Art

Problemy przy karmieniu piersią

30.11.2016
Problemy przy karmieniu piersią

Zgodnie z doniesieniami naukowymi ponad 80 % kobiet ma trudności z karmieniem piersią tuż po porodzie. To bardzo duży procent i warto zastanowić się  jakie metody mogą w tym pomóc. Kobieta tuż po porodzie musi odnaleźć się w nowej rzeczywistości, a dodatkowo zaakceptować swoje ciało, które potrzebuje czasu żeby wrócić do formy. W tym czasie konieczna jest wiedza i wsparcie, dzięki temu łatwiej uporać się z trudnościami.

 

Mleko matki to najlepszy możliwy pokarm dla dziecka. Kiedy pojawiają się problemy kobieta często obwinia siebie. Wszystko jest jednak do naprawienia, warto dowiedzieć się jakie trudności mogą przydarzać się najczęściej.

 

Nawał

To nadmiar płynów w piersiach, pojawia się około 3-4 dni po porodzie. Piersi, w których jest nadmiar pokarmu mogą być tkliwe, bolesne, nabrzmiałe i ciepłe. Towarzyszy temu uczucie dużego dyskomfortu, a pierś może być trudna do uchwycenia dla malucha. W takiej sytuacji należy karmić dziecko częściej, jeśli tego potrzebuje. Czasem konieczne jest też ściągnie pokarmu z piersi.

Warto wspomagać się naturalnymi sposobami jak np. zimny okład, który przyniesie dużą ulgę. Podobnie jak delikatny masaż piersi.

 

Stan zapalny

Dotyka to około1/3 karmiących kobiet. Pierwszymi objawami są ciepłe i zaczerwienione piersi. Może zdarzyć się kilkukrotnie w czasie całego okresu karmienia dziecka. Czas trwania może być różny, od jednego do nawet kilkunastu dni. Warto spróbować leczyć się naturalnymi metodami. Po pierwsze odpoczynek, który jest wskazany w przypadku każdego stanu zapalnego. Duża ilość snu i odpoczynek to zdecydowanie najlepsze lekarstwo. Stan zapalny nie wymusza na matce przerwy w karmieniu, wręcz przeciwnie.

Kiedy ból jest nie do zniesienia można pomyśleć o lekach przeciwzapalnych.

 

Obolałe i poranione brodawki

Wynika najczęściej z niewłaściwego przystawiania dziecka do piersi. Karmienie sprawia wtedy ból i może być nieprzyjemne. Najlepiej zapobiegać temu zjawisku, jeśli czujesz ból w czasie karmienia staraj się zmienić ułożenie dziecka, albo zmień stronę.

Dla złagodzenia podrażnień zastosuj olej kokosowy, olej z awokado lub maść nagietkową.

 

Zatkany kanalik

Zgrubienia na piersiach w czasie laktacji często świadczą o zatkanym kanaliku. Sporo kobiet mierzy się z tym problemem. Powodem może być nieodpowiednio dobrany stanik, albo nie zbyt częste karmienie. Jak sobie pomóc? Najlepiej karmić dziecko jak najczęściej, a przed karmieniem robić ciepłe okłady. Dobrze sprawdza się termofor, albo ciepły prysznic. Spróbuj tez masażu szczotką w miejscu zgrubienia.

 

To zdecydowanie najczęściej występujące problemy z laktacją. Dla młodej mamy to często stresujący czas i każda niedogodność odbierana jest jako znacznie poważniejszy problem. W razie wątpliwości skonsultuj się z lekarzem, albo poradź kogoś kto miał podobny problem.

 

Daria Występek

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Suszone owoce - czy wszystkie są zdrowe?

29.11.2016
Suszone owoce - czy wszystkie są zdrowe?

Bakalie często postrzegane są jako bardzo zdrowe i wartościowe przekąski. Niestety to także źródło cukru i spora dawka kalorii. Niektóre są bardziej, inne mniej pożądane. Nie należy jeść ich bez ograniczeń, ale dobrze wybrane mogą stanowić dobrą przekąskę.

Zawsze przy wyborze należy zwracać uwagę na zawartość konserwantów, najładniej wyglądające najczęściej mają dodatek siarczanów. Należy ich unikać. Najlepsze są takie suszone na słońcu bez zbędnych dodatków.

Które suszone owoce są dla nas najlepsze, a których lepiej unikać?

 

Daktyle

To najlepszy zamiennik słodyczy. Niektóre odmiany mają karmelowy posmak, a przy tym nie powodują dużych skoków cukru. Warto słodzić nimi desery i wypieki. Świeże daktyle z pestką są najsmaczniejsze.

 

Rodzynki

Zawierają sporo potasu i warto dodawać je do sowich śniadań. Świetnie komponują się z owsianką czy jaglanką. Pieczone jabłka z rodzynkami to też bardzo smaczny i pożywny deser.

 

Śliwki

Jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów. Mają sporo błonnika i witamin. Śliwki są skutecznym lekiem na zaparcia, poprawiają perystaltykę jelit i ułatwiają wypróżniania. To dzięki dużej ilości błonnika i pektyn w nich zawartych.

 

Figi i morele

Figi są cennym źródłem wapnia, dlatego zasługują na szczególną uwagę. Suszone morele dostarczają dużą dawkę beta-karotenu, żelaza oraz witamin z grupy B.

 

Suszone owoce, które nie mają dodatku siarczanów i innych substancji konserwujących są cennym źródłem witamin. Warto włączyć je do diety, dobrym momentem na to jest śniadanie, które powinno być energetyczne i sycące.

Są także owoce, które w suszone formie nie koniecznie są dla nas najlepsze. Czego lepiej unikać?

 

Chipsy bananowe

Często ustawiane są w pobliżu bakalii, jednak nie mają z nimi nic wspólnego.  Są to plasterki bananów smażone na głębokim oleju. Nie są ani wartościowe, ani zdrowe. Suszone banany mają zupełnie inną formę i  zachowują swój smak. Chipsy bananowe lepiej omijać szerokim łukiem.

 

Owoce kandyzowane

Owoce same w sobie mają sporą dawkę cukru, w wersji kandyzowanej są ogromną bombą kaloryczną. Dodatkowo często są wzmacniane sztucznymi dodatkami. Najczęściej w takiej formie można spotkać ananasy, kiwi i papaja. Kupując te owoce upewnij się, że są suszone, a nie pokryte dodatkową warstwą szkodliwego cukru.

 

Daria Występek

 

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Popraw menu i zyskaj zdrowie

28.11.2016
Popraw menu i zyskaj zdrowie

Jedzenie zgodnie z porą roku to najbardziej naturalny sposób odżywiania. Jesień i zima to czas na korzeniowe warzywa, jabłka, gruszki i kiszonki. Najlepiej jeść jak najwięcej nieprzetworzonego jedzenia, które zapewni najwięcej witamin i składników odżywczych.

 

Wybieraj rozgrzewające pokarmy i przyprawy. Kurkuma, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa pomogą podkręcić smak i dodatkowo korzystnie wpłyną za zdrowie. Warto wprowadzić kilka prostych zasad, które pomogą zachować zdrowie.

 

Jesz witaminy

Świeże warzywa i owoce to najlepsze źródło witamin. Na jakie owoce i warzywa mamy teraz sezon? Wbrew pozorom wybór jest całkiem spory, mamy dynię, buraki, ziemniaki, patisony, bakłażana, brukselkę, kapustę, jarmuż, szpinak, pora, selera, marchewkę, pietruszkę. A także owoce- jabłka, gruszki, pigwę, winogrona i śliwki.

 

Witamina D

Sezonowo niezbędna jest suplementacja witaminy D3 i K2, których organizm nie może wytworzyć bez odpowiedniej dawki słońca. Większość osób ma spore niedobory, dlatego warto sprawdzić jej poziom, a następnie dobrać odpowiednią dawkę witamin.

 

Rozgrzewające przyprawy

Ciepłe dania są bardzo dobre i zdrowe. Zimą postaw na ciepłe śniadania i zupy, które są dobrym posiłkiem kiedy wracamy zmarznięci do domu. Do zup możesz dodać imbir, kurkumę, kunim, chrzan, a nawet cynamon. To świetne dodatki do aromatycznych potraw. Warto mieć je w kuchni i stosować każdego dnia. 

 

Kasza jaglana

Nasze polskie dobro i superfoods. To sycący i lekkostrawny pokarm. Można przygotować ją na słodko i wytrawnie. Szczególnie zalecana jest w okresie przeziębiania, ponieważ pomaga pozbyć się śluzu z organizmu. Działa wykrztuśnie i nawilża drogi oddechowe. Przy okazji dostarcza wielu składników odżywczych i witamin. W czasie przeziębień warto przemycać ją w każdym posiłku.

 

Nie dla cukru

Biały, rafinowany cukier zaburza wiele procesów w organizmie. Osłabia i zaburza metabolizm i obniża odporność. Kiedy czujemy się słabiej powinniśmy wyeliminować go całkowicie. Nie oznacza to jednak całkowitego odcięcia od słodkiego smaku. Jest wiele deserów, które można posłodzić naturalnymi składnikami. np. daktylami, cukrem kokosowym czy ksylitolem. Zawsze staraj się wybierać jak najbardziej naturalne składniki.

 

Daria Występek

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Copyright ©2017 RankingLekarzy.pl

Zapytaj lekarzaStrefa lekarza Zaloguj się