Art

Popraw pamięć

25.04.2017
Popraw pamięć

Pamięć wcale nie musi pogarszać się wraz z wiekiem. To prawda, że z wiekiem spadają funkcje poznawcze, ale osoby które dbają o swój umysł i ciągle uczą się nowych rzeczy, zdobywają wiedzę i mają w sobie ciekawość świata cieszą się lepszą pamięcią. To bardzo pozytywne odkrycie może zmotywować do stymulowania się i zachowania sprawnego umysłu do późnej starości.

 

Mózg - centrum dowodzenia

Komórki mózgowe mają zdolność regeneracji, trzeba stworzyć im do tego odpowiednie warunki. Niezbędne jest ćwiczenie mózgu, dbać o ogólną formę i nie zatruwać się toksynami. Zdrowe ciało jest niezbędne do zachowania ogólnej sprawności, dlatego trzeba o nie dbać. Uczenie się nowych rzeczy czy zdobywanie wiedzy czy rozwijanie sfery fizycznej jest stymulujące i usprawnia rozwój komórek mózgowych.

 

Co sprzyja komórkom mózgowym?

Relaks jest konieczny dla dobrego funkcjonowania. Niezbędny jest odpowiednio długi sen, prawidłowe odżywianie i ćwiczenia które usprawnią logiczne myślenie czy polepszą pamięć. Zasmakuj mózg nowymi pomysłami, próbuj nowych rzeczy. Rozwiązuj krzyżówki, czytaj książki, wymyśl niecodzienny sposób na zwykła czynności. Zmieniaj ścieżki którymi chodzisz, odwiedzaj nowe miejsca, nie przewiązuj się do codziennych rytuałów. Otwórz się na nowe, nieznane smaki, zapachy, wyprawy. Życie może być zaskakujące, warto tego doświadczyć.

Spróbuj zapamiętać wiersz, nauczyć się nowych wyrazów, może w tym pomóc słownik wyrazów bliskoznacznych. Możliwości jest bardzo wiele, wszystko zależy od pomysłowości i chęci.

 

Dieta na lepszą pamięć

Dieta powinna być lekkostrawna, w dużej mierze oparta na warzywach, owocach i nie przetworzonej żywności. Składniki odżywcze zawarte w tych produktach są niezbędne dla zachowania zdrowego umysłu. Dzięki temu procesy regeneracyjne będą przebiegały sprawniej.

Negatywny wpływ ma długotrwały stres, napięcie emocjonalne, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, a także dieta uboga w witaminy i składniki mineralne. Eliminacja tych czynników powinna być twoim priorytetem, jeśli chcesz zachować sprawny umysł na całe życie.

 

Daria Występek

 

Dodaj komentarz


Komentarzy: 1

Jaga

25.04.2017

fajny artykuł, dzięki, przekaże "starszyźnie" w rodzinie :)

Art

O czym warto wiedzieć korzystając z sauny?

24.04.2017
O czym warto wiedzieć korzystając z sauny?

Sauna, to miejsce gdzie ciało poddaje się działaniom wysokich temperatur. Zazwyczaj przebywa się w niej do kilkunastu minut. Osoby będące w saunie najczęściej mają na sobie tylko ręcznik zakrywający części intymne. Wyróżnia się kilka rodzajów sauny: parowa, sucha, mokra oraz na podczerwień.

Sauna swoją popularność zawdzięcza zaletom zdrowotnym. Korzystanie z niej pozytywnie wpływa na pozbywanie się różnych dolegliwości i schorzeń. Stwierdza się też, że zbawiennie działa na organizm hamując procesy starzenia. Cała tajemnica pozytywnego oddziaływania sauny tkwi w stosowaniu procesów naprzemiennego przegrzewania ciała oraz jego schładzania. Dzięki temu organizm hartuje się, gdyż nagle musi sobie poradzić z różnymi temperaturami. To powoduje wzrost odporności. Korzystanie z sauny jest też znakomitym sposobem na poprawę krążenia. Podczas pocenia się ciało zostaje oczyszczone z toksyn, co pozytywnie wpływa na wszystkie tkanki.

Warto jednak zdać sobie sprawę, że są takie momenty w naszym życiu, kiedy nie powinniśmy korzystać z uroków sauny. Dotyczy to osób z przeziębieniem, które mogą jeszcze bardziej się rozchorować. Z sauny nie powinny też korzystać osoby uskarżające się na choroby serca i z niewydolnością krążenia, gdyż wysokie temperatury tam panujące mogą być przyczyną omdlenia, a nawet udaru. Pobyt w saunie ma wzmóc odporność, jednak te osoby, które w danym momencie narzekają na osłabienie organizmu, również nie powinny korzystać z jej uroków, gdyż doprowadzą do jeszcze większego wyczerpania. Dlatego kobiety w okresie menstruacji oraz podczas ciąży, także nie powinny narażać się na dodatkowe przeciążenia i poddawanie ciał wysokim temperaturom.

Istotną kwestia jest też przestrzeganie kilku podstawowych zasad. Ważne jest, aby nie przesadzać z korzystaniem z sauny. Jeden raz w tygodniu zupełnie wystarczy, większa ilość może doprowadzić do osłabienia organizmu i w konsekwencji różnych dolegliwości oraz schorzeń. Przebywaj w saunie ok. 10 minut. Korzystając z niej lepiej jest nie być pod wpływem alkoholu, ani głodnym, ale też nie objedzonym. Warto także mieć suchą skórę, co spowoduje efektywniejsze wydalanie potu z organizmu. Po wyjściu z sauny dobrze jest wziąć naprzemienny raz zimny, a raz gorący prysznic oraz dać odpocząć organizmowi i przez ok. jedną godzinę nie narażać go na wysiłek i przeciążenia.

 

Jarosław Cieśla

 

Dodaj komentarz


Komentarzy: 1

koja

25.04.2017

Ja kiedyś byłam chyba z 30 minut, myślałam że zasłabnę:-) trzeba uważać

Art

Zdrowe kiszonki

23.04.2017
Zdrowe kiszonki

Kiszonki to jeden z najzdrowszych pokarmów, fermentowane warzywa i owoce, mają dużą gęstość odżywczą. Oznacza to, że nawet w niewielkiej ilości zawierają sporo składników mineralnych i witamin. Kisić można prawie wszystko, chociaż cięgla najpopularniejsza jest kiszona kapusta i ogórki. Kiszenie wymaga wprawy, ale nie jest to skomplikowany proces. Są zalecane z diecie przez cały rok, szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań. Wzmacniają organizm i pomagają zwalczyć osłabienie organizmu i przeziębienia.

Żywność fermentowana jest naszym rodzimym „superfood” czyli żywnością, która zawiera szczególnie dużą ilość składników odżywczych. Ich regularne jedzenie może ograniczyć ryzyko wystąpienia wielu chorób i przedłużyć życie. Wiele badań dowodzi ich korzystny wpływ na zdrowie.

 

Jakie są główne zalety jedzenie kiszonek?

- Zawierają żywe kultury bakterii, które korzystanie wpływają na układ odpornościowy i pokarmowy.

- Zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób, szczególnie cukrzycy, otyłości, a nawet nowotworów.

- Odbudowują florę jelitową.

- Pomagają oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.

- Usprawniają metabolizm.

- Pomagają obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.

- Zawierają sporo witamin z grupy B, szczególnie B1, B2, B3.

 

Warzywa i owoce fermentują w wodzie z dodatkiem soli, czasem cukru i produktów mlecznych. Techniki kiszenia są różne.

 

Co można kisić?

Poza kapustą i ogórkami, warto poznać kiszonego buraka, jabłka, cytryny, marchew, pietruszka. Lista może nie mieć końca, kisić można wszystko.

Z jabłek możesz przygotować domowy ocet, który ma lecznicze właściwości i pomaga odkwasić organizm. Przygotowany w domu ocet będzie miał niepowtarzalny aromat.

Przy robieniu domowych kiszonek warto zwrócić uwagę na wodę, którą wlewamy do słoików. Kranowa z zawartością chloru niekorzystanie wpłynie na smak. Chlor powstrzyma też namnażanie mikroorganizmów, które są konieczne do procesu fermentacji. Postaw na wodę filtrowaną. Nie bój się eksperymentować i przygotowywać w domu swoje kiszonki, będą zdecydowanie najzdrowsze.

 

Daria Występek

 

Dodaj komentarz


Komentarzy: 1

Pavlo

25.04.2017

Poczęstowałem raz znajomego z zagranicy kiszonym ogórkiem hehe mina wyjątkowa :)))))))

Copyright ©2018 RankingLekarzy.pl

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się