Art

Rak piersi

23.10.2016
Rak piersi

15 października jest Europejskim Dniem Walki z Rakiem Piersi. Od wielu lat, cały miesiąc poświęcony jest tematowi profilaktyki i zachęcaniu do badania piersi. Ciągle wiele kobiet bagatelizuje problem i nie zdaje sobie sprawy z tego jak ważna jest profilaktyka.

 

Zachorowalność na raka piersi rośnie z roku na rok. Najważniejsza jest edukacja, która jest najsilniejszą bronią. Różowa wstążka, liczne produkty i kosmetyki wspierające walkę z rakiem piersi nie sprawiają, że badamy się częściej.

 

Mimo, że zachorowalność zależy także od genów, nie należy bagatelizować problemu kiedy nie znajdujemy się z grupie ryzyka. Jest bardzo dużo czynników zewnętrznych, które mogą zadecydować o tym czy zachorujemy. To między innymi zła dieta, palenie papierosów, toksyny, otyłość to główne czynniki ryzyka. Zmiana trybu życia i zachowywanie zdrowych nawyków na co dzień to ogromna inwestycja we własne zdrowie.

 

Samokontrola piersi

Dodatkowo zaleca się samokontrolę piersi raz w miesiącu. Badanie polega na sprawdzeniu czy w strukturze piersi nie wyczuwany guzków czy zgrubień. Wcześnie wykryty rak może być całkowicie uleczalny i można uniknąć usunięcia piersi.

Mammografia to badanie zalecane kobietom od 35 roku życia. Dzięki niemu można wykryć bardzo małe guzy nawet mające 1 mm. Zalecane jest szczególnie kobietom, które mają więcej tkanki tłuszczowej i nie mogą dokładnie zbadać się manualnie. Jednak profilaktycznie co rok powinna wykonać je każda kobieta po 35 roku życia. Szybka reakcja to najlepsza forma leczenia, może znacznie przyspieszyć proces leczenia.

 

Zadbaj o biust

Nie tylko kupując ładną bieliznę i ćwicząc, ale przede wszystkim badając piersi. Raz w miesiącu, najlepiej między szóstym a dziewiątym dniem cyklu. Najlepiej wybrać jeden dzień np. ósmy dzień cyklu i badać się regularnie.

 

Jak się badać?

Stań przed lustrem i unieś obie ręce, sprawdź czy piersi nie różnią się od siebie kształtem i skóra nie marszczy się w żadnym miejscu. Następnie przejdź do badania. Lewą dłoń połóż za głową, a prawą połóż na lewej piersi. Lekko dociskając lewą pierś, zataczaj trzema środkowymi palcami niewielkie kółeczka wokół piersi. Kiedy skończysz zmień stronę i zbadaj drugą pierś.

Zaniepokoić powinny cię zgrubienia, ale nie panikuj kiedy je wykryjesz. Konieczna jest szybka wizyta u lekarza, który innymi badaniami będzie mógł potwierdzić pochodzenie zmiany. Nie musi być to nowotwór, jednak zawsze trzeba to skontrolować

 

Daria Występek

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Trawa pszeniczna

22.10.2016
Trawa pszeniczna

Pszenica mocno demonizowana przez zawartość glutenu, na też dobre strony. Cenne składniki ukryte są z jej liściach. Zielone pędy pszenicy były doceniane już przez starożytnych Egipcjan. Na początku xx wieku ponownie zostały uznane za wartościowe pożywienie.

Kuracja młoda trawą pszeniczną przynosi wiele korzyści zdrowotnych. W swoich badaniach potwierdził to Charles Schnabel. Początkowo zaczął eksperymenty na chorych kurach, którym podawał świeżą zielona trawą pszeniczną. W czasie kuracji wracały do zdrowia i dawały więcej jajek. Po tych odkryciach wprowadził ja tez do diety swojej rodziny. Z czasem zaczął produkować całkowicie naturalny suplement, na bazie wysuszonej i sproszkowanej trawie pszenicznej.

Bomba witaminowa

Najwięcej wartości zachowują młode kiełki pszenicy, mają 20 aminokwasów, składników mineralnych i witamin. Między innymi witaminę A, wit. z grupy B, C i E. Dzięki temu poprawia kondycję włosów i paznokci, korzystnie wpływa na skórę i wzrok. Obecność antyoksydantów sprawia, że zapobiega występowaniu nowotworów. Jest także źródłem wapnia, żelaza, magnezu, manganu, selenu, jodu, cynku, miedzi, kobaltu i śladowych ilości ponad 50 innych pierwiastków.

Wspomaga pracę układu pokarmowego i poprawia wiele funkcji życiowych. Jest niezwykle ważnym źródłem enzymów, które są składnikiem surowych warzyw i owoców. Trawa zawiera duże ilości cennego chlorofilu, który dostarczany do organizmu człowieka znacznie poprawia ważne parametry. Zwiększa ilość czerwonych krwinek, pobudza krążenie krwi, chroni przed wolnymi rodnikami, pomaga usunąć toksyny z organizmu, działa antybakteryjnie. Trawa pszeniczna nie zawiera glutenu, jest on obecny jedynie w ziarnach.

Bardzo łatwo można hodować kiełki trawy pszenicznej w domu, zwłaszcza wiosnę i latem kiedy jest dużo słonecznych dni, jest to łatwiejsze. Co kilka dni możesz zbierać nowe plony i zadbać o swoje zdrowie.

Trawę pszeniczną najlepiej dodawać do koktajli, soków, sałatek, albo na kanapkę. Dla zachowania wszystkich składników odżywczych nie należy poddawać jej obróbce termicznej. Spożywając ją regularnie szybko zobaczymy efekty zdrowotne. Można stosować ją także w formie sproszkowanej, jednak działanie w tej formie nie jest tak szybkie. Warto poświęcić trochę czasu na wyhodowanie własnych kiełków.

 

Daria Występek

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Zioła wspomagające odchudzanie

21.10.2016
Zioła wspomagające odchudzanie

Same zioła nie pomogą, ale w polaczeniu ze zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną mogą pomóc odzyskać figurę. Herbatki odchudzające są oparte na ziołach, które można kupić o wiele taniej. Wystarczy wiedzieć po jakie warto sięgać.

Yerba mate to herbata z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Napar zwiększa uczucie sytości i zmniejsza chęć  jedzenia. Wspomaga przemianę materii, a także wchłanianie cukrów, a także obniża poziom insuliny i cholesterolu, co sprawia, że organizm szybciej sięga do zapasów i sala tłuszcz. To także bardzo dobra alternatywa dla kawy, jest o wiele zdrowsza i skutecznie pobudza. Liście można zaparzać kilka razy.

Fiołek trójbarwny to bogate źródło flawonoidów, beta-karotenu, saponin, soli mineralnych i alkaloidów. Pomaga oczyścić organizm z toksyn, dobrze nawadnia, poprawia kondycję skóry, a także wspomaga przemianę materii. Warto pić herbatkę regularnie, raz lub dwa razy dziennie dla obserwacji najlepszych efektów.

Mniszek pospolity to bogate źródło potasu, magnezu, krzemu, a także witamin z grupy B i C. Napar pobudza działanie wątroby, wspomaga przemianę materii i działa detoksykująco. Jest zalecany cukrzykom, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Warto pic go 1-2 razy dziennie na około 30 minut przed posiłkiem.

Kruszyna pospolita zawiera flawonoidy, garbniki, saponiny i sole mineralne. Ma działanie pobudzające i aktywujące jelita, co sprawia, że działa przeczyszczająco. Napar aktywuje też produkcję żółci. W razie problemów z zaparciami zleca się picie naparu nawet 2 razy dziennie.

Herbata czerwona to półfermentowana herbata znana też pod nazwa Pu-erh to zabójca tłuszczu. Nie tylko pomaga spalać tkankę tłuszczową, ale też usprawnia przemianę materii, stymuluje wątrobę, oczyszcza z toksyn i działa wzmacniająco na organizm.  Zawiera minerały- wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen, oraz  witaminę C i inne przeciwutleniacze. Niska zawartość kofeiny jest bezpieczna dla żelaza. Można pić nawet 4-5 filiżanek dziennie, dobrze smakuje także schłodzona.

Daria Występek

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Copyright ©2017 RankingLekarzy.pl

Zapytaj lekarzaStrefa lekarza Zaloguj się