Sezon na zupy
Zupy mocno wpisują się w najnowsze trendy żywieniowe. Detoks polegający na jedzeniu zup jest hitem w Stanach, zyskał nazwę „souping”. Biorąc pod uwagę, że zupy na bazie warzyw są bardzo zdrowe i sycące, warto wykorzystać ten trend.
Fenomen zup
Niby nic specjalnego, ale jednak mają ogromny potencjał. Oczyszczenie organizmu na „diecie” opartej o zupy jest zdrowe i smaczne. Zupy przygotowywane na bazie warzyw sezonowych, bez tłustej śmietany i dużej ilości soli są bardzo zdrowe. Można przemycić w nich mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Trzeba jednak zapomnieć o zabielaniu. Dobrym sposobem jest przygotowanie prostej „śmietanki” roślinnej ze słonecznika, albo orzechów nerkowca. Wystarczy zmiksować namoczone wcześniej pestki lub orzechy w niewielką ilością wody i przypraw. Taka śmietanka zwiera zdrowe tłuszcze i jest dobrym zmiennikiem klasycznej metody zabielania.
Zupa na może być pełna warzyw, najlepiej nie rozgotowanych, żeby nie pozbawić ich składników odżywczych. Jeśli lubisz zupy krem, zmiksuj zupę z blenderze. Zupa warzywna nie dostarczy dużo kalorii, można zjeść jej więcej. Warto dodać do niej 1-2 łyżki lekkostrawnej kaszy jaglanej lub gryczanej. Dzięki temu zupa nasyci na dłużej. Warzywa są najlepszym pożywieniem w czasie detoksu czy diety odchudzającej. Kilka dni na takiej lekkiej diecie płynnej pozytywnie wpłyną na trawienie i samopoczucie.
Uzupełniaj kalorie
Dieta nawet w czasie detoksu powinna dostarczać minimum około 1300-1400 kalorii. Tyle potrzebujemy dla zaspokojenia podstawowych potrzeb energetycznych. Utrzymywanie nisko kalorycznej diety przez dłuższy czas jest szkodliwe i prowadzi do zwolnienia przemiany materii. Jest prostą drogą do efekty jo-jo, czyli odzyskania kilogramów z nawiązką.
Żywieniowe trendy pozwalają od czasu do czasu spróbować czegoś nowego, ale też wrócić do tradycyjnego pożywienia. Zupy są naszą rodzimą tradycją i o ile nie są ciężkie z dużą ilością śmietany możemy jeść nawet kilka dokładek.
W czasie detoksu, który może trwać od 3-7 dni codziennie gotuj inną zupę i jedz ją przez cały dzień. Pamiętaj też o dużej ilości wody i herbat ziołowych w ciągu dnia.
Staraj się codziennie zmieniać kolor zupy, tak żeby dostarczać różnorodnych składników odżywczych. Na własną rękę nie zaleca się przeprowadzania dłuższego detoksu.
Prosta zielona zupa z brokuła i jarmużu
Składniki:
brokuł
250 g jarmużu
1 cebula
2 cm utartego imbiru
ząbek czosnku
szczypta kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
olek kokosowy (do smażenia)
sól himalajska do smaku
Przygotowanie
Umyty brokuł pokrój na mniejsze kawałki, odetnij grube łodygi od jarmużu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podobnie jak czosnek i imbir.
W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę, imbir i czosnek. Po 2 minutach dodaj przeprawy, jarmuż, brokuł i zalej wszystko wrzątkiem. Nie dolewaj dużo wody, zakryj warzywa, lepiej potem dolać wody. Dotuj na małym ogniu pod przykryciem przed 10-15 minut. Po tym czasie zmiksuj zupę na aksamitny krem. Możesz dodać skórkę z cytryny i doprawić do smaku. Zupa dobrze komponuje się z ryżem lub orzechami włoskimi.
Daria Występek
Komentarzy: 2
quna
21.04.2017mhmmmm pycha ;--)
kala001
25.04.2017Pierwsze słysze z zupingu :)