Art

Postaw na zioła i przyprawy

20.02.2016
Postaw na zioła i przyprawy

Szkodliwość soli ciągle jest podkreślana przez lekarzy i dietetyków, jednak ciągle wiele osób jej nadużywa. Stosowana w umiarze nie powinna być demonizowana, jednak są osoby, u których nawet niewielkie ilości powodują zatrzymywanie wody w organizmie i obrzęki. W takim wypadku najlepiej całkowicie z niej zrezygnować i postawić na naturalne zioła i przyprawy, które dodają niepowtarzalnego smaku. Nawet najlepsze składniki i wyszukane połączenia produktów wymagają podkreślania za pomocą przypraw. Ich dobranie ma kluczowe znaczenie dla końcowego smaku i aromatu. W zależności od doprawiania potrawa może być rozgrzewająca, orzeźwiająca, a nawet wychładzająca. Umiejętność stosowania i łączenia przypraw z rożnymi składnikami wymaga nauki, ale też eksperymentowania w kuchni. Warto spróbować i odkryć nieznane dotąd smaki. Przyprawy sprawiają, że potrawy są łatwiej trawione przez organizm. Są niezwykle aromatyczne, można stosować świeże lub suszone zioła. Te drugie powinny być naturalne bez dodatku sztucznych wzmacniaczy smaku. Każde zioło ma swoje właściwości i warto się z nimi zapoznać. Bazylia działa stymulująco na trawienia, łagodzi bóle brzucha i przeciwdziała wzdęciom. Dobrze komponuje się z pomidorami, jest świetnym dodatkiem do zup sałatek i warzyw. Rozmaryn także dobrze smakuje w połączeniu z pomidorami, znacznie częściej dodawany jest do mięs i pasztetów, jest bardzo aromatyczny i ułatwia trawienie. W każdej kuchni powinien znaleźć się także majeranek, który zawiera sporo wapnia. Dobrze łączy się z ziemniakami, warzywami strączkowymi, wzbogaci też smak pasztetów, szczególnie warzywnych. Tymianek i oregano wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, sprawdzają się dobrze w wielu mięsnych potrawach. To tylko niektóre przyprawy, które warto mieć w swojej kuchni. Kiedy nauczymy się ich odpowiednio używać, można sięgnąć po kolejne smaki. Bogactwo smaków w kuchni minimalizuje potrzeba używania soli. Mimo, że jest to najpopularniejsza przyprawa na świecie, skutki jej nadmiernego używania nie są korzystne dla zdrowia.   Autorka: Daria Występek      

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 2

pacjent@halodoktorze.pl

05.05.2016

Ciekawe, takie informacje bardzo się przydają.

anek

05.05.2016

Bardzo ciekawy artykuł. Polecam.

Art

Trzeci miesiąc życia dziecka

18.02.2016
Trzeci miesiąc życia dziecka

Dwa miesiące wspólnego życia już za wami. Nadchodzi kolejny, niemniej intensywny niż poprzednie. Maluszek zorientuje się, że oprócz jedzenia, spania i płakania jest jeszcze wiele wspaniałych rzeczy do zrobienia. Odkryje wspaniałą zabawkę, jaką są własne, malutkie rączki. Dzieci w trzecim miesiącu zdecydowanie więcej czasu spędzają na czuwaniu. Słychać, że do domu wprowadził się mały brzdąc. Zdradzają go odgłosy gaworzenia i euforycznych pisków.

Teraz kilka słów o umiejętnościach dzieci po ukończeniu trzeciego miesiąca. Twój dziecic powinien podnosić główkę pod kątem 45o w trakcie leżenia na brzuszku. Jeśli tego nie potrafi, zastanów się, czy dajesz mu okazje do ćwiczeń. Kładź malucha na brzuszku na płaskiej powierzchni (najlepiej na kocu rozłożonym na podłodze). W ten sposób nie tylko ćwiczy mięśnie karku, ale również masuje sobie brzuszek, dzięki czemu kolki nie będą już tak dokuczliwe. Dość często dzieci w tym miesiącu głośno się śmieją, wydają okrzyki zadowolenia lub uśmiechają się spontanicznie. Większość potrafi składać rączki w zabawie, w pozycji leżącej unieść główkę pod kątem 90o. Niektóre maluchy unoszą klatkę piersiową opierając się na rączkach lub przewracają się z pleców na bok. Ogromne zainteresowanie budzą malutkie przedmioty pozostawione w zasięgu wzroku maluchów. Małe rączki możesz zająć grzechotką, która w tym wieku będzie ogromną atrakcją. Niektórzy rodzice mogą być zaskoczeni umiejętnościami swoich pociech. Zdarza się, że maluchy potrafią sprężynować na nóżkach podtrzymywane przez opiekuna, wyciągać rączki w stronę przedmiotu lub odwracać główkę w kierunku, z którego dobiega dźwięk. Są to jednak zawodnicy master klasy i nie należy wymuszać takich zachowań. Każdy maluch zdobywa wymienione umiejętności w odpowiednim dla siebie czasie. Nie należy przyśpieszać tego procesu, ponieważ jedynym efektem, jaki osiągniemy, będzie krzywda dziecka.

Wielu maluszkom w pierwszych miesiącach życia towarzyszy bolesna kolka. Jest to najczęstsza przyczyna popołudniowego lub wczesno wieczornego płaczu. Pocieszeniem niech będzie fakt, że u większości dzieci dolegliwość ta mija po ukończeniu trzeciego miesiąca.

 

Autorka: Matvijewna Grządkowska

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Jak odkwasić organizm?

17.02.2016
Jak odkwasić organizm?

Zakwaszanie organizmu to nic innego jak odczuwanie zmęczenia, zaburzenia koncentracji oraz ogólna apatia. Dodatkowo występują problemy natury gastrycznej tj. zgaga, wzdęcia, możliwa jest także utrata wagi, czy wypadanie włosów. Przyczyną tych dolegliwości są nasze zaniedbania dietetyczne, prowadzące do zakwaszenia organizmu. Efekt?Długotrwałe zakwaszenie organizmu, czyli niewłaściwa dieta, stres, jedzenie w tzw. "biegu", złe nawyki żywieniowe, nieprawidłowe odchudzanie prowadzą do kwasicy ustrojowej- acidozy. Powoduje ona: starzenie się tkanek, liczne opryszczki, migreny, zwyrodnienia stawów, przyczynia się do nowotworów, osłabienie, apatię, osteoporozę. Ale właściwie co to jest zakwaszenie organizmu?Odpowiedzią to na pytanie stanowi nasz organizm. Tworzy on swego rodzaju system, który działa w odpowiednim pH, które waha się na poziomie 7,3-7,45 (charakter obojętny).  Jednak, gdy odczyn, wskaźnik pH spadnie poniżej tego zakresu mogą wystąpić liczne problemy zdrowotne (trudności pracy enzymów, hormonów, niższa wymiana gazowa). Wszytko to prowadzi także do zaburzeń w funkcjonowaniu narządów takich jak nerki, wątroba czy płuca. Toksyny są wolniej wydalane, a takie pierwiastki jak wapń, żelazo czy potas pobierane są z naszego organizmu ( np. wapń z kości co prowadzi do ubytku masy kostnej, co z kolei przekładać się może osteoporozą ) powodując niekorzystny dla naszego zdrowia bilans. W dłuższej perspektywie taki stan doprowadza do wielu chorób natury gastrycznej, oddechowej, cukrzycy, nadciśnienia czy chorób nerek w tym nowotworów.Kluczem jest właściwa, zbilansowana dieta!Nie traktuj tego, jak kolejne powiedzenie, czy kolejną formułkę, aby zdrowo się odżywiać. Zbilansowana, zdrowa dieta jest tak różna dla każdego człowieka, że określenie to nijak ma się do rzeczywistości. Wszystkie diety cud, opierające się na schematach, "statystycznym Polaku" poprostu nie istnieją. Tak samo, jak nie istnieje statystyczny Kowalski. Prawidłowa proporcja produktów kwasowych do zasadowych to: 25% : 75% inne źródła podają 20% kwasowych, a 80% zasadowych.Nie należy zapominać także o prawidłowym wchłanianiu substancji już strawionych. Należy także unikać  czynników stresowych, pomocna może okazać się dieta antystresowa, szybkiego spożywania posiłków wysoko przetworzonych, które przyśpieszają tylko zakwaszenie organizmu oraz powodują uwalnianie toksyn do krwi. Ale to nie koniec, nadmierne spożywanie produktów kwasowych powoduje także rozwój bakterii i grzybów, które stopniowo upośledzają wchłanianie substancji odżywczych.Pamiętaj o właściwym doborze produktów spożywczych.Prosty przykład przedstawiony w artykule "Produkty kwasowe i zasadowe" pokazuje nam jak herbata z cytryną niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Ale to nie jest jedyna zła kombinacja, zły nawyk żywieniowy, przez który cierpi nasz organizm. Przyjrzyjmy się teraz pomidorowi z białym twarożkiem. Szczególnie, gdy sezon ( aktualnie) na pomidory w pełni! Jedząc twarożek biały z pomidorem przyczyniamy się do uszkadzania naszych stawów. Substancje zawarte w pomidorze ( kwasy: cy­try­no­wy, jabł­ko­wy, chlo­ro­ge­no­wy i ku­ma­ry­no­wy) łączą się z wapniem z twarożku białego. Połączenie to powoduje tworzenie się nierozpuszczalnych kryształków, które osadzają się w stawach.  Więcej prawidłowych kombinacji żywieniowych znajdziesz w osobnym artykule.Lista produktów o charakterze kwasowym i zasadowym:To jest najważniejsze, znać produkty o pH kwasowym i zasadowym. Dzięki temu eliminacja produktów o kwaśnym odczynie będzie łatwiejsza. Lista dostępna jest tutaj.Gdy już znasz listę produktów, to czas na porady dietetyczne! Zastąp coś, czymś i bądź zdrowy!

  • Pij dużo niskosodowej wody mineralnej do 2,5 litra/ dziennie.
  • Zastąp czarną herbatę- zieloną i czerwoną.
  • Pij napary oczyszczające (napar z liści pokrzywy, szałwii, melisy).
  • Zastąp kawę tradycyjną kawą zbożową .
  • Spożywaj produkty bogate w kwasy omega-3.
  • Najlepiej spożywać jajka w formie lekko ściętej jajecznicy  (polecane jajka przepiórcze, gdyż nie zawierają cholesterolu).
  • Zastąp chleb pszenny, chlebem typu graham, żytnim na zakwasie. Pieczywo to wywołuje długie żucie, co niweluje działanie kwasotwórcze.
  • Słodycze na bazie cukru białego zastąp zdrowymi przekąskami.
  • Jeżeli gotujesz zupy, nie zagęszczaj ich śmietaną tylko poprzez miksowanie warzyw.
  • Zastąp mleko krowie mlekiem ryżowym.
  • Nie jedz na noc, najlepiej ostatni posiłek zjedz do 2 godzin przed snem.
  • Ogranicz spożywanie owoców tuż przed snem, dlatego że powodują one fermentację w żołądku przez co utrudniają trawienie. W nocy organizm ma odpocząć! 
  • Nie łącz białka i węglowodanów w jednym posiłku (np. ziemniaki z mięsem) - Więcej o prawidłowych kombinacjach żywieniowych znajdziesz w osobnym artykule.
Sięgnij także po leki:
Pomoc znajdziesz też w aptece. Przedstawiamy kilka leków, które zapewnią ci prawidłową równowagę kwasowo-zasadową. Oto niektóre z nich:
  • Alkala T-  tabletki zawierające dwuwęglan sodu. Przyjmować 3 razy dziennie po 1 tabletce. Preparat pomocny także w zgadze, kłopoty z przemianą materii

Ale najlepszym rozwiązaniem jest leczenie i kontrola stopnia zakwaszenia organizmu. Odpowiednim preparatem będzie tutaj:

  • Alkala N- to preparat składający się z 3 substancji czynnych (dwuwęglanu sodu, dwuwęglanu potasu i cytrynianu sodu). Ponadto dołączone są testery pH, dzięki którym możesz kontrolować równowagę swojego organizmu. Paski należy utrzymywać przez krótki okres czasu w strumieniu swojego moczu. Kolor jaki uzyskamy, należy porównać  ze skalą kolorów, która jest również dołączona.  Wartości pH kontroluj rano przed śniadaniem (przed zażyciem leku) i przed kolacją. 

Kolejnym preparatem są sole zoobojętniajace tzw. proszki zasadowe. Zawierają wapń, potas, magnez (równoważą poziom pH w organizmie), witaminy E, D, i C, mikroelementy m.in.: cynk, żelazo, molibden, selen, oraz składniki prebiotyczne. Preparaty te redukują poziom kwasu mlekowego, podwyższa wydolność organizmu i poprawia regenerację. Wapń zawarty w proszku poprawia sprawność poprzez aktywację enzymów rozkładających glikogen. Ponadto magnez i potas wpływają  korzystnie na zwiększenie siły i mocy mięśni. Jednak nie zapomnij o witaminie D,  która najważniejsze składniki ( wapń, magnez, potas) pomoże ci lepiej przyswoić i wykorzystać ich w 100%. 
Stosując preparaty przywracające równowagę kwasowo-zasadową nie należy zapominać o jelitach. Jelita pracują optymalnie, jeżeli mają zapewnione odpowiednie środowisko oraz florę bakteryjną. W związku z tym należy stosować probiotyki./Tekst ma charakter informacyjny i nie może stanowić podstawy do leczenia. Każda próba leczenia powinna być skonsultowana z lekarzem.

logo3

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się