Top 10 restauracji wegańskich
Restauracje wegetariańskie i wegańskie, które warto odwiedzić
1. Krowarzywa
Te restauracje ściągają w swe podwoje osoby o różnym wieku i statusie społeczno-zawodowym. Pomysł na ich stworzenie zrodził się z pasji do spożywania potraw roślinnych - smacznych i dużych. Właściciele restauracji postawili na burgery, które każdy może sobie wybrać wg własnych preferencji. Bułki mogą być z glutenem lub bez, a pomiędzy nimi znajdziemy wiele zdrowych i świeżych warzyw, które wzmocnią naszą odporność i dostarczą wielu składników odżywczych. Każdy burger posiada więc szpinak, paprykę, cebulę, zieloną sałatę, ogórki oraz kiełki. Możemy je zjeść razem z kaszą jaglaną, ciecierzycą, tofu, kotletem z białka pszennego oraz wieloma warzywami, które królują w sezonie letnim.
Porcje są naprawdę duże i każdy może sobie wybrać odpowiedni wg jego gustu rodzaj burgera. Mamy więc Jaglanexa, Cieciorexa, Warzywexa, Tofexa, Seitanexa oraz danie miesiąca. Dla podkreślenia smaku możemy zamówić dodatki w postaci kilku rodzajów sosów takich jak np. majonez vegański, koperkowy, a także ostry pomidorowy. Są też pieczone ziemniaki, buraczexy oraz koktaile z owocami i warzywami. W lokalach można tez napić się kawy, zjeść zdrowe ciastka, a także lody. Menu oparte jest na produktach, które są dostępne w danej porze roku i jest przygotowywane przy współpracy z dietetykami. Produkty są świeże, niekonserwowane, nie pochodzą z puszek, bez żadnych polepszaczy, środków chemicznych i szkodliwych substancji.
Restauracje pod nazwą Krawarzywa znajdują się w Warszawie - 3 lokalizacje, Krakowie, Gdańsku, Białymstoku i Wrocławiu. Informacje na temat menu można znaleźć na stronie w Internecie pod adresem krowarzywa.pl oraz na profilu na facebooku - www.fb.com/Krowarzywa.
2. Green Way
Jest to międzynarodowa sieć restauracji i barów, gdzie podawane są dania wegetariańskie oraz wegańskie. W Polsce lokale występujące pod szyldem Green Way znajdują się w Gdyni, Sopocie, Krakowie, Łodzi, Olsztynie, Poznaniu i Wrocławiu.
Menu jest bardzo różnorodne. W barach można zjeść śniadania, obiady oraz kolacje. Znajdują się tu zupy oraz drugie dania. Na uwagę zasługuje duży wybór naleśników z różnymi dodatkami warzywno-owocowymi. Restauracje posiadają także bardzo duży wybór deserów takich jak serniki, brownie, czy musli. Do posiłków można też zamówić napoje, czyli świeżo wyciskane soki, koktajle, lemoniady, smoothies oraz herbaty. Charakterystyczne dla restauracji Green Way jest to, że wybór dań jest bardzo duży, porcje są pokaźne i stosunkowo tanie. Produkty, z których przyrządza się posiłki dostarczane są z gospodarstw ekologicznych.
Aktualne informacje na temat restauracji można znaleźć na stronie Internetowej pod adresem greenway.pl oraz na profilach poszczególnych lokalizacji na Facebooku.
3. Restauracja pod Norenami
Ten lokal mieści się w Krakowie na ul. Krupniczej 6. Podaje się tu potrawy wegetariańskie oraz wegańskie bazujące na kuchni azjatyckiej. Wystrój wnętrza oraz fotografie umieszczone na ścianach odwołują się do kultury i sztuki dawnej Japonii. Czuje się tu dalekowschodnią duszę nie tylko na kubkach smakowych, ale również poprzez zapachy i obraz. Wchodząc tu przenosimy się w spokojny inny świat. Szef kuchni tej restauracji udowadnia, że można zdrowo i smacznie zjeść sushi bez ryb. Dania przyrządzane są wg receptur kuchni japońskiej, chińskiej, tajskiej, a także koreańskiej. Mieszanie smaków i przełamywanie się ich wzajemne powoduje, że klient czuje się bardzo usatysfakcjonowany.
Wybór dań jest bardzo duży, dzięki czemu każdy znajdzie tu coś dla siebie od zup po dania główne. Można tu np. spożyć ,,mięso Buddy", czyli seitan przyrządzony wg autorskiej receptury szefa kuchni. Wystrój wnętrza powoduje, że restauracja jest miejscem, gdzie nie tylko można smacznie zjeść, ale też umówić się na spotkanie w towarzystwie przyjaciół, jak też wybrać się na romantyczną randkę we dwoje.
Informacje na temat lokalu można znaleźć na stronie: podnorenami.pl oraz na profilu: www.fb.com/PodNorenami
4. Wypas
To poznańska restauracja, mieszcząca się na ul. Jackowskiego 38 na Jeżycach. Tutaj możesz najeść się do syta, a każde danie jest sporych rozmiarów. W końcu nazwa zobowiązuje, ma być wypas i jest. W lokalu szef kuchni poleca zupę dnia, jak też lunch tygodnia. Bogate menu obfituje w potrawy kuchni praktycznie ze wszystkich kontynentów świata, tak więc wegetariańscy smakosze na pewno znajdą tu coś w sam raz dla siebie.
Dania przygotowuje się z produktów regionalnych i sezonowych. Można tu spożyć ramen, który uwodzi smakiem, zapachem i jest bardzo sycący. To dzięki makaronowi i tofu. W restauracji możemy też uraczyć się pysznym deserem, czyli ciastem wykonanym na bazie kaszy jaglanej oraz wypić herbatę. Wiele osób nawet spoza Poznania przyjeżdża tu na desery z tapioki o smaku, który na długo pozostaje w pamięci. Tak samo jako tofurnik w roli sernika.
W Wypasie można też spożyć domowe konfitury oraz robione na miejscu pasty do chleba. Świetnym pomysłem jest też to, że dania można zamówić również na wynos, które są dowożone przez kurierów poruszających się na rowerach. Czyli jest ekologicznie.
Informacje na temat restauracji znajdziesz na stronie: wegewypas.pl oraz na profilu facebookowym: www.fb.com/wypas
5. Bar Vega
To lokal z menu wegańskim. Bar ten powstał jeszcze w poprzednim stuleciu, a dokładnie w 1987 roku. Był pierwszym takim miejscem we Wrocławiu, w którym można było zjeść posiłek wegetariański. Mieści się na ulicy Rynek 27 a. Lokal składa się z dwóch części. Na pierwszym piętrze można spożywać dania typowo barowe, natomiast drugie jest bardziej w stylu restauracyjnym. Tak więc można tu przyjść na śniadanie, obiad i kolację, czyli po prostu zaspokoić głód, jak też spędzić tutaj czas na spotkaniu biznesowym, czy też romantycznej randce.
W obydwu częściach zastosowano formułę samoobsługi. Wielu osobom taka forma bardzo pasuje. Można tu spożyć zupę dnia, ale także pieroga o nazwie Calzone. Jego skład każdy z klientów dobiera sobie wg własnych preferencji, co jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Na śniadanie możemy sobie zamówić talerz rozmaitości, który codziennie zawiera inne wegańskie smakołyki. W menu znajdują się również vegeburgery oraz desery, czyli lody i ciasta.
Aktualne jadłospisy oraz ciekawostki najlepiej jest sprawdzić na profilu fecebookowym baru: www.fb.com/Vega.Bar.Weganski.Wroclaw
6. Jak Malina
Biznes często tworzy się z pasji, motywacji do wykreowania czegoś pozytywnego oraz posiadania fantazyjnego gustu. Tak właśnie jest w przypadku szczecińskiej restauracji Jak Malina, która znajduje się na uli. Małopolskiej 3. Tu jak twierdzi właścicielka jada się lekko, czyli bez zbędnego smażenia oraz różnego rodzaju chemicznych dodatków i glutenu. Na talerzu w tym lokalu jest kolorowo, smacznie i przede wszystkim zdrowo.
Tu możesz zjeść wegańską pizzę firmową na gryczano-ryżowym cieście wg pomysłu szefa kuchni. Pieczone tofu, pieczarki oraz suszone pomidory i przyprawy dają efekt, który zapamiętasz na długo. W restauracji z głośników płynie przyjemna muzyka pozwalająca wszystkim gościom delektować się np. ciastami. Ciekawostką jest to, że serwuje się je również jako danie śniadaniowe, gdyż są dietetyczne.
Do lokalu można wejść z psem, a gdy czworonóg jest spragniony, to dostanie miskę wody. Codziennie przygotowywane jest danie dnia. Szczegółowe informacje znajdziecie na stronie Internetowej: jakmalina.pl oraz na profilu społecznościowym restauracji: www.fb.com/jakmalina.piekniejemy
7. Bioway
To lokale bistro, które jako niewielka sieć działają w czterech lokalizacjach: w Gdańsku, Gdyni, Warszawie oraz Poznaniu. W serwowanych tu daniach w bardzo niewielkiej ilości stosuje się sól, cukier i tłuszcz, a w niektórych nie ma ich zupełnie. Menu jest konsultowane z dietetykiem. Chodzi o to, aby posiłki były właściwie zbilansowane. Dania nie są smażone, ani pieczone tylko gotowane na parze, co wpływa na ich jakość i aspekt zdrowotny. Lokal jest przyjazny rodzinom z małym dzieckiem. Bez problemu można tu przebrać i przewinąć niemowlę w specjalnie do tego przeznaczonym miejscu. Starsze dzieci znajdą tu kącik, w którym będą mogły się pobawić.
Ważną kwestią jest to, że przy nazwach dań znajdziemy wyszczególniony spis wartości odżywczych. To istotne dla osób, które liczą kalorie i chcą by ich posiłek był właściwie zbilansowany. Posiłki można sobie skomponować samemu, a do wyboru są regionalne produkty sezonowe. Jeśli spotkamy tu takie, o które trudno w danej porze roku, to możemy mieć pewność, że były mrożone, a nie chemicznie konserwowane. W menu znajdziemy kotlety z ciecierzycy, koftę serową oraz pieczone ziemniaki, a także szparagi i kasze. Do popicia można sobie wybrać np. wodę kokosową, kwas chlebowy i zwyczajne w takich miejscach koktajle i kompoty owocowe.
Aktualne menu oraz wiele innych przydatnych informacji znajdziemy na stronie Internetowej: bioway.pl oraz na profilu na Facebooku: www.fb.com/BIOWAY
8. Zielony most
O tym, żeby zdrowo się odżywiać szczególnie powinni pamiętać mieszkańcy zanieczyszczonych regionów naszego kraju. Na Śląsku, a konkretnie w Katowicach smacznie i pożywnie można zjeść w wegańskim bistro pod nazwą Zielony Most. Lokal mieści się na ul. Słowackiego 12/1. Produkty, z których przygotowuje się tu dania pochodzą z lokalnych źródeł. To sezon decyduje o tym, co znajdzie się na twoim talerzu, gdy odwiedzisz Zielony most. W menu można znaleźć wiele dań, a te które nie zawierają glutenu są specjalnie oznaczone w karcie. Tworząc ten lokal właściciele kierowali się miłością do zwierząt i dlatego psy są tu bardzo mile widziane. Można do tego bistro przyjść z czworonogiem, który również się pożywi. Każdy psiak otrzyma tu miskę z wodą, a także coś na ząb, oczywiście w wegańskim wydaniu.
W tym bistro codziennie można liczyć na jakąś smakowitą niespodziankę. Stawia się tu na produkty, które są zdrowe i posiadają wiele składników odżywczych. Spotkamy tu warzywa często zapomniane, jednak bardzo smaczne i pożywne. W menu znajdują się kolorowe zupy jarzynowe oraz kremy np. z dyni. Dania obiadowe są również smaczne i bardzo sycące. Możemy tu zjeść gyros z pieczonymi ziemniakami, rolady z farszem z tofu, papryki i ogórka, a także kotleciki gryczano soczewicowe i kluseczki z kapustą. Jest bardzo duży wybór naleśników z różnym nadzieniem. Do popicia są oczywiście napoje owocowo-warzywne i koktajle, ale także wywary z czystka, pokrzywy i napary z soku jabłkowego. Amatorzy mocniejszych trunków mogą też skorzystać z napojów alkoholowych.
Aktualności i szczegółowe informacje na temat menu znajdują się na stronie Internetowej: zielonymost.katowice.pl, a także na profilu: www.fb.com/BistroZielonyMost
9. Edamame Vegan Sushi
Niektóre restauracje preferują wybrany model potraw. Ta jest właśnie taka. To restauracja Japońska nastawiona na posiłki wegańskie. Znajduje się w dzielnicy Śródmieście w Warszawie na ul. Wilczej 11. Ciekawostką i atrakcją zarazem jest to, że można tu zjeść całkowicie roślinne sushi. Wielu mięsożerców ciekawych doznań smakowych poleca ten lokal i często go odwiedza, mimo że mięsa tu się nie znajdzie. W skład sushi wchodzi np. tofu, boczniaki oraz warzywa.
Oczywiście należy zacząć od przystawki. Zgodnie z tradycją spotykaną w krajach azjatyckich, czyli Japonii, a także Chinach może to być ciepłe edamame, czyli niedojrzałe strąki soi, sałatka ze świeżych alg i trawy morskiej lub kimchi, czyli kiszonka, która jest przysmakiem w Korei. W restauracji można zjeść zupę miso podawaną wraz z tofu, ale także swojską grzybową, która cieszy się dużym powodzeniem. Do popicia są np. japońskie piwa o ciekawie brzmiących nazwach jak: Asahi, Kirin, czy Sapporo.
W każdy czwartek organizowane są Wegeobiady, gdzie roślinożercy mogą przyjemnie spędzić czas w swoim towarzystwie. Aktualne menu i dodatkowe informacje można sprawdzić na profilu społecznościowym restauracji: www.fb.com/EdamameVeganSushi
10. The Root
To restauracja mająca swoją siedzibę we Wrocławiu na ul. Krupniczej 3. Właściciele The Root stawiają na posiłki roślinne, gdyż przyświeca im ideologia, aby świat był wolny od zadawania bólu wszystkim żyjącym stworzeniom. Potrawy są tu przygotowywane z prawdziwym entuzjazmem i pasją. Dania to głównie autorskie pomysły.
Bardzo dużą popularnością cieszą się tu roślinne sushi. Nazwy tych potraw są fantazyjne i zachęcają do skosztowania. Mamy tu więc Zieloną moc, czyli danie z ogórkiem, awokado, fasolą, guacamole i nasionami dyni, Pieczarę ognia z czerwoną papryką, chili, tofu, awokado i jalapeno. Jest też sushi I love Poland z burakiem, tofu, czerwoną papryką i majonezem. Oprócz tego zjemy tu także falafele, kiełbaski seitan, a także danie po meksykańsku. Można też zamówić zupy oraz Pudełko Pyszności, czyli codziennie inny zestaw warzyw. Na deser są lody wegańskie oraz sernik i mufinki.
Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej restauracji: http://theroot.pl oraz na profilu facebookowym restauracji: www.fb.com/therootbar
Zdecydowanie polecamy sprawdzić te miejsca i przekonać się, że jedzenie wegańśkie może być pyszne i różnorodne!
Jarosław Cieśla
Komentarzy: 6
Karol
08.03.2018Jeżeli ktoś wybiera się na wypad do Trójmiasta mogę polecić Avocado Vegan Bistro & Cafe z Gdańska. A z Poznania Falla na ul. Wawrzyniaka.
Edi
07.03.2018Bioway i green way w czołówce? ?? Nieciekawe sieciówki, często z obsługą, która nie za bardzo orientuje się co sprzedaje.
Nie bardzo rozumiem. ..
A dlaczego zabrakło np. Lokal Vegan Bistro???
Leniwiec Gniewomir
11.03.2018Serio? Krowarzywa? Krowa jest co najwyżej przeciętna. Próbowałem 2 razy i byłem mocno zawiedziony. Jeśli vegeburger, to polecam Chwast Food. Rewelacja!
A Edamame zaintrygowało mnie, muszę przetestować.