci wody i herbat ziołowych. Duża ilość błonnika zawarta w warzywach, owocach i pełnych ziarnach sprawia, że do prawidłowego funkcjonowanie przewód pokarmowy potrzebuje więcej wody. Butelkę z wodą warto mieć zawsze przy sobie. Wyeliminowanie szkodliwych tłuszczów trans i przetworzonego cukru sprawi, że od razu poczujesz się lepiej. Na co dzień staraj się unikać tłuszczów, to one są główną przyczyną przybieranie na wadze. Największą sytość zyskasz dzięki zdrowym węglowodanom w połączeniu z warzywami. Na obiad postaw na ziemniaki, ryż czy kaszę z dodatkiem ulubionych warzyw. Dbaj także o podanie posiłków. Jedz do syta, dzięki małej kaloryczności nie musisz ograniczać spożycia warzyw. Trać na wadze i ciesz się kolorowymi sycącymi posiłkami.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Kwas fitynowy

26.07.2016
Kwas fitynowy

Zdrowe odżywianie wymaga ciągłego poszerzania wiedzy i śledzenia najnowszych doniesień. Chcąc dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników trzeba wiedzieć kiedy są najlepiej przyswajane i czy obróbka termiczna powoduje duże straty. To co dostarczamy sobie z pożywieniem ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Jednak z problematycznych składników jest między innymi kwas fitynowy. Służy on roślinom do magazynowania fosforu, wspomaga proces kiełkowania i wzrostu rośliny. Jest on obecny głównie z zbożach oraz roślinach strączkowych. To bardzo ważny składnik pokarmowy, który ma za zadanie wiązanie minerałów takich jak- cynk, magnez, wapń, żelazo i inne ważne pierwiastki. Razem z nimi tworzy fityniany (sole). Kwas fitynowy blokuje też pepsynę, czyli enzym odpowiedzialny za trawienie białek, a także amylazę, która jest niezbędna do przetwarzania skrobi i cukier. Niekorzystne działanie tego kwasu wzbudza wiele kontrowersji, ponieważ znajduje się w wielu produktach zbożowych, często wybieranych przez konsumentów.

Czy trzeba ograniczać jego spożycie?

Jedzenie pełnoziarnistych zbóż ma wiele korzyści zdrowotnych, jednak należy spożywać je z umiarem. Nie zaleca się dużych dawek surowych ziaren np. w postaci otrąb pszennych. Jest też wiele form obróbki termicznej, które pozwalają niwelować działanie kwasu, to między innymi mielenia, moczenie, kiełkowanie, gotowanie czy fermentacja.

Jak przygotować rośliny strączkowe?

Pzed gotowaniem trzeba moczyć je w wodzie o temperaturze pokojowej, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny lub octu jabłkowego, które zmniejszają negatywne działanie fitynianów. Po namoczeniu można je ugotować, albo skiełkować. Woda, w które moczymy strączki musi być wylana, gotujemy je zawsze w świeżej wodzie. Kwasu fitynowego ciężko uniknąć, dlatego nie należy mieć zbyt dużych obaw. Ma także pozytywne strony, wiąże metale ciężkie, jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwnowotworowo. Zdrowy organizm z zadbaną florą jelitową jest sobie w stanie z nim poradzić. Ograniczyć jego spożycie powinny dzieci, kobiety w ciąży, a także osoby po 60 roku życia.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Okno anaboliczne

25.07.2016
Okno anaboliczne

Termin ważny dla każdej trenującej osoby, która chce osiągać lepsze wyniki i dobrze zadbać o regeneracje po treningu. Okno anaboliczne określa stan organizmu po wysiłku fizycznym. W czasie intensywnego treningu w organizmie zachodzi wiele procesów. Gwałtownie spada poziom glukozy we krwi, co jest przyczyną uwalniania większej ilości kortyzolu, hormony stresu, przed nadnercza. Następuje utrata wody oraz cennych elektrolitów. W mięśniach natomiast zachodzą procesy kataboliczne (rozpadu), przy których wykorzystywane są zapasy glikogenu mięśniowego. Wszystko to sprawia, że bardzo istotny jest dla sportowca, czy osoby aktywnej posiłek po treningowy. Powinien być zjedzony nie później niż 1, 5 godziny po zakończonym treningu. Najczęściej jest to przekąska lub koktajl, który powinien dostarczyć niezbędnych składników odżywczych do regeneracji. Przekąski po treningowe można dobierać do swoich upodobań smakowych i najlepiej przygotować je wcześniej, żeby o nich nie zapomnieć.

Jakie przekąski są najlepsze?

Najwalniejsze jest dostarczenie węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym. To pomoże wrócić organizmowi do równowagi i pomoże odbudować zapas glikogenu mięśniowego. Słodkie przekąski jak batony zbożowe, koktajle owocowe czy daktyle pomogą obniżyć poziom kortyzolu i reguluje poziom insuliny. Wszystkie przekąski najlepiej przygotowywać samodzielnie z użyciem zdrowych zamienników cukru, batony sklepowe często mają go bardzo dużo w składzie. Cukier nie jest sprzymierzeńcem organizmu i zdrowego stylu życia.

Okno anaboliczne, jak to działa?

To czas po treningu, kiedy organizm przetwarza jedzenie inaczej. Potrzebuje regeneracji i dostarczenie budulca. Dlatego po przekąsce, kolejnym posiłkiem powinno być wartościowe białko, z minimalną ilością tłuszczu. Dobrze sprawdzą się tu rośliny strączkowe np. z ryżem czy ziemniakami. Poza odpowiednim posiłkiem należy też pamiętać o uzupełnianiu płynów u elektrolitów. Wykorzystanie okna anabolicznego w odpowiedni sposób pomoże w poprawie formy fizyczne, a także wspomoże budowę masy mięśniowej.   Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się