O kaszy jaglanej słów kilka
Tak naprawdę zanim nie zostałam Weganką nie jadłam kaszy jaglanej. Być może mijałam ją codziennie na półce w sklepie robiąc zakupy, ale nigdy nie zatrzymałam się przy niej na dłużej. Tak oto działają nawyki żywieniowe. U mnie w domu kaszy jaglanej się nie jadło, w związku z tym nie miałam nawet pojęcia o tym jak bardzo jest zdrowa. Kasza jaglana ma zbawienny wpływ na Nasze zdrowie. A dlaczego? Ano dlatego, że ma działanie zasadotwórcze. Większość tego, czym się raczymy (między innymi mięso,jaja, mleko, przetwory mleczne, pieczywo,cukier,słodycze,kawa,czarna herbata) mają działnie kwasotwórcze. Dodatkowo palenie papierosów, spożywanie alkoholu i stres. Jeżeli dla przeciwwagi nie będziemy dostarczać Naszemu organizmowi czynników neutralizujących to organizm traci tzw. równowagę kwasowo-zasadową. Lista dolegliwości spowodowanych przez zakwaszenie organizmu jest po-ra-ża-ją-ca! Na pierwszym miejscu oczywiście znajdują się wszelkiej maści nowotwory. Tak, Moi Drodzy. Przyczyną choroby nowotworowej jest tak zwana kwasica metaboliczna. Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w wykładzie zorganizowanym przez lekarzy z Instytutu Chemioterapii w Warszawie, na którym Pani Profesor opowiadała o czynnikach powstawania choroby. Około 90% wszystkich czynników stanowią tak zwane przyczyny dietopochodne - 90% !!! Lista dolegliwości jest jednak dłuższa. Ja byłam przerażona kiedy okazało się, że poza chorobami ciała zakwaszenie może być chociażby przyczyną depresji! grzybica jelit zaparcia problemy trawienne biały nalot na języku wzdęcia uczucie pełności zapalenie pęcherzyka żółciowego dna moczanowa (odkładanie się kwasu moczowego) bóle mięśni (kwas mlekowy) ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa osteoporoza zapalenie stawów reumatyzm próchnica parodontoza zakażenia grzybicze trądzik/problemy z cerą/cellulitis nadwaga cukrzyca kamienie nerkowe podwyższony poziom cholesterolu nadciśnienie przedwczesne zwapnienie choroby naczyń krwionosnych nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg zawroty głowy migreny zawał serca depresja zaburzenia snu problemy z koncentracją mała odporność niezdolność do radzenia sobie ze stresem szybkie męczenie się obniżone libido Czy nie brzmi to strasznie? Jak zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu? Oczywiście poprzez zrobienie badań laboratoryjnych krwi. Prawidłowe Ph waha się pomiędzy 7,35 a 7,45. Warto zaznaczyć, że przy Ph równym 6,95 następuje śpiączka cukrzycowa, a Ph oscylujące w okolicach 7,7 może być przyczyną drgawek tężyczkowych. Im bardziej zakwaszony organizm tym niższe Ph. To chyba wystarczający powód do tego, żeby zacząć zastanawiać się nad zrównoważoną dietą. Tym bardziej, że to dopiero początek długiej listy. Jeżeli nie mamy czasu na zrobienie badań, jednym z takich sygnałów ostrzegawczych, że w organizmie nie dzieje się najlepiej jest pojawienie się białego nalotu na języku. Pokarmy mające działanie alkalizujące poza wspomnianą kaszą jaglaną :) Do tej listy należą prawie wszystkie warzywa takie jak kiełki ogórek warzywa morskie kalafior natka pietruszki pomidory awokado fasolka szparagowa fasola szpinak szczaw czosnek seler naciowy kapusta sałata papryka brokuły rukola buraki rzodkiew imbir Warzywa lekko zasadowe, tj neutralne dla organizmu to brukselka groszek szparagi karczochy cukinia rabarbar por rzeżucha szczypior kalarepa No i tak, zaczęło się od kaszy jaglenaj a skończyło na.. ale do kaszy jeszcze wrócę. Autorka: Zu Shamanka, Tekst pochodzi z zaprzyjaźnionego serwisu http://sojosveganos.blogspot.com/
Komentarzy: 0