Szkodliwy dwutlenek siarki
Dwutlenek siarki to szkodliwy konserwant, który jest dodawany do wielu produktów spożywczych.
Na opakowaniach występuje jako E220, dlaczego warto zapamiętać to oznaczenie?
Ten konserwant jest pozyskiwany syntetycznie w procesie spalania siarki. Jest trujący i szkodliwy dla środowiska. Opary siarki mogą powodować choroby i podrażnienia układu oddechowego. Ponadto siarka niszczy niektóre ważne dla zdrowia witaminy, głównie A, B1 oraz kwas foliowy (B9). Nadmiar może powodować bóle głowy, gorsze samopoczucie, a nawet nudności.
Gdzie występuje?
Dwutlenek siarki najpowszechniej dodawany jest do wina, oraz do bakalii. Na opakowaniach producenci zaznaczają go E220, jednak można spotkać też inne sposoby: konserwowany siarkę, zawiera siarczany. Warto być czujnym na takie oznaczenia. Pozornie zdrowie suszone owoce mogą zawierać dużą ilość siarki, na szczęście producenci o jej obecności muszą informować na opakowaniu. Jest wiele firm, które nie dodają jej w czasie suszenia. Dzienne spożycia SO2 wynosu 0,7 mg na kilogram masy ciała. Producenci dodają ją do suszonych owoców, aby nie traciły ładnego koloru. Najlepiej widać to na przykładzie moreli. Siarkowane są pomarańczowe, a te bez jej dodatku ciemne. Różnica dla zdrowia jest jednak ogromna.
Owoce bez dodatku siarki są tez decydowanie smaczniejsze, mają naturalny zapach i smak, nie maja chemicznego aromatu. Zawsze należy czytać skład opakowań, siarka może być też w ulubionych płatkach śniadaniowych czy muesli, jeśli zawierają one kawałki suszonych owoców. Najlepiej muesli czy granolę przygotowywać w domu i dodawać do nich sprawdzone składniki.
Miłośnicy wina także powinni być czujni, siarka może znaleźć się nawet z wysoko półkowym winie wytrawnym. Producent musi poinformować o tym kiedy ilość SO2 przekracza 10 mg na litr wina. Najmniej siarczanów zawiera czerwone, wytrawne wino, najwięcej wina słodkie. Siarkowanie to metoda konserwowania wina. Nie da się jej całkowicie wyeliminować, jest to naturalny produkt fermentacji. Niektórzy producenci starają się ograniczyć jej zawartość w winie. Dwutlenek siarki może powodować nieprzyjemnie dolegliwości jeśli wypijemy zbyt dużo wina.
Daria Występek
Komentarzy: 0