Art

Praca z sensem

12.07.2014
Praca z sensem

Dlaczego większości z nas praca kojarzy się z czymś nieprzyjemnym i wyczerpującym? Dlaczego za wszelką cenę przystosowujemy się, zamiast robić to, co lubimy i w czym jesteśmy najlepsi? Dlaczego rozpoczynamy drogę do swojego sukcesu z miejsca braku, a nie pełni? Przeczytaj artykuł Marty Bara, coacha talentów i mocnych stron.

 

Spędzasz niemal pół doby w pracy plus dojazd do niej, zakupy robisz w biegu, w weekend nie wiesz, w co ręce włożyć, dostajesz nagrody, awanse… Cały czas pędzisz, ale czy wiesz gdzie chcesz dotrzeć? Czy wierzysz, że drabina po której codziennie się wspinasz, jest przystawiona do Twojej ściany? A może tkwisz w miejscu i stagnacji, ciągle robiąc to samo. Czekasz na lepszy czas dla siebie? Czekasz na sukces? Czekasz na przyjście satysfakcji z tego, co robisz? Czekaj… ale czy zauważysz kiedy ten czas już nadejdzie? A może on już nadszedł?

Znasz takich ludzi, dla których ich praca to pasja? Znasz alpinistów, malarzy, sportowców, organizatorów imprez, plastyków, strategów itp.? Kojarzysz pasję tylko z hobby? Sądzisz, że Ty jej nie masz?

Dlaczego większości z nas praca kojarzy się z czymś nieprzyjemnym i wyczerpującym? Dlaczego za wszelką cenę przystosowujemy się, zamiast robić to, co lubimy i w czym jesteśmy najlepsi? Dlaczego rozpoczynamy drogę do swojego sukcesu z miejsca braku, a nie pełni?

Określ swoje talenty

Czy wiesz CO Cię wyróżnia na tle innych? Czy wiesz CO stanowi Twoją wyjątkowość? Jak myślisz? Jak wchodzisz w relacje, żeby osiągać pożądane rezultaty? Jak działasz, że osiągasz sukcesy? Jakie Twoje talenty widzą inni?

Korzystając ze swoich talentów i tego w czym masz szansę być najlepsza, możesz działać z łatwością i bez napinania, bo talent to Twój naturalny sposób reagowania na określonego rodzaju informacje, sytuacje i ludzi.

Określ swoje pasje

Co Cię kręci? Co Cię zachwyca? Jakie Twoje działania Cię uskrzydlają? W jakich momentach masz wrażenie, jakby czas płynął zupełnie inaczej? Kiedy działasz w stanie głębokiego zaangażowania, lecz nie wyczerpującego wysiłku? Jakie czynności wymagające skoncentrowania i ukierunkowanego działania, eliminują z Twojej świadomości problemy i niepokoje dnia codziennego życia? Co będziesz robić, nawet jeśli Ci za to nie zapłacą?

Korzystając ze swoich pasji i entuzjastycznego zamiłowania do zajmowania się czymś, wzbudzamy w sobie motywację do inwestowania czasu i energii. Dużo łatwiej mobilizujemy się do doskonalenia umiejętności i prac, które robimy z sercem. Jeśli coś kochamy, to będziemy potrafili sprawić, aby świat to szanował. Pasja jest bowiem sposobem na osiągnięcie osobistej charyzmy i poczucia bycia ekspertem. Jeśli w czymś jesteś mistrzem, robisz to z sercem i widzisz sens tych działań dla innych, zarabiaj na tym.

Określ swój rynek

Co ze swoich talentów i prac, które Cię szczególnie uskrzydlają, możesz dobrze sprzedać? Do jakich obszarów swoich szczególnych zainteresowań i pasji zdołasz przekonać rynek lub szefa? W jakich nowych dla Ciebie branżach i dziedzinach Twoje talenty byłyby przydatne? Jacy ludzie mogą być zainteresowani współpracą z Tobą? Kto może być Twoim klientem?

Swoją wiarygodność rynkową budujemy każdego dnia, w kontakcie z każdym klientem, w każdym działaniu, które podejmujemy i którego decydujemy się nie podejmować.

Kiedy bazujemy na naturalnej autentyczności (wrodzonych talentach i naturalnych pędach ku czemuś) oraz na swoich doświadczeniach i umiejętnościach zawodowych, osiąganie satysfakcji zawodowej staje się ciekawą przygodą. Praca, zamiast żmudną robotą, staje się satysfakcjonującym działaniem, które przynosi dochody. Czy nie o tym marzymy na początku swojej kariery?

 

Tekst : Marta Bara

Autorka wielu programów integrujących działania społeczne z biznesem. Doświadczona trenerka umiejętności trenerskich, coachingowych i społecznych. Aktywnie wspiera w roli coacha i konsultanta wprowadzenie na rynek marek z obszarów innowacyjnych rozwiązań IT, projektów edukacyjnych i rozwojowych.

 

E-Magazyn Endorfina, Tekst pochodzi ze współpracującego serwisu: http://www.dojrzewalnia.pl/endorfina

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Warto jeść fermentowaną żywność

11.07.2014
Warto jeść fermentowaną żywność

Fermentowane pożywienie jest jednym z najzdrowszych i warto sięgać po nie jak najczęściej. Kapusta czy ogórki kiszone to „żywe” produkty, które były docenione już kilkaset lat temu. Kiedyś był to prosty sposób na przechowywanie żywności, z czasem odkryto też ich zdrowotne korzyści. Pomagają utrzymać jelita w zdrowym stanie dzięki dużej zawartości probiotyków. Najkorzystniej jest uzupełniać je codziennym pożywaniem, a nie syntetycznymi tabletkami.

 

1. Fermentowana żywność wzmacnia odporność. Około 70-80% naszego układu odpornościowego znajduje się w jelitach. Dostarczając im dobrych bakterii można zminimalizować wielu dolegliwości, np. zaparcia, wzdęcia, biegunka, a nawet chorób- grypa.

 

2. W czasie kiszenia spada ilość cukrów znajdujących się w owocach i warzywach. Dzięki temu są one lekko stawne i zawierają mniej kalorii. Nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi.

 

3. Zawierają wiele witamin-  A, wit. z grupy B, C,E, K, PP oraz wiele związków  mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo. W czasie procesu kiszenia składniki mineralne pozostają bez zmian, jedynie ilość witamin z grupy B oraz wit. C ulega podwojeniu.

 

4. Zwiększają odporność i wzmacniają organizm. Jedząc kiszonki regularnie mamy o wiele mniejsze ryzyko infekcji. W okresie obniżonej odporności warto sięgać po nie dwa razy dziennie.

 

5. Fermentowana żywność pomaga przywrócić równowagę kwasowo- zasadową. Kwas mlekowy wytwarzany w czasie fermentacji ma właściwości odtruwające i oczyszczające.

 

6. Wspomagają trawienie i regulują pracę jelit dzięki dużej zawartości błonnika. Po ich spożyciu równoważy się poziom bakterii jelitowych oraz kwasów żołądkowych. Wydzielane enzymy stymulują układ trawienny do szybszej pracy.

 

7. Regulują ciśnienie krwi, dzięki zawartości acetylocholiny.

 

8. Działają antynowotworowo. Udowodniono, że w procesie fermentacji wytwarzane są izotiocyjaniany, które zapobiegają wystąpieniu nowotworu.

 

9. Kiszone produkty dają uczucie sytości, są przy tym mało kaloryczne dzięki temu zalecane są w dietach odchudzających.

 

Można kupić gotowe kiszonki, albo przygotować je samodzielnie. Kiszonki to tylko popularne ogórki i kapusta. Warto poznać też smak innych kiszonych warzyw- buraków, cebuli, rzodkiewki, czosnku czy zielonej fasolki, a także owoców.

Autorka: Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Jak opanować stres?

10.07.2014
Jak opanować stres?

Stres często towarzyszy nam każdego dnia, natłok zajęć, brak czasu, mała ilość snu, tylko go potęgują. Nie zawsze jest on szkodliwy, bywa mobilizujący, jednak ciągłe zdenerwowanie negatywnie wpływa na stan naszego zdrowia. Może prowadzić nawet do zaburzeń w układzie pokarmowym, egzemy, alergii, depresji i wielu innych schorzeń. Radzenie sobie ze stresem to umiejętność, nad którą watro popracować.

Poniżej znajdziecie kilka rad jak zmniejszyć stres i lepiej sobie z nim radzić.

Zmień perspektywę. Często sami wpędzamy się z stres, wybieramy sposób w jaki myślimy i jakie emocje temu towarzyszą. Zawsze mamy wybór i warto znaleźć dobre strony, nawet w złych sytuacjach. Dramatyzowanie niczego nam nie ułatwia.

Wyrażaj swoje emocje. Porozmawiaj z przyjacielem, opowiedz o tym o czujesz. Jeśli nie potrafisz mówić o swoich emocjach, znajdź inny sposób, pisz, rysuj, maluj, tańcz, biegaj, wszystko co sprawia ci przyjemność. Wybierz sposób, który pozwala ci się zrelaksować.

Odżywiaj się prawidłowo. Zdrowe ciało, któremu nie brakuje witamin i składników odżywczych łatwiej się regeneruje. Odstaw przetworzone jedzenie, które dostarcza tylko pustych kalorii. Zadbaj o swoje zdrowie.

Nie przestawaj się rozwijać. Poszerzaj wiedzę na tematy, które cię interesują. Wolny czas spędzaj rozwijając się, tak jak lubisz. Czytaj, spróbuj medytacji, pozytywnych afirmacji. Bądź wdzięczny za to co masz.

Nawadniaj organizm. Brak odpowiedniej ilości wody w organizmie prowadzi do stresu.  Woda jest głównym składnikiem naszego ciała, pomaga funkcjonować w zdrowy sposób. Picie wody pozwala zachować energię, jasny umysł i zapobiega bólom głowy. Nie zapominaj wypijać około 8 szklanek wody każdego dnia.

Bądź aktywny. To najlepsze co możesz zrobić dla siebie. Znajdź sport, który polubisz i znajdź czas przynajmniej 3 razy w tygodniu na regularne treningi. Pomoże to zachować dobry nastrój, zadowolenie z siebie. Zapewni dobrą kondycję i sprawność, tego sobie nie odpuszczaj.

Znajdź czas na relaks. Głębokie oddychanie łagodzi zdenerwowanie, dodatkowo od czasu do czasu można wybrać się na masaż, albo po prostu wsłuchać się w muzykę relaksacyjną w domowym zaciszu.

Wysypiaj się. Sen jest konieczny do regeneracji I prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli masz problemy ze snem, postaraj się znaleźć przyczynę i ją wyeliminować. Nie oglądaj telewizji przed zaśnięciem, postaraj się wyciszyć, wypić rumianek albo melisę, czytać książkę. Z czasem będzie coraz łatwiej zasnąć.

Zmiany wprowadzaj stopniowo, bez pośpiechu. Poprawiaj swoją  jakość życia, wtedy stres będzie ustępował dobremu samopoczuciu.

Autorka: Daria Występek

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się