Poznaj właściwości syropu klonowego
Syrop klonowy od niedawna jest u nas bardzo popularny. Moda na ten słodzik dotarła za Stanów Zjednoczonych, gdzie od dawna jest jednym z najczęściej wybieranych zamienników cukru. Czy rzeczywiście ma dobry wpływ na zdrowie i warto go wybierać?
Alternatywa dla cukru
Syrop klonowy to gęsty i ciepmy syrop, który jest bardzo słodki. Bardzo dobrze komponuje się z wieloma deserami, jest częstym dodatkiem do gofrów czy naleśników. Można słodzić nim herbatę, kawę, dodawać do owsianki czy jaglanki.
Czy można stosować go bezkarnie?
Rzeczywiście jest zdrowszy od cukru i ma wiele cennych właściwości. Jest zdecydowanie lepszym wyborem od cukru i sztucznych słodzików. Dlaczego warto mieć go w kuchni? Słód pozyskiwany z drzewa klonowego pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Jest on naturalny i mniej przetworzony niż np. syrop z agawy. Posiada niski indeks glikemiczny i jest źródłem wielu składników odżywczych. Jego słodki smak hamuje apetyt na słodycze.
Syrop klonowy zwiera sporą dawkę magnezu i cynku, te pierwiastki pomagają w redukcji wagi i budowaniu mięśni. Warto włączyć syrop kolony do zbilansowanej diety. To nie tylko puste kalorie ja w przypadku cukru, dlatego na jego tle syrop wypada znacznie lepiej. Jest szybko trawiony, dostarcza energię i wspomaga eliminację nagromadzonej w organizmie wody.
Jak go stosować?
Poza słodzeniem napojów nadaje się także do wypieków i przygotowania domowego napoje energetycznego. W tym celu należy wymieszać 1 łyżeczkę syropu klonowego z sokiem z połowy cytryny, kilkoma plasterkami imbiru i 0,5 litra wody. Taka mieszanka pobudza organizm i wspomaga oczyszczanie. Warto pić go po wysiłku fizycznym i kiedy czujemy spadek energii. Jest o wiele zdrowszy niż gotowe napoje pobudzające.
Należy jednak pamiętać, że trzeba jeść go z umieram, wystarczą 2-3 łyżeczki dziennie. Nie należy przesadzać z jego ilością, bo jest to jednak słodzik, który w nadmiarze nie jest zalecany.
Syrop klonowy jest łatwo dostępny i znajdziesz go w większości marketów, a także w sklepach ze zdrową żywnością
Daria Występek
Komentarzy: 0