Trawa pszeniczna
Pszenica mocno demonizowana przez zawartość glutenu, na też dobre strony. Cenne składniki ukryte są z jej liściach. Zielone pędy pszenicy były doceniane już przez starożytnych Egipcjan. Na początku xx wieku ponownie zostały uznane za wartościowe pożywienie.
Kuracja młoda trawą pszeniczną przynosi wiele korzyści zdrowotnych. W swoich badaniach potwierdził to Charles Schnabel. Początkowo zaczął eksperymenty na chorych kurach, którym podawał świeżą zielona trawą pszeniczną. W czasie kuracji wracały do zdrowia i dawały więcej jajek. Po tych odkryciach wprowadził ja tez do diety swojej rodziny. Z czasem zaczął produkować całkowicie naturalny suplement, na bazie wysuszonej i sproszkowanej trawie pszenicznej.
Bomba witaminowa
Najwięcej wartości zachowują młode kiełki pszenicy, mają 20 aminokwasów, składników mineralnych i witamin. Między innymi witaminę A, wit. z grupy B, C i E. Dzięki temu poprawia kondycję włosów i paznokci, korzystnie wpływa na skórę i wzrok. Obecność antyoksydantów sprawia, że zapobiega występowaniu nowotworów. Jest także źródłem wapnia, żelaza, magnezu, manganu, selenu, jodu, cynku, miedzi, kobaltu i śladowych ilości ponad 50 innych pierwiastków.
Wspomaga pracę układu pokarmowego i poprawia wiele funkcji życiowych. Jest niezwykle ważnym źródłem enzymów, które są składnikiem surowych warzyw i owoców. Trawa zawiera duże ilości cennego chlorofilu, który dostarczany do organizmu człowieka znacznie poprawia ważne parametry. Zwiększa ilość czerwonych krwinek, pobudza krążenie krwi, chroni przed wolnymi rodnikami, pomaga usunąć toksyny z organizmu, działa antybakteryjnie. Trawa pszeniczna nie zawiera glutenu, jest on obecny jedynie w ziarnach.
Bardzo łatwo można hodować kiełki trawy pszenicznej w domu, zwłaszcza wiosnę i latem kiedy jest dużo słonecznych dni, jest to łatwiejsze. Co kilka dni możesz zbierać nowe plony i zadbać o swoje zdrowie.
Trawę pszeniczną najlepiej dodawać do koktajli, soków, sałatek, albo na kanapkę. Dla zachowania wszystkich składników odżywczych nie należy poddawać jej obróbce termicznej. Spożywając ją regularnie szybko zobaczymy efekty zdrowotne. Można stosować ją także w formie sproszkowanej, jednak działanie w tej formie nie jest tak szybkie. Warto poświęcić trochę czasu na wyhodowanie własnych kiełków.
Daria Występek
eMKa
22.10.2016Nie widać tekstu. Jasnoniebieski na białym tle to kiepski pomysł