Art

Tymianek- jak z niego korzystać?

19.11.2016
Tymianek- jak z niego korzystać?

Tymianek to zioło z małymi, sztywnymi listkami. Ma pikantny i ostry aromat, za sprawą silnego olejku eterycznego tymolu. Najlepiej rośnie w piaszczystej lub gliniastej glebie. Lubi nasłonecznione miejsca i powinien mieć do niego dostęp w ciągu dnia. Tymianek jest znany głównie jako przyprawa, ale ma też wiele innych zastosowań.

 

Herbata z tymianku

Zawiewa wiele antyoksydantów i jest zlecana przy chorobach górnych dróg oddechowych. Łagodzi bóle brzucha i pomaga złagodzić migreny. Świeże lub suszone zioła należy zaparzać przez 10  minut pod przykryciem. Możesz także płukać naparem jamę ustną, ma działanie antyseptyczne.

 

Aromaterapia

Chcąc skorzystać z jego właściwości można hodować go w pomieszczeniach, albo skorzystać z olejków eterycznych. Tymianek jest dość ostry i nie należy przesadzać z jego ilością. Warto rozpalać go w dyfuzorze albo kominku, zwłaszcza kiedy jesteśmy przeziębieni.

 

Naturalna broń na szkodniki

Najlepiej sprawdza się w ogródkach działkowych przy kapuście i kukurydzy. To jedna z bardziej skutecznych metod w gospodarstwach ekologicznych.

 

Aromatyzowana oliwa

Przygotowana w domu będzie o wiele tańsza i naturalna. W butelce z oliwą zanurz kilka gałązek tymianku i odstaw ją na kilkanaście dni do szafki. Po tym czasie aromat ziół przejdzie do oliwy i będzie idealną podstawą do dressingów dań obiadowych.

 

Masło ziołowe

Tymianek może wzbogacić smak masła, które dobrze nada się do kanapek, ziemniaków czy pieczonych warzyw. Zawartość ziół wzmacnia aromat potraw, ale też wspomaga trawienie. Masło wymieszaj ze świeżym tymiankiem i odstaw do lodówki na jedną dobę. Po tym czasie możesz je używać.

 

Bez wątpienia warto hodować w domu świeże zioła. Taki ogródek może być bez problemu utrzymany w każdym wnętrzu. Zioła potrzebują światła i niewielkie ilości wody. Mając je pod ręką będziesz z nich korzystać znacznie częściej. Tymianek to jedno z ziół, które dobrze komponuje się zarówno z warzywami jak i mięsem. Lubi towarzystwo rozmarynu, dlatego warto stosować te zioła w duecie.

 

Daria Występek

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Przywrócenie równowagi po treningu

17.11.2016
 Przywrócenie równowagi po treningu

Od kiedy sport stał się popularny, wiele osób trenujących amatorsko osiąga rewelacyjne wyniki. Wiele osób przygotowujących się do zawodów dba o formę, ale też o przygotowanie pod kątem diety. To bardzo ważne i jak uważają specjaliści, odpowiednia dieta to aż 70% sukcesu.

 

Reakcje w czasie wysiłku

Zgodnie z tym założeniem należy pamiętać, jak ważny jest posiłek po treningowy, który najlepiej zjeść do 1,5 godziny po zakończeniu treningu. Organizm poddany dużemu wysiłkowi przechodzi wiele procesów. We krwi dość gwałtownie spada poziom glukozy, co powoduje reakcje nadnerczy i uwolnienie większej ilości kortyzolu. W mięśniach zaczynają się procesy kataboliczne, czyli tzw. procesy rozpadu, które wykorzystują zapasy glikogenu w mięśniach. Dochodzi do utraty znaczniej ilości wody i elektrolitów z organizmu.

 

Przywrócenie równowagi

Aby organizm odzyskał równowagę trzeba uzupełnić braki, jakie spowodował trening. Najlepiej jako posiłek potreningowy sprawdzają się węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym. Co to może być? Warto sięgnąć po banany i daktyle. One zdecydowanie najszybciej odbudują zapasy glikogenu i przygotują organizm do regeneracji. To proste owoce, które nie obciążają niepotrzebnie żołądka. Dodatkowo słodki posiłek obniża poziom wydzielanego kortyzolu i pozwala insulinie rozpocząć procesy anaboliczne.

 

Właśnie w tym momencie otwiera się okno anaboliczne, czyli krótki czas kiedy organizm przetwarza pożywienie w sposób szczególny. Po treningu mięśnie potrzebują budulca, który pomoże mi się zregenerować. W tym celu trzeba dostarczyć to białka, najlepiej z niewielką ilością tłuszczu. Możesz postawić na gotowe białko, ale nie jest to konieczne. Możesz też uzupełnić białko przez pożywianie, np. rośliny strączkowe i warzywa. Duże ilości białka zwierzęcego nie są zalecane, bo mocno obciążają i zakwaszają organizm.

 

Co robić, żeby szybciej się zregenerować?

Tuż po wysiłku uzupełnij płyny i elektrolity jeśli wysiłek był bardzo intensywny. Zaraz po tym zjedz niewielką porcję węglowodanów i niskim poziomie IG, a 30-90 minut później posiłek z białkiem. Taki schemat pomoże uzyskać efekty w ciężkiego treningu. Wykorzystanie fizjologicznych możliwości jakie stwarza nasze ciało może pomóc poprawić formę i zbudować masę mięśniową. Pozwala też lepiej się regenerować. Trenując zadbaj, żeby posiłki były zdrowe, bez zbędnego tłuszczu i zbyt dużej ilości białka. Bardzo ważne jest dostarczenie odpowiedniej porcji świeżych warzyw i owoców, a także wody.

 

Daria Występek

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Koktajle, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu

16.11.2016
Koktajle, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu

Cholesterol to duży problem w naszych czasach. Z jego podwyższony poziom odpowiada głównie zła dieta i brak aktywności fizycznej. Zbyt duży poziom cholesterolu zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca i udaru mózgu.

 

Cholesterol występuje w większości organów, głównie w układzie nerwowym, mięśniach, skórze, jelitach, sercu i wątrobie. Wyróżniamy cholesterol HDL i LDL, istotne są ich prawidłowe proporcje. LDL nazywany potocznie złym podwyższa rośnie przy nieodpowiedniej diecie. Mocno obciążające jest jedzenie smażone, słodycze, produkty przetworzone, tłuszcze. Cholesterol HDL ma za zadanie wyłapywanie złego cholesterolu z krwi, a następnie transportowanie go do wątroby skąd jest usuwany z organizmu. Dlatego właśnie HDL nazywany jest dobrym.

 

Najlepszym sprzymierzeńcem dobrego poziomu cholesterolu jest dieta uboga w tłuszcze z dużą ilością świeżych warzyw i owoców. Dlatego osoby będące na diecie roślinnej nie mają problemów ze zbyt dużym poziomem cholesterolu. Warto wziąć sobie to do serca i ograniczyć spożywanie mięsa, nawet 2-3 raz w tygodniu. Dobrym sposobem jest przygotowywanie domowych soków i koktajli, które są bogatym źródłem witamin i minerałów. Mogą zastąpić posiłek, a przede wszystkim niezdrowe przekąski.

Soki i koktajle zadziałają korzystnie na profil lipidowy, jeśli zachowamy zasady zdrowego odżywiania w ciągu całego dnia. Dodatkowo wpłyną pozytywnie na wzrost odporności.

 

Jakie owoce i warzywa wybierać?

 

Jabłka, gruszki i pietruszka

Zmiksuj 2 jabłka i 2 gruszki i garścią świeżej natki pietruszki. Możesz wycisnąć sok z owoców i liści, albo zmiksować koktajl dodając dodatkowo szklankę wody.

 

Zdrowe cytrusy

Zmiksuj 3 pomarańcze i 2 kiwi ze szklanką wody.

 

Marchewka ze szpinakiem

Zielone soki mają najwięcej wartości odżywczych. Ich właściwości pomagają regulować poziom cholesterolu, ale też oczyszczać organizm z toksyn i poprawiają ogólny stan zdrowia. Spróbuj soku z 5 marchewek i dużej garści szpinaku.

 

Wszystkie soki i koktajle należy przygotowywać na bieżąco, najlepiej wypijać je tuż po przygotowaniu, wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych. Ewentualnie można przechowywać je w lodówce przez 24 godziny.

 

Daria Występek

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Copyright ©2017 RankingLekarzy.pl

Zapytaj lekarzaStrefa lekarza Zaloguj się