Pigwa
To owoc szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym ze względu na swoje lecznicze właściwości. Zawiera dużą dawkę naturalnie występującej witaminy C, która działa wzmacniająco na organizm i układ odpornościowy. Zawiera też cenne skalniki odżywcze, które przeciwdziałają przeziębieniom. Pigwa to popularny owoc rosnący w Polsce, dojrzewa jesienią i można ją spotkać w wielu sadach oraz ogrodach. Małe owoce przypominają jabłka czy gruszki. Nie nadają się do jedzenia na surowo, pigwa jest bardzo twarda i kwaśna w smaku. Z tego powodu jest idealną bazą do robienia przetworów, można przygotować z niej dżemy, powidła, miody, nalewki, soki, powidła, a także wina.
Pigwa słynie z właściwości wzmacniających układ odpornościowy, dlatego jest zalecana w okresie wzmożonych zachorowań. Zawiera sporą dawkę witaminy C, około 15 mg na 100 gram. Znajdziemy w niej także witaminy z grupy B, cenne związki mineralne- potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor i magnez, które także pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Sok w pigwy zalecany jest przy przeziębieniu, pomaga złagodzić kaszel i działa wykrztuśnie.
Owoce pigwy są lekarstwem na poprawę przemiany materii, dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Działa także wzmacniająco na wątrobę, dlatego często jest zalecana osobom stosującym duże ilości leków. Nie tylko owoce mogą być przetwarzane, lecznicze właściwości mają także nasiona pigwy.Na ich bazie można przygotować napar lub macerat. Mogą być pomocne przy zgadze, refluksie czy niestrawności. Są także zalecane przy nieżycie jelit i żołądka.
Pestki pigwy od wieków były używane w medycynie ludowej jako naturalny lek na poprawę apetytu. Obecnie najczęściej na ich bazie przygotowuje się nalewkę lub herbatę zdrowotną. Pomysłów na wykorzystanie pigwy jest wiele, warto wykorzystać ten sezonowy owoc. Przyda się w walce w obniżoną odpornością. To o wiele lepsza alternatywa dla aptecznych suplementów. Zdecydowanie najlepiej na organizm działają naturalne metody, które stosowane są od stuleci w medycynie ludowej. Kompoty, soki czy konfitury z pigwy będą nie tylko zdrowym dodatkiem do posiłków, ale tez naturalnym lekarstwem.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0