Stewia.
Od jakiegoś czasu stewia stała się bardzo popularnym zamiennikiem cukru. Jest szczególnie polecana osobom z nadwagą oraz cukrzycom. Czy rzeczywiście można spożywać ją bez szkody dla zdrowia?
Biały rafinowany cukier jest szkodliwy, lekarze i dietetycy alarmują, aby zmniejszyć jego spożycie. Ciągle spożywamy za dużo cukru, słodzimy herbatę, pijemy słodkie napoje, do tego słodycze, słodzone jogurty. Nie każdy wie, że w małym kubeczku może mieć w składzie nawet kilka łyżeczek cukru. Nadmierna ilość cukru negatywnie wpływa za zdrowie i sylwetkę. Cukier jest w wielu produktach spożywczych, których nawet o to nie podejrzewamy, w sosach, keczupie, musztardzie, a nawet chlebie. Konieczne jest dokładne czytanie etykiet przed zakupem. Dopuszczalna dawka cukru na dzień wynosi 25 g, a szklanka napoju słodzonego może mieć do więcej.
Cukier to czyste węglowodany pozbawione witamin i minerałów. Cukier jest jedną z głównych przyczyn wielu chorób cywilizacyjnych- cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, zawał mięśnia sercowego czy podwyższony cholesterol. Warto zapoznać się ze zdrowszymi alternatywami cukru.
Stewia jest rośliną o wyjątkowo słodkich liściach, dzięki którym pełni rolę naturalnego słodzika. Pochodzi z Ameryki Południowej i jest tam powszechnie stosowana. Jest do 250-450 razy słodsza od cukru i ma zero kalorii, co na pewno ucieszy odchudzające się osoby. Jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego nadaje się do pieczenia i gotowania. Ma też wiele innych zalet- nie powoduje próchnicy zębów, nie podnosi poziomu cukru we krwi. Nie zaburza pracy organizmu i nie podwyższa poziomu cholesterolu w organizmie.
Liście stewii można hodować samodzielnie w domu, do słodzenia nadają się też świeże liście. Są zdrowe, oprócz słodkiego smaku zawierają żelazo, wapń, potas i błonnik, a także wiele antyoksydantów. Liścia można zasuszyć a następnie sproszkować i stosować jako cukier. Wygodniej jest kupić sproszkowaną stewię w sklepach ze zdrową żywnością, była w nich od dawna, ale dopiero od kilku lat stewia stała się powszechnie znana. Można znaleźć ją również w formie płynu i tabletek.
Obniża wartość kaloryczną posiłków oraz napojów, i nie powoduje zwiększenia apetytu jak w przypadku cukru rafinowanego. Przez to, że jest o wiele słodsza od cukru stosuje się ją w bardzo małych ilościach.
Odpowiadając na pytanie postawione na początku muszę stwierdzić, że jest korzystna dla naszego zdrowia i warto po nią sięgać.
Autorka: Daria Rogowska
Komentarzy: 0