Piękna cera na wiosnę
O ładną skórę zadbamy przede wszystkim od wewnątrz. Pielęgnacja i nakładane kosmetyki także są istotne, jednak bez prawidłowo skomponowanej diety i odpowiedniej ilości wody nie będą tak skuteczne. Sposób odżywiania, ilość wypijanej kawy czy alkoholu zostawia ślady na skórze. Można pozwolić sonie na wszystko, byle z umiarem. Często kobiety nie zastanawiają się nad tym jaki wpływ na wygląd mają używki czy inne elementy diety. Warto być tego świadomym.
Czego unikać?
Cukier
Zdecydowanie pogarsza stan skóry, nadmiar cukru wpływa także na szybsze starzenie się skóry. Najlepiej zrezygnować ze słodzenia, kolorowych gazowanych napojów, słodyczy i czekolady. Można pozwalać sobie na nie sporadycznie 1-2 razy w tygodniu. Dzięki odstawieniu szybko zobaczysz poprawę kondycji skóry.
Żywność przetworzona
Zawiera bardzo dużą ilość soli, barwników, konserwantów i wielu innych szkodliwych substancji. Jedzone każdego dnia wpływają na pogorszenie stanu skóry, ale też zdrowia. Staraj się gotować proste, domowe posiłki, dzięki temu będziesz czuć się znacznie lepiej.
Tłuszcze trans
Tłuszcze utwardzone, nie dostarczają organizmowi składników odżywczych, jedynie wiele pustych kalorii. Staraj się unikać smażenia, jedzenie dużej ilości serów. Postaw na zdrowe tłuszcze- awokado, oliwa z oliwek czy olej z awokado. Oleje spożywaj na zimno, bez obróbki termicznej nie są szkodliwe dla organizmu.
Alkohol i inne używki
Kawa, czarna herbata, alkohol zakwaszają organizm. Kawa i herbata dodatkowo utrudnia wchłanianie żelaza. Możesz wypijać jedną kawę dziennie, herbatę zastąp ziołowymi.
Sprzymierzeńcy zdrowej skóry
Warzywa i owoce
Jedz kilka porcji dziennie.Dodawaj je do posiłków i jedz jako przekąskę. Mają działanie zasadotwórcze, zawierają sporo wody, które nawadnia organizm. Są lekko strawne, pełne witamin i minerałów, które zapewnią piękną skórę.
Zielone liście
Sałata, szpinak, jarmuż, roszponka to tylko niektóre z cennych zielonych roślin. Zawierają dużą ilość chlorofilu, który odżywa i oczyszcza skórę. Dodawanie surowych liści do posiłków bardzo podnosi ich wartość.
Kiełki
To skarbnika witamin i większości pierwiastków. Kiełkowanie w domu jest bardzo proste. Co kilka dni warto zmieniać nasiona, żeby dostarczać sobie inne składniki mineralne. Można kiełkować słonecznik, kaszę gryczaną czy jaglaną, lucernę, kiełki brokuła. Możliwości jest bardzo wiele.
Woda
To najważniejszy element. Wypijanie 2 litrów wody każdego dnia znacznie poprawia funkcjonowanie całego organizmu. Pozwala to na usuwanie gromadzących się toksyn i zmniejsza zakwaszenie. Zawsze miej przy sobie butelkę z wodą. Daria Występek
Komentarzy: 0