Art

Przepisy na jesienno-zimowe chłody

30.12.2015
Przepisy na jesienno-zimowe chłody

Rozgrzewająca herbata Do zaparzonej herbaty dodaj kilka plastrów świeżego, obranego imbiru, 2 plastry cytryny, część cytryny możesz wycisnąć, dosłódź miodem. Rozgrzewający kompot Z suszonych owoców (jabłek, banana, śliwek, gruszek, fig) ugotuj kompot – najpierw namocz 300g owoców z 3 goździkami w ok. 2l wody potem dosłódź 2 łyżkami cukru i gotuj na małym ogniu aż owoce będą miękkie. Usuń goździki, dopraw łyżką cynamonu. Do gotowego napoju można dodać jeszcze imbir i plastry cytryny lub pomarańczy Rozgrzewający napój Do soku z jabłek (najlepiej przygotowanego samodzielnie) dodajemy sok z ½ cytryny, goździki, cynamon, laskę wanilii i gotujemy przez chwilę. Można dodać także plastry imbiru i plastry pomarańczy Zupa czosnkowa Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić 1,5 główki zmiażdżonego czosnku i podsmażyć przez chwilę. Przełożyć do garnka, dodać 4szt pokrojonych w kostkę ziemniaków, zalać 1l wody, dodać liść laurowy, sól, pieprz i gotować ok. 30min. Następnie usunąć liść laurowy i zmiksować zupę. Po nałożeniu można posypać sproszkowaną papryką i natką pietruszki Zupa z soczewicy Szklankę zielonej soczewicy namaczamy przez kilka godzin. 1 cebulę i 3 ząbki czosnku siekamy i podsmażamy (do zeszklenia) w garnku. Dodajemy 4 szt ziemniaków pokrojonych w kawałki, odsączoną soczewicę, 3 łyżeczki papryki w proszku, 2 liście laurowe i zalewamy 1l bulionu warzywnego. Następnie dodajemy puszkę pomidorków pokrojonych w kostkę, ¼ szklanki soku z pomarańczy i ewentualnie 100ml półwytrawnego, czerwonego wina. Doprawiamy. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 30min do czasu aż soczewica zmięknie. Ryba na parze Rybę (np. łososia 2 dzwonki po 100g) oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny (najlepiej z godzinę wcześniej) i umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze (można także upiec w piekarniku). . Przygotowujemy surówkę z czerwonej kapusty – poszatkowana ½ małej główki kapusty, 1 starte jabłko, ½ czerwonej, posiekanej drobno cebuli, sok z cytryny, oliwa z oliwek. Odstawiamy na ok. 30min do lodówki. Dokładnie płuczemy kaszę jaglaną i gotujemy do miękkości. Łososia podajemy posypanego natką z pietruszki, z 2-3 łyżkami kaszy i surówką.  

mgr Paulina Misztal – dietetyk Centrum Medycznego CMP 

cmp

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

FAQ - Jak wzmocnić odporność?

29.12.2015
FAQ - Jak wzmocnić odporność?

Jak wzmocnić odporność przed zimą?

Wzmacniać odporność przed zimą można na wiele sposobów. Jedni preferują preparaty apteczne, inni leki z domowej apteczki. Jednym z naturalnych sposobów na zwiększenie odporności przed zimą jest systematyczne picie uodparniającej mieszanki, złożonej z wody, miodu oraz cytryny. Pamiętajmy, że kurację należy zastosować odpowiednio wcześnie czyli najlepiej wraz z końcem lata. By była skuteczna, powinna bowiem trwać minimum 3 miesiące.

Czy tran zwiększa odporność?

Picie tranu to doskonały sposób na zwiększenie odporności w okresie jesienno-zimowym. Wpływ na to, ma główny składnik tranu, jakim są kwasy Omega-3. Badania naukowe dowiodły, że posiadają one właściwości uodparniające. Zresztą nie tylko one. Zawarta w tranie witamina D również pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Podobnie witamina E. Warto sięgać po tran, głównie z tego względu, że w naszej strefie klimatycznej ryby nie są popularnym daniem. Niestety sięgamy po nie zbyt rzadko! Niektórzy z nas o rybie przypominają sobie raz do roku czyli  przy wigilijnym stole.

Jak rozgrzać organizm zimą?

Wychłodzenie organizmu to pierwszy krok do przeziębienia, a niekiedy nawet grypy. Dlatego tak ważne jest dbanie o rozgrzewanie organizmu przed wyjściem na dwór. Najłatwiejszym sposobem na rozgrzanie organizmu jest spożywanie wskazanych produktów.

Zacznijmy od składników, których – w szczególności jesienią i zimą – należy się wystrzegać, bowiem posiadają właściwości wychładzające. Są to min.: cukier, owoce cytrusowe, herbata, ser żółty, mleko, nabiał z owocami oraz zupy: szczawiowa, ogórkowa i pomidorowa.

Z kolei rozgrzewająco działają: gotowane na parze warzywa (w szczególności marchew, pietruszka, dynia), ryż, kasze, cebula, czosnek, ryby, wieprzowina czy rosół.

Jak uporać się z katarem?

Aby pozbyć się kataru warto kilka razy dziennie położyć na nasadę nosa zimny kompres. Do tego celu można wykorzystać zwykłą, zwilżoną chusteczkę lub gazę. Pamiętajmy, że gdy kompres zrobi się ciepły, wymieniamy go na nowy. Skutecznym sposobem na redukcje kataru jest regularne oczyszczanie nosa np. za pomocą soli fizjologicznej lub wody morskiej. Należy pamiętać też o ciągłym wysmarkiwaniu gromadzącej się wydzieliny. Można też zastosować inhalację polegającą na wciąganiu do nosa oparów zaparzonego rumianku lub szałwii.

Jak zwalczyć kaszel?

W uporaniu się kaszlem pomoże przede wszystkim ogrzanie klatki piersiowej. W tym celu można nasmarować ją kamforą lub położyć na nią termofor z ciepłą wodą. Poza tym warto sięgnąć po samodzielnie przyrządzone syropy, min.: z buraka lub z cebuli. Poszatkowaną cebulę lub buraka zasypujemy cukrem, a następnie odstawiamy do czasu aż puści sok. Tak sporządzony syrop można pić nawet kilka razy dziennie. Doskonale nadaje się zarówno dla dzieci jak i dorosłych.

Jak poradzić sobie z bólem gardła?

Doskonałym sposobem na uporczywy ból gardła jest zastosowanie płukanki. Niezwykle skuteczną mieszanką przeznaczoną do płukania jamy ustnej jest połączenie naparu z szałwii, soku z cytryny oraz soli kuchennej (lub sody oczyszczonej). Innym sprawdzonym sposobem jest obłożenie szyi zmiażdżonymi liśćmi kapusty. Okład powinien być w miarę możliwości ciepły – wówczas będzie najskuteczniejszy.

cmp centrum medyczne

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Masaż, który warto wykonywać każdego dnia

28.12.2015
Masaż, który warto wykonywać każdego dnia

Masaż ma niezliczone korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Masaż brzucha może okazać się tym czego potrzebujesz. Czy odczuwasz dyskomfort z podowu zbyt wzdętego brzucha? Nie podoba Ci się, że nie jest idealnie płaski? Może odczuwasz nadmierne napięcia mięśni, albo skurcze? Takie dolegliwości niekorzystne wpływają na nasze samopoczucie, a czasem nawet wpędzają w kompleksy.

Na wszystkie te dolegliwości istnieje skuteczne remedium, które możemy zapewnić sobie sami całkowicie za darmo. Poprzez regularny masaż brzucha możemy osiągnąć bardzo dobre rezultaty. Początkowo może wydawać się to dziwne, jednak warto spróbować. Czy po masażu karku czujesz się lepiej, mięśnie są roluźnione? Dlaczego inaczej miało by być po masażu brzucha?

Podobnie jak masaż innych okolic, masaż brzucha działa  stymulująco, poprawia krążenie, a dzięki tem lepiej dotlenia tkanki. Dzięki temu organy położone tej okolicy poprawią swoje funkcjonowanie. Masaż pomaga też pozbyć się nadmiernego napięcia mięśni. Oto kilka największych zalet reguralnego masażu:


  1. Masaż brzucha wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Większość dobroczynnych bakterii i enzymów znajduje się w jelitach i poprzez masaż brzucha bezpośrednio na nie wpływamy. Nawet przy zdrowej diecie masaż usprawni trawienie i zadziała stymulujaco. Udowodniono, że regularnie wykonywany masaż przeciwdziała zaparciom i ułatwia wypróżnienie.

  2. Masaż przed miesiączką zapobiega wystąpieniu objawów PMS. Wiele kobiet w tym czasie ma problemy z bolesnym brzuchem, zaparciami, nadmiermnym napięciem mięśni, czy nawet zatrzymywaniem wody w organizmie. Można zminimalizować lub całkowicie weliminować te objawy. Najskutuczniejszą pozycją do masażu w tym wypadku jest wysokie ułożnie nóg, tak żeby między udem a kolanem uzyskać kąt prosty.

  3. 3.Masaż pomaga się wyciszyć i zredukować stres. Znalezienie chwili dla siebie w ciągu dnia zdecydownie poprawi samopoczucie i pozwoli wsłuchać się w potrzeby ciała.


Skoro znasz już korzyści pora dowiedzieć się jak prawidłowo wykonac automasaż.

Połuż się wygodnie z ugietymi kolanami, w przypadku nadmiernie napietych mięśni możesz oprzeć je np. na krześle pod kątem 90 stopni. Połóż dłonie na brzuchu i spokojnie oddychaj. Po kilku głebokich oddechach rozpocznij masaż.

Ręce wykonują masaż zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, to bardzo istotne. Nie naciskaj zbyt mocno, masaż ma być przyjemny w odczuciach. Wykonuj ruchy okrężne wokół pępka, głaskaj i rozcieraj skorę, możesz wyknać też delikatne ugniatanie. Następnie przejdź do ruchów podłużnych, wykonywanych od wysokości kolców biodrowych przednich górnych, do okolicy żeber.

Ruchy powinny być wolne i spokojne, a cały masaż ma zająć około 10 minut. Na zakończenie połóż ręce na brzuchu i oddychaj głęboko.

Taki masaż ma bardzo prostą technikę i każdy może się go nauczyć. Część kobiet może unikać go w czasie miesiączki, kiedy brzuch jest bardzo bolesny, nie należy go wykonywać jeśli spwawia ból. Przeciwskazaniem do masażu są też wszystkie zabiegi wykonywane w tej okolicy.

 

Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się