Przyprawy. Ich korzystny wpływ na zdrowie.
Do potrawy dodaj pół szczypty czegoś zielonego i suszonego, jedną szczyptę ziarnistego, odrobinę startej kory... - Istne czary! A w rzeczywistości nic innego, jak doprawianie potrawy. Jest w tym jednak coś z magii, bowiem każda przyprawa ma swoje właściwości, nie tylko smakowe, ale również zdrowotne. Jakie? Zobaczmy!
Większość z nas używa przypraw na co dzień, jednak nie zawsze ma świadomość, jakie działanie wywołują w organizmie. Najczęściej, z racji przyjmowania ich w postaci pokarmu, wpływają na trawienie. Nie jest to jednak jedyny proces. Wiele z nich oczyszcza organizm z toksyn, ma działanie bakteriobójcze, moczopędne, wzmaga apetyt, poprawia trawienie, czy wpływa rozkurczowo na mięśnie wewnętrzne.
Możemy je podzielić ze względu na rodzaj rośliny oraz partii, z której zostały wytworzone na:
• kłącza - np. imbir, chrzan
• ziołowe - np. bazylia, tymianek, oregano
• kora - np. cynamon
• warzywa przyprawowe - np. papryczka chilli, czosnek
• pączki - np. goździki
• owoce przyprawowe - np. gorczyca, koper włoski
• mieszanki przypraw - np. pieprz ziołowy
Zobaczmy, co potrafią zdziałać poszczególne z nich!
Anyż
Działa rozkurczowo na mięśnie brzucha, co sprawia, że jest świetnym lekarstwem na kolki i zaparcia. Łagodzi nieżyty górnych dróg oddechowych poprzez działanie wykrztuśne.
Czosnek
Ze względu na swoje silne właściwości baterio-, wiruso- oraz grzybobójcze uważany jest za naturalny antybiotyk. Odkaża układ pokarmowy. Korzystnie wpływa na krążenie zapobiegając nadciśnieniu. Osoby z chorą wątrobą lub pęcherzykiem żółciowym powinny jednak unikać jego nadmiaru, ze względu na możliwość wzmożenia dolegliwości.
Goździki
Działają bakteriobójczo oraz przeciwbólowo. W przypadku gdy zacznie nas boleć ząb, zanim dotrzemy do stomatologa możemy uśmierzyć go rozgryzając goździk. Dodatkowo sprzyja świeżemu oddechowi. Szczególnie polecany jest dla kobiet w ciąży, kiedy borykają się z nudnościami, potrafi przynieść ulgę.
Koper
Łagodzi wzdęcia i kolki jelitowe. W Indiach od wieków żuje się go w celu odświeżenia oddechu. Wzmacnia organizm w trakcie przeziębienia lub grypy. Poprawia pracę jelit ułatwiając trawienie.
Imbir
Ma działanie odkażające i odświeżające. Świetnie rozgrzewa, dlatego doskonale nadaje się w porze jesienno-zimowej, kiedy chcemy uniknąć przeziębienia lub grypy. Niweluje nudności, stąd polecany jest dla kobiet w ciąży oraz osób mających problemy z choroba lokomocyjną. Korzystnie wpływa na wzrok oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Oregano
Zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych, co ułatwia proces trawienia. Zmniejsza wzdęcia, działa przeciwbakteryjnie, wiąże szkodliwe produkty przemiany materii, tym samym oczyszczając organizm.
Chili
Zapobiega chorobom nowotworowym, krążenia oraz stanom zapalnym. Spowalnia proces starzenia. Nie jest jednak wskazane dla osób z chorobą wrzodową dwunastnicy i żołądka.
Cynamon
Łagodzi wzdęcia jelitowe, kolki oraz biegunki. Pomaga leczyć grypę, ponieważ zwalcza wirusy. Posiada także właściwości bakterio- i grzybobójcze. Obniża poziom glukozy, co zalecane jest u osób cierpiących na cukrzycę typu II.
Kolendra
Jej owoce zmniejszają proces fermentacji w układzie pokarmowym, co korzystnie wpływa na trawienie. Wspomaga wydalanie toksyn z krwiobiegu oraz działa rozkurczowo na mięśnie brzucha.
Autorka: Clementine Zielińska
Komentarzy: 0