Art

Sztuka w życiu dziecka

06.02.2016
Sztuka w życiu dziecka

Kontakt ze sztuką od najmłodszych lat dziecka daje ogromne korzyści. Poprawia pamięć, zwiększa wyobraźnię, a także pomaga budować niezależność. Sztuka w edukacji nie ma szczególnego miejsca, dlatego to rodzice muszą o to zadbać. W wielu placówkach organizowane są zajęcia czy spektakle dla dzieci, na które warto zabierać swoje pociechy od najmłodszych lat. Pokazywanie dziecku nowych form sztuki w przyszłości zaprocentuje. Badania pokazują, że dzieci obcujące ze sztuką łatwiej znajdują pasję, co znacznie poprawia jakość życia. Mają też lepszy kontakt z otoczeniem i łatwej nawiązują kontakty z ludźmi. Takie dzieci wyrastają na bardziej empatycznych dorosłych, są otwarci na nowe doświadczenia i bardzo zaangażowane w to czym się zajmują. Sztuka może przybierać różne formy, ważne jest czytanie dziecku, malowanie, oglądnie obrazów, słuchanie różnych dźwięków. Muzyka w życiu noworodka ma ogromne znaczenie, nie bez powodu zaleca się słuchanie muzyki kobietom w ciąży. Dzięki temu mózg dziecka jest bardziej stymulowany co sprzyja szybszej nauce mówienia, a także lepszej pamięci. Granie na instrumencie przekłada się często na lepsze wyniki w przedmiotach ścisłych. Nawet jeśli granie na instrumencie to tylko hobby, znacznie poprawia jakość życia i relacji z ludźmi. Na naukę gry nigdy nie jest za późno, jednak najlepsze efekty osiągają dzieci, które zaczynają nauką wcześnie. Dla dzieci, które nie lubią grać na instrumentach zostaje wiele innych dziedzin sztuki. Warsztaty plastyczne, oglądanie wystaw malarskich czy fotograficznych mają duży wpływ na rozwój. Sztuki wizualne mocno wzmacniają wyobraźnię i kreatywność od najmłodszych lat. Każde dziecko jest artystą, rolą rodziców jest wspieranie talentów i pokazywanie różnych form sztuki. Stymulowanie do lepszego rozwoju i pokazywanie wielu form sztuki umożliwia lepsze zrozumienie świata. Dzięki możliwości tworzenie dziecko wyraża siebie, pomaga rozładować emocje, których często nie potrafi wypowiedzieć. To bardzo ważna sfera życia, której nie należy zaniedbywać.   Autorka: Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Zakwas z buraków

05.02.2016
Zakwas z buraków

Domowy zakwas z buraków od wieków jest uznawany za dobroczynny i zdrowotny napój. Warto pic go zwłaszcza w okresie kiedy choroby i przeziębienia dokuczają nam częściej. To naturalny probiotyk, który skutecznie wzmacnia odporność, a także zastąpi napoje energetyczne.

Kiszonki to najlepsze co możemy sobie zapewnić w zimowe dni. Obudowują florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, co znacznie przyczynia się do zwiększenia odporności. Idealnie będzie sięgać po nie codziennie, można dodawać je do obiadów, sałatek, jeść z nimi kanapki. Szczególnie skuteczne działanie wykazuje zakwas z buraków, który dodatkowo przeciwdziała anemii i wzmacnia krew, dzięki dużej zawartości cennego  żelaza.

Purpurowy płyn przyspiesza odbudowę czerwonych krwinek. Buraki zawierają także wiele cennych antyoksydantów, które działają antynowotworowo, przeciwdziałają starzeniu i poprawiają funkcjonowanie organizmu. Wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają trawienie i dlatego należy wprowadzić je do swojej diety.

Zakwas z buraka powinien pić każdy kto przechodzi kurację antybiotykami. Pomaga odbudować florę bakteryjną, która jest całkowicie niszczona przez leki. Przez to po kuracji organizm jest bardzo osłabiony, zakwas pomaga się zregenerować i powrócić do sił.

To także dobre i naturalne lekarstwo na zaparcia, a także na odkwaszenie i pozbycie się toksyn z organizmu. Zakwas powinien znaleźć się w każdym domu jako naturalny środek wzmacniający. Jest bardzo tani i skuteczny, może zastąpić wiele syntetycznych witamin.

Buraki zawierają kwas foliowy, który jest szczególnie zalecany kobietom w ciąży. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, wspomaga pracę nerek. To prawdziwy polski super foods. Można łatwo przygotować go w domu, o przepis warto spytać babcię. Kiedyś być często przygotowywany w każdym domu.

Zakwas można pić sam, albo rozcieńczyć go z wodą bądź sokami owocowymi, np. sokiem jabłkowym. Na jego bazie można przygotować barszcz czerwony, najlepiej dodać go pod koniec gotowania po przestudzonego barszczu, żeby nie wygotować jego cennych wartości.

 

Daria Wystepek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Co zrobić, żeby nie chorować?

04.02.2016
Co zrobić, żeby nie chorować?

Co roku liczne infekcje atakują nas w okresie zimowym. Czasem nie da się ich uniknąć, warto jednak próbować, bo są na to sposoby. Nawet jeśli coś nas dopadnie, silniejszy organizm łatwiej potrafi sobie z nimi poradzić i szybciej zdrowieje. Zatem do dzieła.

1. Zacznij dzień od szklanki ciepłej wody z octem jabłkowym lub cytryną i imbirem. Oba te napoje rozgrzewają i pobudzają układ pokarmowy. Ponadto działają odkwaszająco na organizm. Imbir dodatkowo działa antybakteryjnie i pomaga zwalczyć infekcje. Nawet szklanka ciepłej wody pomoże lepiej rozpocząć dzień. Zimą zdecydowanie przyjemniej jest się napić ciepłego napoju. Woda tuż po przebudzeniu to ważny element dnia, pomaga nawodnić organizm i sprawia, że jesteśmy bardziej pobudzeni.

2. Zjedz ciepłe śniadanie. Nawet jeśli wydaje się, że potrzeba na to dużo czasu, jest wiele szybkich możliwości. Owsianka czy jaglanka to najszybsze możliwości. Płatki możesz zalać wieczorem, a rano jedynie je podgrzać, podobnie kaszę możesz mieć przygotowaną wcześniejszego dnia. Dodaj do nich bakalie- daktyle, rodzynki, suszone śliwki, jabłka, możliwości jest wiele. Użyj rozgrzewających przypraw jak cynamon, imbir, kurkuma. Takie śniadanie syci na długo, dodatkowo jest bardzo zdrowe. Kasza jaglana pomaga pozbyć się śluzu z organizmu, dlatego jest zalecana przy przeziębieniach.

3. Codziennie znajdź 15-30 minut na aktywność na świeżym powietrzu. Wystarczy szybki spacer, może być też bieg czy inny sport. Przebywanie na dworze w chłodne dni, wzmacnia układ odpornościowy. Spacer pobudza ciała, dzięki lepszemu dotlenianiu organizm może szybciej pozbyć się toksyn. Chłodne dni też mogą być aktywne, wystarczy odpowiednio się ubrać.

4. Postaw na zupy. To sposób, żeby przemycić w menu więcej zdrowych warzyw, ale też rozgrzać się po przyjściu do domu. Zupy są bardzo łatwe do przygotowania, wystarczy obrać warzywa, reszta robi się sama. Dodając aromatyczne przyprawy dodatkowo nadajemy jej smak i właściwości zdrowotne. Warto sięgać po kurkumę, czosnek niedźwiedzi, tymianek czy majeranek.

5. Wysypiaj się. Sen to czas odpoczynku i regeneracji, powinien trwać nie krócej niż 8 godzin każdego dnia. To bardzo ważne, po kilku nieprzespanych nocach organizm jest wyraźnie osłabiony, co może prowadzić do choroby.

 

Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się