Art

Przepis na budyń z buraka

15.07.2014
Przepis na budyń z buraka

Dzisiaj wrzucamy przepis na buraczany budyń.. Tak, tak - budyń z buraka - wiem, brzmi dziwnie :) Za to smakuje...ekstrawagancko! A przy tym jest tani jak barszcz ;) 

Robi się niestety trochę dłużej niż zwykły budyń, ale myślę, że jest tego wart!

Składniki:

2-3 małe buraki lub jeden większy

2 szklanki mleka roślinnego ( u mnie mleko jęczmienne)

syrop z agawy lub dla miód jeżeli ktoś spożywa

sok z połowy cytryny

3 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier waniliowy (ok. 2-3 płaskich łyżeczek)

cynamon

kardamon

 Przygotowanie:

Buraki kroimy na drobne kawałki, zalewamy mlekiem, dodajemy miód lub syrop z agawy ( nie podaję ilości, ponieważ to kwestia smaku- ja miałam ochotę na słodki więc dodałam ok 5 łyżek syropu), cukier waniliowy i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu aż buraki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Po zestawieniu z ognia odlewamy ok 1/3 szkalnki buraczanego wywaru :) Resztę blendujemy cierpliwie na gładką masę. Im bardziej buraki będą miękkie tym łatwiej pójdzie :) Do szklanki dodajemy ok 3 łyżek mąki ziemniaczanej. Zblendowany mus wrzucamy spowrotem do garnka, na mały ogien - dodajemy sok z buraków z mąką i mieszamy aż zgęstnieje.

Podajemy na ciepło :)   Autorka: Zu Shamanka, Tekst pochodzi z zaprzyjaźnionego serwisu http://sojosveganos.blogspot.com/
Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Praca z sensem

12.07.2014
Praca z sensem

Dlaczego większości z nas praca kojarzy się z czymś nieprzyjemnym i wyczerpującym? Dlaczego za wszelką cenę przystosowujemy się, zamiast robić to, co lubimy i w czym jesteśmy najlepsi? Dlaczego rozpoczynamy drogę do swojego sukcesu z miejsca braku, a nie pełni? Przeczytaj artykuł Marty Bara, coacha talentów i mocnych stron.

 

Spędzasz niemal pół doby w pracy plus dojazd do niej, zakupy robisz w biegu, w weekend nie wiesz, w co ręce włożyć, dostajesz nagrody, awanse… Cały czas pędzisz, ale czy wiesz gdzie chcesz dotrzeć? Czy wierzysz, że drabina po której codziennie się wspinasz, jest przystawiona do Twojej ściany? A może tkwisz w miejscu i stagnacji, ciągle robiąc to samo. Czekasz na lepszy czas dla siebie? Czekasz na sukces? Czekasz na przyjście satysfakcji z tego, co robisz? Czekaj… ale czy zauważysz kiedy ten czas już nadejdzie? A może on już nadszedł?

Znasz takich ludzi, dla których ich praca to pasja? Znasz alpinistów, malarzy, sportowców, organizatorów imprez, plastyków, strategów itp.? Kojarzysz pasję tylko z hobby? Sądzisz, że Ty jej nie masz?

Dlaczego większości z nas praca kojarzy się z czymś nieprzyjemnym i wyczerpującym? Dlaczego za wszelką cenę przystosowujemy się, zamiast robić to, co lubimy i w czym jesteśmy najlepsi? Dlaczego rozpoczynamy drogę do swojego sukcesu z miejsca braku, a nie pełni?

Określ swoje talenty

Czy wiesz CO Cię wyróżnia na tle innych? Czy wiesz CO stanowi Twoją wyjątkowość? Jak myślisz? Jak wchodzisz w relacje, żeby osiągać pożądane rezultaty? Jak działasz, że osiągasz sukcesy? Jakie Twoje talenty widzą inni?

Korzystając ze swoich talentów i tego w czym masz szansę być najlepsza, możesz działać z łatwością i bez napinania, bo talent to Twój naturalny sposób reagowania na określonego rodzaju informacje, sytuacje i ludzi.

Określ swoje pasje

Co Cię kręci? Co Cię zachwyca? Jakie Twoje działania Cię uskrzydlają? W jakich momentach masz wrażenie, jakby czas płynął zupełnie inaczej? Kiedy działasz w stanie głębokiego zaangażowania, lecz nie wyczerpującego wysiłku? Jakie czynności wymagające skoncentrowania i ukierunkowanego działania, eliminują z Twojej świadomości problemy i niepokoje dnia codziennego życia? Co będziesz robić, nawet jeśli Ci za to nie zapłacą?

Korzystając ze swoich pasji i entuzjastycznego zamiłowania do zajmowania się czymś, wzbudzamy w sobie motywację do inwestowania czasu i energii. Dużo łatwiej mobilizujemy się do doskonalenia umiejętności i prac, które robimy z sercem. Jeśli coś kochamy, to będziemy potrafili sprawić, aby świat to szanował. Pasja jest bowiem sposobem na osiągnięcie osobistej charyzmy i poczucia bycia ekspertem. Jeśli w czymś jesteś mistrzem, robisz to z sercem i widzisz sens tych działań dla innych, zarabiaj na tym.

Określ swój rynek

Co ze swoich talentów i prac, które Cię szczególnie uskrzydlają, możesz dobrze sprzedać? Do jakich obszarów swoich szczególnych zainteresowań i pasji zdołasz przekonać rynek lub szefa? W jakich nowych dla Ciebie branżach i dziedzinach Twoje talenty byłyby przydatne? Jacy ludzie mogą być zainteresowani współpracą z Tobą? Kto może być Twoim klientem?

Swoją wiarygodność rynkową budujemy każdego dnia, w kontakcie z każdym klientem, w każdym działaniu, które podejmujemy i którego decydujemy się nie podejmować.

Kiedy bazujemy na naturalnej autentyczności (wrodzonych talentach i naturalnych pędach ku czemuś) oraz na swoich doświadczeniach i umiejętnościach zawodowych, osiąganie satysfakcji zawodowej staje się ciekawą przygodą. Praca, zamiast żmudną robotą, staje się satysfakcjonującym działaniem, które przynosi dochody. Czy nie o tym marzymy na początku swojej kariery?

 

Tekst : Marta Bara

Autorka wielu programów integrujących działania społeczne z biznesem. Doświadczona trenerka umiejętności trenerskich, coachingowych i społecznych. Aktywnie wspiera w roli coacha i konsultanta wprowadzenie na rynek marek z obszarów innowacyjnych rozwiązań IT, projektów edukacyjnych i rozwojowych.

 

E-Magazyn Endorfina, Tekst pochodzi ze współpracującego serwisu: http://www.dojrzewalnia.pl/endorfina

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Warto jeść fermentowaną żywność

11.07.2014
Warto jeść fermentowaną żywność

Fermentowane pożywienie jest jednym z najzdrowszych i warto sięgać po nie jak najczęściej. Kapusta czy ogórki kiszone to „żywe” produkty, które były docenione już kilkaset lat temu. Kiedyś był to prosty sposób na przechowywanie żywności, z czasem odkryto też ich zdrowotne korzyści. Pomagają utrzymać jelita w zdrowym stanie dzięki dużej zawartości probiotyków. Najkorzystniej jest uzupełniać je codziennym pożywaniem, a nie syntetycznymi tabletkami.

 

1. Fermentowana żywność wzmacnia odporność. Około 70-80% naszego układu odpornościowego znajduje się w jelitach. Dostarczając im dobrych bakterii można zminimalizować wielu dolegliwości, np. zaparcia, wzdęcia, biegunka, a nawet chorób- grypa.

 

2. W czasie kiszenia spada ilość cukrów znajdujących się w owocach i warzywach. Dzięki temu są one lekko stawne i zawierają mniej kalorii. Nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi.

 

3. Zawierają wiele witamin-  A, wit. z grupy B, C,E, K, PP oraz wiele związków  mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo. W czasie procesu kiszenia składniki mineralne pozostają bez zmian, jedynie ilość witamin z grupy B oraz wit. C ulega podwojeniu.

 

4. Zwiększają odporność i wzmacniają organizm. Jedząc kiszonki regularnie mamy o wiele mniejsze ryzyko infekcji. W okresie obniżonej odporności warto sięgać po nie dwa razy dziennie.

 

5. Fermentowana żywność pomaga przywrócić równowagę kwasowo- zasadową. Kwas mlekowy wytwarzany w czasie fermentacji ma właściwości odtruwające i oczyszczające.

 

6. Wspomagają trawienie i regulują pracę jelit dzięki dużej zawartości błonnika. Po ich spożyciu równoważy się poziom bakterii jelitowych oraz kwasów żołądkowych. Wydzielane enzymy stymulują układ trawienny do szybszej pracy.

 

7. Regulują ciśnienie krwi, dzięki zawartości acetylocholiny.

 

8. Działają antynowotworowo. Udowodniono, że w procesie fermentacji wytwarzane są izotiocyjaniany, które zapobiegają wystąpieniu nowotworu.

 

9. Kiszone produkty dają uczucie sytości, są przy tym mało kaloryczne dzięki temu zalecane są w dietach odchudzających.

 

Można kupić gotowe kiszonki, albo przygotować je samodzielnie. Kiszonki to tylko popularne ogórki i kapusta. Warto poznać też smak innych kiszonych warzyw- buraków, cebuli, rzodkiewki, czosnku czy zielonej fasolki, a także owoców.

Autorka: Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się