Art

Podsumowanie konferencji z okazji startu HaloDoktorze.pl

02.04.2014
Podsumowanie konferencji z okazji startu HaloDoktorze.pl

Fot.by:  tomekpikula.com

Dokładnie dwa tygodnie temu wystartował serwis HaloDoktorze.pl    

O starcie informowaliśmy w notatce z 19 marca: "Szukasz lekarza? Wystarczy wybrać HaloDoktorze.pl"    

O specjalnie na tę okazję przygotowanym raporcie, który wskazuje na to, że Polacy przestali być już biernymi klientami służby zdrowia, a stali się aktywnymi konsumentami, pisaliśmy w publikacji Raport Pacjent 2.0. Teraz nadszedł czas na podsumowanie samego wydarzenia, jakim była konferencja z okazji startu serwisu.  

Frekwencja była spora, przybyło wielu dziennikarzy i zaproszonych gości. Całość wypadła bardzo dobrze, a podsumowanie znajduje się w krótkim filmie.

Co ciekawe w mediach pojawiło się sporo publikacji na temat startu serwisu HaloDoktorze.pl. Napisali o nas min."Rzeczpospolita", "Puls Biznesu", "Dziennik Gazeta Prawna", "Polityka", a także inne tytuły. Relacje pojawiły się w radiu, ciekawy program wyemitowało min. Radio Kolor oraz TOK FM

Co ważne najwięcej publikacji trafiło do internetu. Najciekawsze z nich prezentujemy poniżej, chociaż to jedynie niewielka część.
 
Puls Biznesu:
 
Onet:
 
Spidersweb:
 
Mamstartup:
 
Mambiznes:
 
 
 
Computerworld:
 
TOK FM:
 

Już niebawem kolejne informacje, gdyż tak jak zostało to ujęte w filmie "nie spoczywamy na laurach". Poniżej przedstawiamy krótką fotorelację z wydarzenia.

 

 

Fot. Magda Pawluk

 

Dodaj komentarz


Komentarzy: 0

Art

Błędy najczęściej popełaniane przez biegaczy

13.09.2016
Błędy najczęściej popełaniane przez biegaczy

Bieganie staje się coraz popularniejsze. Z miesiąca na miesiąc przybywa biegaczy, a biegu uliczne cieszę się ogromnym powodzeniem. Bieganie to bardzo dobry sport, który poprawia wydolność i pomaga utrzymać ciało w formie. Daje dużo satysfakcji i zadowolenia z siebie. Regularne treningi z czasem stają się zdrowym uzależnieniem, a ciało domaga się odpowiedniej dawki ruchu.

Wiele osób powiela błędy, które mogą przyczyniać się do kontuzji, albo po dłuższym czasie zniechęcić do biegania. Sprawdź co warto zmienić, żeby cieszyć się bieganiem jak najdłużej.

Zmiana podłoża

Ciągłe bieganie po asfalcie na dłuższą metę obciąża stawy i zmieszają efektywność biegu. Warto urozmaicać trasy i biegać po zróżnicowanym terenie. Dzięki miękkiemu podłożu dasz odpocząć stawom i zmniejszysz ryzyko wystąpienia kontuzji. Leśne ścieżki pomogą też wyostrzyć koncentrację i sprawią że bardziej skupisz się w nowym terenie.

Biegaj systematycznie

Brak regularności treningów to ogromny problem. Kiedy bieganie będzie rutyną o wiele łatwiej będzie ci polepszać swoje wyniki. Twoje minimum powinno wynosić 3 treningi tygodniowo. W ten sposób ciało będzie gotowe do stopniowego zwiększania ilości pokonywanych kilometrów. Nawet krótki trening jest lepszy od zostania w domu.

Rozgrzej mięśnie przed biegiem

Pomijanie ćwiczeń rozgrzewających do duży błąd, brak przygotowania naraża ciało na kontuzje. Poświęć 5 minut na przygotowanie ciała do wysiłku. Wykonaj kilka krążeń ramion, stawów skokowych i zacznij bieg spokojnym truchtem. Dzięki temu przygotujesz mięśnie i dasz im czas do przystosowania się do ruchu.

Dieta

Dieta biegacza powinna być zdrowa i bogata w składniki odżywcze. Dzięki temu organizm będzie mógł szybciej si,e regenerować. Po treningu kluczowe jest uzupełnienie zapasu glikogenu mięśniowego. Najlepiej do tego nadają się dojrzałe banany lub świeże daktyle. Możesz też postawić na inne świeża lub suszone owoce. W przypadku tych drugich zwróć uwagę na skład, nie powinny zawierać szkodliwej dla zdrowia siarki.

Rozciągnij się po biegu

Stretching jest bardzo ważną częścią treningu. Należy rozciągać się zaraz po treningu. Zapobiega to przykurczom mięśniowym, bieganie działa wzmacniająco na mięśnie, ale też z czasem może je skracać. Brak rozciągania może być tez przyczyną uporczywych skurczów, a nawet kontuzji. Warto poświęcić 10 minut na dokładne rozciągnięcie mięśni, a raz w tygodniu poświęcić na to więcej czasu.

 

Daria Występek

 

Dodaj komentarz


Komentarzy: 0

Art

Czego nie wiesz o prewencji osteoporozy i miażdżycy? Co łączy te dwie choroby?

31.08.2015
Czego nie wiesz o prewencji osteoporozy i miażdżycy? Co łączy te dwie choroby?
Osteoporoza, to ubytek masy kostnej. Miażdżyca jest choroba powodującą "zatykanie się" naczyń krwionośnych, mogącą doprowadzić do niedokrwienia narządów, bądź kończyn.

Co łączy te dwie choroby? Wapń. 

Aby nie doszło do osteoporozy powinniśmy spożywać wystarczającą ilość wapnia w diecie umożliwić mu wbudowanie się do kośćca.
Blaszki miażdżycowe w dużej mierze zbudowane są z wapnia, są one bardzo twarde. Z najnowszych badań wiadomo, że to nie cholesterol jest głównym czynnikiem powstawania blaszek miażdżycowych, ale stan zapalny w obrębie naczyń krwionośnych (homocysteina, zbyt duże ilości omega 6) oraz brak białka osteoklacyny (o tym niżej).
.
Co się dzieje, gdy spożywamy za mało wapnia?
  • zaburzenia wzrostu kośćca u dzieci u młodzieży:
  • zaburzenia masy, siły i stabilizacji kośćca, które ma miejsce nawet do 35 roku życia
  • zmniejsza się masa kostna, kościec bardziej podatny na osteoporozę i złamania
  • zaburzenia wydzielania hormonów oraz enzymów
  • Wapń bierze również udział w skurczu mięśni szkieletowych, gładkich i mięśnia sercowego, dlatego jest tak istotny dla osób ćwiczących.
Przyswajalność wapnia z diety zależy od:
  • ilości wapnia w diecie i jego tzw. biodostępności
  • stosunku wapnia do fosfory powinien być w diecie 1:1 - najlepiej ustali to dietetyk, jeśli - fosforu będzie za dużo, wówczas obniża on wchłanialność wapnia
  • aktualnego zapotrzebowania organizmu (wiek, niedobory)
  • ilości witaminy D oraz C
  • obecności w diecie substancji blokujących przyswajanie wapnia
  • obecności witaminy K2 (o tym niżej)
Co blokuje wchłanialność wapnia?:
  • szczawiany – obecne w liściach wielu roślin – np. szczaw, botwinka, itp.
  • fityniany - obecne w niektórych przetworach zbożowych z pełnego przemiału (płatki owsiane, jęczmienne, mąka żytnia, itp.) oraz w roślinach strączkowych
  • niestrawny błonnik zawierający tzw. celulozy, hemicelulozy, ligniny, itp. (fasola, groch, nasiona lnu, otręby pszenne, itp.
  • nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie
  • nadmiar białka zwierzęcego
  • zbyt duża ilość sodu w diecie (sól)
oraz:
  • mocna kawa, herbata
  • alkohol
  • antybiotyki
  • środki uspokajające
  • środki antykoncepcyjne
Biodostępność wapnia w suplementach: Najlepsze są związki wapnia ze słabymi kwasami organicznymi, chelaty, mleczany, glukoniany, cytryniany, laktoniany. A jeśli chodzi o najlepszą biodostępność w pożywieniu to jest ona z mleka i jego przetworów (mleczany i laktoniany), (choć badania na ten temat są w tej chwili niepewne). Wyjątkiem są osoby źle tolerujące laktozę oraz białka mleka. Jest to dość szeroka grupa ludzi. Coraz częściej występują nietolerancje na białka mleka, ale rośliny również są źródłem wapnia. np. mak,  sezam, migdały, jarmuż, słonecznik. Aby zwiększyć wchłanianie wapnia należy suplementować witaminę D3. W naszej szerokości geograficznej każdy od minimum września do maja. I na koniec: JEDNA Z NAJWAŻNIEJSZYCH RZECZY! Aby wapń został wbudowany do kości i zębów, potrzebna jest nam witamina K2 (jest to inna witamina od tej, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi). Witamina K2 bierze udział w tworzeniu białek (osteoklacyna i MPG), które "zabierają" wapń z naczyń krwionośnych i stawów i "wtłaczają do kości". Dzięki temu mamy mniejsze uwapnienie tętnic oraz stawów. Gdzie znajduje się witamina K2? W mięsie (organicznym), żółtku jaja, maśle (organicznym), wątrobie, twardych serach. Przyjmując witaminę D, która zwiększa wchłanianie wapnia powinno się również suplementować witaminę K2 (chemicznie najlepiej przyswajalna forma to K2Mk7).
 
.
ewa trusewicz
.
       Ewa Trusewicz
.
 

Dodaj komentarz


Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się