Sezam- zdrowe ziarno
Sezam wielu osobom kojarzy się głównie z sezamkami. Warto używać go też na co dzień w kuchni do podawania wielu potraw. Sezam ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, z których warto korzystać.
Sezam był pierwszą rośliną, z której wytwarzano olej. Jego ziarna w 50% składają się z tłuszczu, zawiera też prozdrowotne fitosterole, które blokują wchłanianie szkodliwego cholesterolu. Poza tłuszczami zawiera aż 20% białka, które się w łatwo przyswajalne przez organizm.
Zawiera wiele witamin i pierwiastków. Dzięki zawartości witamin A i E głęboko odżywia i nawilża skórę. Osoby ze skóra suchą powinny jeść go regularnie. Poprawia też kondycję włosów i paznokci, są mniej łamliwe, mocniejsze i zdrowsze. Żeby poprawić ich kondycję można jeść sezam, albo wcierać tłoczony na zimno olej sezamowy we włosy jako maskę, nadaje się też do pielęgnacji skórek i paznokci.
To też skarbnica minerałów, zawiera magnez, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy i krwionośny. Wapń- niezbędny do prawidłowego przewodnictwa nerwowego i zachowania zdrowego układu kostnego. A także cynk i żelazo.
Ziarna sezamu zawierają naturalne przeciwutleniacze- sezaminę i sezamolina, nie znajdziemy ich w innych roślinach. Opóźniają procesy starzenia organizmu, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, a także chronią wątrobę przed uszkodzeniami.
Olej sezamowy
Warto wykorzystywać go w kuchni, szczególnie do serwowania na zimno, w sałatkach i daniach obiadowych. Nie nadaje się do podgrzewania i smażenia. Najzdrowszy jest jasny olej sezamowy nierafinowany, ciemna wersja jest tłoczona z prażonych ziaren sezamu.
Sezamki, chałwa, tahini
Mogą być zdrową i pożywną przekąską, jeśli wybierzesz te z dobrym składem, albo zrobisz je w domu. Wystrzegaj się tych z syropem glukozowo- fruktozowym w składzie. Szukaj takich, które w składzie maja tylko sezam i miód, dalbo syrop klonowy. Inną zdrową słodkością na bazie sezamu jest chałwa, to głównie miazga sezamowa, najlepiej połączyć ją z syropem klonowym lub daktylowym, żeby uzyskać jak najzdrowsze połączenie.
W sklepach coraz częściej można znaleźć pastę sezamową tahini. Na jej bazie można przygotować zdrowe dressingi do sałatek, ale też zdrowe słodycze. Warto szukać nowych smaków i korzystać ze coraz łatwiej dostępnych zdrowych produktów.
Daria Występek
Komentarzy: 0