Rooibos
Długie zimowe wieczory sprzyjają piciu dużej ilości gorącej herbaty. Spośród licznych gatunków warto spróbować herbaty rooibos, która zawiera więcej antyoksydantów niż zielona. To napar z aspalatu prostego, zwanego krzewem czerwonym, który uprawiany jest w RPA. Doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm, poprawia tez odporność, wspomaga serce, a także wzmacnia układ kostny. Napar ma słodkawy smak i rubinową barwę, zawiera spora dawkę witaminy C, a także minerałów- żelaza, potasu, cynku i fluoru. Jest polecany wszystkim, ze względu na swoje liczne właściwości. Rooibos jest łatwo dostępny, można znaleźć go w wersji czerwonej, zielonej lub w postaci mieszanek z owocami. Niezależnie od gatunku herbatę przygotowuje się zalewając łyżeczkę suszu szklanka wody o temperaturze 90-95 stopni i pozostawia do zaparzenia około 3-5 minut.
Dlaczego warto poć rooibos?
Poprawia trawienie
Napar wypity pół godziny przed jedzeniem to dobry sposób na niestrawność. Pomaga złagodzić dolegliwości także po zbyt obfitym posiłku, wtedy z wypiciem naparu należy odczekać godzinę po posiłku. Ma działanie rozkurczające, łagodzi bolesność i jest polecana osobom z syndromem jelita drażliwego.
Utrzymuje poziom cukru
Rooibos zaleca się także osobom, które mają problem z utrzymaniem poziomu glukozy. Udowodniono, że poprawia wrażliwość komórek na insulinę oraz pobudza przyswajanie glukozy przez komórki mięśniowe. Zapobiega to bezpośrednio rozwojowi cukrzycy typu 2. Ważne, żeby taki napar pic bez dodatku cukru, ewentualnie można dodać trochę ksylitolu. Zaleca się wypijanie 3-4 szklanek dziennie.
Łagodzi stres
Dzięki zawartości magnezu łagodzi napicia, a także wspomaga działanie układu nerwowego i mózgu. Żyjąc w dużym stresie warto popijać napar regularnie w ciągu całego dnia.
Przeciwdziała alergiom
Rooibos nie wywołuje uczulenia, jedynie skutecznie mu zapobiega. Zawiera kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy, odpowiedzialnej za objawy alergii, np. pokrzywkę czy katar sienny. Napar zaleca się alergikom, którym szkodzi między innymi kurz, roztocza czy produkty spożywcze.
Daria Występek
Komentarzy: 0