Teff - zboże z Afryki
Wiele sklepów ze zdrową żywnością proponuje kolejne produkty z obco brzmiącymi nazwami. Wśród nich można znaleźć ciekawe i zdrowe zboża, po które czasem warto sięgnąć. Jednym ze zbóż, które przywędrowało do nas aż z Afryki jest Teff inaczej nazywany miłką abisyńską. Jest jednym z najstarszych zbóż afrykańskich. Naturalnie rośnie w północno-wschodniej Afryce, na mniejszą skalę jest także uprawiana w Indiach i Australii. Jego dużą zaletą jest to, że jest zbożem bezglutenowym. Dodatkowo ziarna i produkty z teffu mają niski indeks glikemiczny i nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi. Zawiera wiele cennych składników odżywczych- żelazo, wapń, błonnik, kwas foliowy. Jest bogatym źródłem antyoksydantów oraz aminokwasów, pod tym względem jest to roślina doskonała. Zawiera wszystkie aminokwasy, szczególnie dużo metioniny, cysteiny i lizyny. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego.
W Afryce uprawianych jest wiele odmian tego zboża. Dorasta na wysokość około 1 metra. Może mieć ono mieć różne kolory, od mleczno-białego, przez brązowy, aż do czarnego. Ciemniejszy kolor idzie w parze z mocniejszym aromatem. Teff jest bardzo trwały i odporny na czynniki zewnętrzne, bardzo rzadko zagnieżdżają się w nim szkodniki, jest odporny na jełczenie. Można go bez obaw przechowywać w warunkach domowych.
Jego nasiona są bardzo małe i dlatego często przygotowuje się z nich mąkę, która zawiera dużo błonnika. W Etiopii teff uprawia się głównie na mąkę, którą wykorzystuje się głównie do wypieku chleba oraz tradycyjnych placków pieczonych na zakwasie. Ziarna wykorzystuje się także do przygotowywania napojów alkoholowych i tradycyjnego piwa etiopskiego o nazwie Tella. Mówi się, że jest to sekretny składnik diety najlepszych na świecie etiopskich maratończyków. Można dostać teff w formie płatków i przyrządzać je na śniadania, dobrze smakują z orzechami, bakaliami i owocami.
Ugotowane ziarna miałki przypominają drobna kaszę i mają kleistą konsystencję. Można przygotowywać je na słodko i wytrawianie. Mimo, że miłka abisyńska nie jest uprawiana w naszej strefie klimatycznej możemy sięgać po nią od czasu do czasu w celu urozmaicenia diety. Dostarczy nam wielu składników mineralnych i pozwoli poznać nowy smak. Można zastąpić nią ryż czy ziemniaki, albo wymyślić własne pomysły wykorzystanie tego zdrowego i wartościowego zboża.
Autorka: Daria Rogowska
Komentarzy: 0